«Κόφτης» σε δικαιούχους και ποσότητες καυσόξυλων

- ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΜΙΟ, ΟΜΟΛΙΟ ΚΑΙ ΡΑΨΑΝΗ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ ΣΕ ΚΙΣΣΑΒΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΟ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2019 22:08
Στα δύσβατα μονοπάτια των δασικών συμπλεγμάτων η μεταφορά της ξυλείας από τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών γίνεται με άλογα και μουλάρια Στα δύσβατα μονοπάτια των δασικών συμπλεγμάτων η μεταφορά της ξυλείας από τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών γίνεται με άλογα και μουλάρια

Της Λένας Κισσάβου
«Κόφτη» έβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις ποσότητες καυσόξυλων που θα διατεθούν φέτος για ατομικές ανάγκες μόνιμων κατοίκων χωριών του Κισσάβου και του Ολύμπου, στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση που ενέκρινε το Υπουργείο στο Δασαρχείο Λάρισας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος, είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δεσμεύει τη δασική υπηρεσία να περιορίσει αντίστοιχα τόσο τις ποσότητες καυσόξυλων, που μπορεί να διαθέσει, όσο και τον αριθμό των δικαιούχων.


«Θα διατεθούν καυσόξυλα μόνο σε συνταξιούχους του ΟΓΑ και σε ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι ), που είναι μόνιμοι κάτοικοι επτά χωριών και συγκεκριμένα της Καλλιπεύκης, της Κρανιάς, της Καρίτσας, των Αμπελακίων, της Ανατολής, του Μεγαλόβρυσου και της Σπηλιάς» δηλώνει στην «Ε» ο δασάρχης Λάρισας κ. Αστέριος Γκάτσικος, σημειώνοντας ότι «φέτος θα αποκλειστούν από την παροχή τα χωριά: Στόμιο, Ομόλιο και Ραψάνη».
«Κάθε πέρσι και καλύτερα…» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δασάρχης για τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο έχει φθίνουσα πορεία!
Όσον αφορά στις ποσότητες που θα διατεθούν ο κ. Γκάτσικος αναφέρει: «Η συνολική ποσότητα καυσόξυλων που μπορούμε να διαθέσουμε φέτος στους δικαιούχους, βάσει της χρηματοδότησης των 38.000 ευρώ που ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανέρχεται στα 2.200 κυβικά μέτρα.
Το μεγαλύτερο μέρος της θα διατεθεί στους μόνιμους κατοίκους της Καλλιπεύκης (καθώς είναι το πιο ορεινό χωριό) και ειδικότερα αναλογούν 7,5 χωρικά κυβικά μέτρα σε κάθε δικαιούχο.
Στον κάθε δικαιούχο των υπόλοιπων χωριών αναλογούν 5 με 5,50 χωρικά κυβικά μέτρα.
Το συμβολικό αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι δικαιούχοι, για την προμήθειά τους, ορίζεται στα 15,88 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο για την οξιά και στα 17,34 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο για την δρυ.
Να σημειώσουμε ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για την ακρίβεια των στοιχείων που αποδεικνύουν τη μόνιμη κατοικία των δικαιούχων, ώστε να μην αδικηθεί κανένας».
ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΑΘΕΣΗ
Η διάθεση καυσόξυλων για κάλυψη ατομικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων χωριών της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Λάρισας, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου. Σήμερα εξελίσσεται ακόμη η διαδικασία της υλοτόμησης στα δασικά συμπλέγματα Κάτω Ολύμπου, Κισσάβου και Αμπελακίων, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Την υλοτόμηση πραγματοποιούν είκοσι τοπικοί δασικοί συνεταιρισμοί (με έδρα στις αντίστοιχες περιοχές).
Σύμφωνα με τον κ. Γκάτσικο «Το Δασαρχείο δεσμεύει ένα ποσοστό καυσόξυλων από τις υλοτομημένες ποσότητες κάθε δασικού συνεταιρισμού.
Η αγορά των καυσόξυλων γίνεται βάσει της τιμής διάθεσης που ορίζει με εγκύκλιό του (νέα κάθε χρόνο), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και μετά τα αποδίδουμε στους δικαιούχους, σχεδόν στη μισή τιμή απ’ αυτή που αγοράστηκαν».
Στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας θα υλοτομηθούν 4.000 κυβικά μέτρα ξυλώδους όγκου από το δασικό σύμπλεγμα Κάτω Ολύμπου, 10.000 κ. μ. από το δασικό σύμπλεγμα Κισσάβου και 500 κ.μ. από το δασικό σύμπλεγμα Αμπελακίων.
Σύνολο 14.500 κυβικά μέτρα ξυλώδους όγκου που περιλαμβάνει τεχνική ξυλεία και καυσόξυλα (δρυς και οξιά).
Να σημειωθεί ότι η τιμή πώλησης των καυσόξυλων στην αγορά διαμορφώνεται ελεύθερα.
Η ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ
Αυτήν τη χρονική περίοδο η υλοτομία βρίσκεται στο ζενίθ της. Οι υλοτόμοι εργάζονται ολημερίς μέχρι εξαντλήσεως των δέντρων που έχουν σφραγιστεί για κοπή από το αρμόδιο τμήμα του Δασαρχείου Λάρισας, στο πλαίσιο της ετήσιας διαχειριστικής του μελέτης, που βασίζεται στη σωστή διαχείριση των δασών, ώστε να υπάρχει πάντα ισορροπία, στη σχέση φύσης- ανθρώπου.
Το Δασαρχείο Λάρισας παραχωρεί την εκμετάλλευση της ξυλείας των δασών (την υλοτόμηση) στους δασικούς συνεταιρισμούς, ελέγχοντας παράλληλα τη δράση τους.
Οι δασικοί υπάλληλοι παρακολουθούν τη διαδικασία της υλοτόμησης, από την κοπή των δέντρων, τη μεταφορά τους, μέχρι και τη διάθεσή τους στο εμπόριο, από μέλη των συνεταιρισμών.
Συνήθως οι δασικοί συνεταιρισμοί είναι οικογενειακές εταιρείες, καθώς μέλη τους είναι κυρίως μέλη οικογενειών που εργάζονται όλα (άνδρες και γυναίκες), στα δάση την περίοδο της υλοτομίας. Κάποιοι διαμένουν σε ξύλινα καταλύματα που διαθέτει το Δασαρχείο Λάρισας, μέχρι να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.
Στην καθημερινότητά τους δεν μετρούν τον χρόνο, καθώς ξεκινούν τη δουλειά με το πρώτο φως της ημέρας και τελειώνουν όταν σουρουπώσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass