Οικολογική παραποτάμια διαδρομή στον Πηνειό

Η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για την αξιοποίηση του ποταμού από την Τερψιθέα έως τη Νέα Σμύρνη

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2019 22:41

Οικολογική παραποτάμια διαδρομή προβλέπει η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για αξιοποίηση του Πηνειού ποταμού, από το ύψος της Τερψιθέας έως τη γέφυρα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

Η πρόταση, υψηλής προτεραιότητας για τον Δήμο Λαρισαίων, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Διαδρομή Πολιτισμού – Τουρισμού» και είναι ανεξάρτητη από την πρόταση διαμόρφωσης τμήματος της όχθης, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader.
«Είναι μια πρόταση αξιοποίησης του Πηνειού με ήπιο τρόπο» σημειώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης προσθέτοντας ότι «ζητούμενο είναι η ανάδειξη του Πηνειού, από την Τερψιθέα έως το Αισθητικό Αλσος, στις περιοχές όπου σήμερα επιλέγουν αθλητές και περιπατητές, που θα συνδέσουν το ποτάμι με το Αρχαίο Θέατρο δημιουργώντας διαδρομές πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού».
Σημειώνοντας επίσης ότι «στην περιοχή της Τερψιθέας με ήπιες παρεμβάσεις μπορούν να δημιουργηθούν χώροι για πικ νικ, διαδρομές πεζοπορίας αλλά και χώροι άθλησης». Η διαμόρφωση της περιοχής, περιλαμβάνει τη δημιουργία προσβάσεων (πεζογέφυρα στην περιφερειακή Τρικάλων, προσβάσεις στο ανατολικό τμήμα), δημιουργία διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου, πεζοπορίας κ.λπ.
Στόχος είναι «να δημιουργηθεί μια ζώνη ενδιάμεση, μια «λωρίδα» αναψυχής, τόσο ανάμεσα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και στα πρανή της κοίτης του Πηνειού (στο δυτικό τμήμα), όσο και προσθήκη στον υφιστάμενο άξονα περιήγησης, ξεκούρασης και αθλητισμού στο ανατολικό τμήμα».
ΤΕΧΝΙΚΗ
Στον πρόλογο της τεχνικής περιγραφής της πρότασης του Δήμου Λαρισαίων σημειώνεται πως «στο ύψος της Λάρισας, ο Πηνειός χωρίζεται για μικρό διάστημα σε δύο κλάδους. Ο βορειότερος κλάδος είναι σχεδόν ευθύγραμμος τεχνητός αγωγός και περνά έξω από αυτή, ενώ ο νοτιότερος κλάδος είναι η παλιά φυσική κοίτη του Πηνειού και περνάει μέσα από τη Λάρισα. Στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού και με χρηματοδότηση από παλαιότερα προγράμματα έχουν γίνει παρεμβάσεις διαμόρφωσης της όχθης του».
Για να τονισθεί πως «ζητούμενο είναι η περαιτέρω ανάδειξη της κοίτης του Πηνειού, ώστε να συμπεριλάβει όλο το μήκος της κοίτης σ’ ένα ολοκληρωμένο πάρκο-χώρο πράσινου που θα ενοποιεί τους εξής χώρους: Αρχαίο Θέατρο – το ποτάμι στο ύψος του Αλκαζάρ – το πάρκο του Αλκαζάρ – θα συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού και θα συμπεριλαμβάνει και το Αισθητικό Άλσος.
Προς τη δυτική κατεύθυνση το πάρκο θα συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού μέχρι την Τερψιθέα, ενώ προς τα ανατολικά θα φτάνει έως το ύψος της γέφυρας Νέας Σμύρνης. Η αξιοποίηση θα γίνει με ήπιο τρόπο και φυσικά υλικά που δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον του ποταμού».
ΣΤΟΧΟΣ
«Η διαμόρφωση της παραπήνειας περιοχής θα περιλαμβάνει τη δημιουργία προσβάσεων στις παραποτάμιες ζώνες (πεζογέφυρα στο ύψος της περιφερειακής οδού Τρικάλων, προσβάσεις στο ανατολικό τμήμα, κ.λπ.), τη διαμόρφωση παρόχθιων περιοχών για τη δημιουργία διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και πεζοπορίας.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη ενδιάμεση, μια «λωρίδα» αναψυχής, τόσο ανάμεσα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και στα πρανή της κοίτης του Πηνειού (στο δυτικό τμήμα), όσο και προσθήκη στον υφιστάμενο άξονα περιήγησης, ξεκούρασης και αθλητισμού στο ανατολικό τμήμα.
Παράπλευρα του εξωτερικού κλάδου του Πηνειού βρίσκεται το Αισθητικό Άλσος, το οποίο εκτός από σημαντικός χώρος πρασίνου και αναψυχής της πόλης, φιλοξενεί την ετήσια Οικογιορτή που διοργανώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας και τη συμμετοχή φορέων της πόλης.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αναβάθμιση τεχνητής λίμνης και δημιουργία υδάτινου στοιχείου, περίφραξη, δημιουργία υποδομών για φιλοξενία εκδηλώσεων, καθαρισμός, φύτευση, ανάπλαση χώρων αθλοπαιδιών» καταλήγει η περιγραφή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass