Μουσείο Πόλης το κτίριο Αβραάμ Μουσσόν

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2019 22:12

Τη δημιουργία Μουσείου Πόλης στο κτίριο Αβραάμ Μουσσόν προτείνει ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Διαδρομή Πολιτισμού – Τουρισμού».

Ο Δήμος Λαρισαίων πρόκειται να καταθέσει έναν δεκάλογο προτάσεων για χρηματοδότηση ισάριθμων έργων που υποστηρίζουν τον στόχο της Επένδυσης, προτάσεις που επί της ουσίας αποτελούν επιπλέον έργα πολιτισμού – τουρισμού, καθώς στο διεκδικητικό πλαίσιο του Δήμου Λαρισαίων κυρίαρχο είναι το ζήτημα της ανάδειξης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, όπου δρομολογούνται έργα αναστήλωσης.

 «Η αποκατάσταση του κτιρίου Μουσσόν» δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης «και η μετατροπή του σε Μουσείο Πόλης, αναμφίβολα αποτελεί μια κεντρική πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής που έρχεται σε συνέχεια της απόφασης για την αγορά του κτιρίου, το οποίο θέλουμε να μετατραπεί σε Μουσείο Πόλης. Πρόκειται για μια ώριμη, πολιτικά, πρόταση που αποτελεί και αίτημα πολλών πολιτιστικών φορέων και συλλογικοτήτων της Λάρισας».

Το κτίριο Αβραάμ Μουσσόν (στην οδό Παλαιστίνης) είναι ένα κτίριο που τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και παρουσιάζει έντονα στοιχεία φθοράς, ενώ όπως είναι γνωστό αγοράσθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Λαρισαίων που μέσω της διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στοχεύει στην αξιοποίησή του, ενώ η πρόταση για δημιουργία Μουσείου της Λάρισας, αποτελεί παράλληλα αίτημα φορέων.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Να διευκρινισθεί πως η κεντρική επιλογή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης αφορά σε μια Διαδρομή Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία, «με θεματικό αντικείμενο την αξιοποίηση της πολιτιστικής ή και της φυσικής κληρονομιάς, προκειμένου να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο για τις ίδιες τις περιοχές που θα αφορά, όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Η «Διαδρομή» προβλέπεται να καλύπτει σημαντικά και αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας και εκτείνεται χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα – Μετέωρα) και μέσω της Λάρισας έως την Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία).

Ειδικότερα περιλαμβάνει το σύνολο των Αρχαίων Θεάτρων της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδας, το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και το Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, καθώς και τα πλέον αξιόλογα μνημεία άλλων ιστορικών περιόδων, (νεολιθικοί οικισμοί Σέσκλου και Διμηνίου, σπήλαιο Θεόπετρας, Μετέωρα».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Δήμος Λαρισαίων αναμένεται να καταθέσει συνολικά 10 προτάσεις που, κατά σειρά προτεραιότητας, έχουν ως εξής:

1. Ανάπλαση Κτιρίου Αβραάμ Μουσσόν και Δημιουργία Μουσείου της Πόλης της Λάρισας.

2. Οικολογική παραποτάμια διαδρομή Πηνειού.

3. Αξιοποίηση εκτάσεων πρώην ΕΘΙΑΓΕ.

4. Ανάπλαση Μνημείου Ιπποκράτη και Δημιουργία Μουσείου Εικονικής (virtual) Παρουσίασης Εκθεμάτων με θέμα τον Ιπποκράτη.

5. Μουσειακές Διαδρομές στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Λάρισας.

6. Ψηφιακές δράσεις προβολής Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας.

7. Δράσεις ψηφιακής προβολής Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων (Μύλος Παππά).

8. Ταξίδι στη Λάρισα- Γη του Ολύμπου.

9. Ψηφιακό αποθετήριο μνήμης Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας.

10. «Ιστός» Θεσσαλικού Θεάτρου.

ΚΤΙΡΙΟ ΜΟΥΣΣΟΝ

Στην πρόταση για «Αποκατάσταση Κτιρίου Αβραάμ Μουσσόν και Δημιουργία Μουσείου της Πόλης της Λάρισας», με ενδεικτικό προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων τονίζεται πως «το διατηρητέο κτίριο Αβραάμ Μουσσόν (στη συμβολή των οδών Φαρμακίδου και Παλαιστίνης), κατασκευής 1929, αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα του κινήματος του εκλεκτισμού του μεσοπολέμου, το οποίο άρχισε να βρίσκει εφαρμογή κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Το κτίριο Μουσσόν διαχρονικά φιλοξένησε διάφορες χρήσεις (υπήρξε Δημαρχείο και Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ ήταν και κτίριο διοίκησης των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων). Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο «έργο τέχνης καθώς αποτελεί αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα, με στοιχεία Art Nouveau και το μοναδικό σωζόμενο έργο του αρχιτέκτονα Κολλονέλλου».

«Προτείνεται η αποκατάσταση του κτιρίου, η αρχιτεκτονική διαμόρφωση των χώρων του, κατάλληλες προσβάσεις για ΑμεΑ, η προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακού εξοπλισμού για τη στέγαση Μουσείου της Πόλης της Λάρισας. Το κτίριο που θα διαμορφωθεί θα μπορεί να φιλοξενήσει πληθώρα εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ψηφιακών εκθέσεων».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 «Οι προτάσεις του Δήμου Λαρισαίων» σημειώνει στην «Ε» ο κ. Καλογιάννης «υπηρετούν τον κεντρικό μας στόχο που αφορά στην εξέλιξη της Λάρισας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, στην εξωστρέφειά της και στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της. Όλες οι προτάσεις που υποβάλλονται στη διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή Τουρισμού – Πολιτισμού» της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ικανοποιούν τους στόχους του προγράμματος και αφορούν σε σημαντικά ζητήματα του Δήμου μας.

Η αποκατάσταση του κτιρίου Μουσσόν και η μετατροπή του σε Μουσείο Πόλης, αναμφίβολα αποτελεί μια κεντρική πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής που έρχεται σε συνέχεια της απόφασης για την αγορά του κτιρίου, το οποίο θέλουμε να μετατραπεί σε Μουσείο Πόλης. Πρόκειται για μια ώριμη, πολιτικά, πρόταση που αποτελεί και αίτημα πολλών πολιτιστικών φορέων και συλλογικοτήτων της Λάρισας.

Η ένταξη στο πρόγραμμα μέρους του σχεδίου μας για τη διαμόρφωση οικολογικής διαδρομής στον Πηνειό, αποτελεί επίσης βασική μας επιδίωξη, όπως και η χρηματοδότηση έργων για τη διαμόρφωση του νέου μεγάλου πνεύμονα της πόλης στις πρώην εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ.

Το σύνολο των προτάσεων του Δήμου μας» καταλήγει ο δήμαρχος Λαρισαίων «είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαμόρφωση της εικόνας και της ταυτότητας της πόλης στον άξονα Τουρισμός – Πολιτισμός. Ευχή μας είναι μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες».

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass