Συγχωνεύει αρμοδιότητες και ορίζει αντιδημάρχους

Ο κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ - ΤΑ ΕΡΓΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2019 22:30

Στη συγχώνευση αρμοδιοτήτων, προκειμένου να αναδειχθούν – μεταξύ άλλων – και οι προτεραιότητες της νέας περιόδου προχωρά ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης επιλέγοντας τους άμεσους συνεργάτες του, κατά τη νέα θητεία.

Η πρώτη συνεδρίαση, πανηγυρικού χαρακτήρα, του Δημοτικού Συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου θα γίνει το Σάββατο 31 Αυγούστου και μέχρι τότε ο κ. Καλογιάννης θα πρέπει να έχει ορίσει τους νέους αντιδημάρχους.

Ήδη την πόρτα του δημάρχου χτυπούν σύμβουλοι δηλώνοντας την επιθυμία τους «να προσφέρουν» από διάφορες θέσεις, ενώ μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, μεθαύριο Τρίτη, εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας όπου ο κ. Καλογιάννης αναμένεται να ζητήσει «εκδήλωση ενδιαφέροντος» καταγράφοντας έτσι συμβούλους και προτάσεις για θέσεις τις οποίες διατίθενται να υπηρετήσουν.

Με δεδομένη ωστόσο τη σύνθεση της δημοτικής ομάδας, μένει να αποδειχθεί πόσο εκτενείς θα είναι οι αλλαγές σε πρόσωπα όταν εκείνο που προέχει για τον κ. Καλογιάννη είναι να «επενδύσει» στην επόμενη ημέρα της δημαρχιακής θητείας, στοχεύοντας «στη Λάρισα της επόμενης 15ετίας», με «μαξιλάρι» έργα περισσοτέρων των 40 εκατ. ευρώ και βασική πηγή χρηματοδότησης κυρίως το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και δευτερευόντως τα προγράμματα «Φιλόδημος», την τύχη των οποίων δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών.

Το πλαίσιο που διαμορφώνουν και οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΠ.ΕΣ. επιβάλλει πολιτικές συνεργασιών, οπότε αναμένονται οι πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να λάβει ο δήμαρχος Λαρισαίων σε συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ειδικά για την υλοποίηση μεγάλων έργων (Αρχαίο Θέατρο, Πηνειός κλπ).

Διάσταση διαφορετική από αυτή που παρασκηνιακά φούντωσε την επομένη κιόλας των δημοτικών εκλογών περί αξιοποίησης συμβούλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σε θέσεις συμβούλων και αντιδημάρχων όπως και του… προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τα όσα περί του αντιθέτου προβλέπει ο κανονισμός.

Υπενθυμίζεται πως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ αποτέλεσε μια από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης και οι ψηφισθείσες ρυθμίσεις «λύνουν τα χέρια» δημάρχων που δεν διέθεταν ισχυρή πλειοψηφία λόγω της απλής αναλογικής.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

Μια από τις νέες αντιδημαρχίες που αναμένεται να ορίσει ο κ. Καλογιάννης είναι αυτή της Ψηφιακής Πολιτικής. Έργα όπως αυτά της ελεγχόμενης στάθμευσης και του ελέγχου της κίνησης στους πεζοδρόμους υποχρεώνουν τον Δήμο Λαρισαίων να υιοθετήσει εφαρμογές που παραπέμπουν στην «έξυπνη πόλη», τομέα που κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο κ. Καλογιάννης ότι στοχεύει να «επενδύσει» με αφορμή το μέλλον της πόλης. Όπως αρκετές φορές έχει σημειώσει επίσης την πρόθεσή του, τα ενεργειακά θέματα, λόγω της σοβαρότητάς τους, να αποτελέσουν ξεχωριστή ενότητα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Αν η σημερινή δημοτική αρχή διαθέτει έναν σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης, με έργα όπως το ΣΒΑΚ, έχει «καθυστερήσει» στα βήματα που αφορούν στην καθημερινότητα. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε με τη λειτουργία του Γραφείου Πολιτών όπου ο δημότης Λαρισαίων ενημερώνεται πλέον για την πορεία εξέτασης του αιτήματός του όταν μέχρι πρότινος ταλανιζόταν από Υπηρεσία σε Υπηρεσία έως ότου βρεθεί ο αρμόδιος. Στο ίδιο πλαίσιο ευρεία αποδοχή στους Λαρισαίους χρήστες νέων τεχνολογιών και κατόχους σύγχρονων κινητών τηλεφώνων έχει και η εφαρμογή «Novoville» για την οποία, για παράδειγμα, εξετάζεται η αξιοποίησή της και σε μέτρα όπως αυτό της ελεγχόμενης στάθμευσης. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν σειρά θεμάτων στη λεγόμενη καθημερινότητα, οι πολίτες ταλαιπωρούνται από «μικρά», «καθημερινά προβλήματα» στα οποία αναμένεται να δοθεί έμφαση με τη δημιουργία ομώνυμης αντιδημαρχίας, με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΝΕΟΛΑΙΑ

Στο έργο της δημοτικής αρχής όπου καταγράφεται σοβαρή υστέρηση είναι ο τομέας της νεολαίας, όπου απουσιάζουν οργανωμένες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων βέβαια που μπορεί να έχει μια δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία των νέων.

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Με δεδομένο τον αριθμό των συνολικά 8 αντιδημαρχιών, εφόσον δημιουργηθούν οι δύο – τουλάχιστον - νέες αντιδημαρχίες, Ψηφιακής Πολιτικής και Καθημερινότητας, τότε θα πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις αρμοδιοτήτων στις υπόλοιπες 6 αντιδημαρχίες. Ως τέτοιο ενδεχόμενο εξετάζεται η συγχώνευση του Πρασίνου με την Καθαριότητα και, της Πολεοδομίας με την Τεχνικών Έργων.

Να σημειωθεί πως σήμερα υφίστανται οι αντιδημαρχίες: Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Καθημερινότητας και Αστικής Ανάπτυξης. Οικονομικών. Κοινωνικής Πολιτικής. Περιβάλλοντος. Πολιτισμού και Επιστημών. Πρασίνου, Αμαξοστασίου και Πολ. Προστασίας. Λεσχών Πολιτισμού και Βιβλιοθηκών.

Από τις αρχές του έτους είχε διευρυνθεί επίσης ο θεσμός του εντεταλμένου συμβούλου για τις εξής θεματικές ενότητες: Αθλητισμός. ΚΑΠΗ. Κοινωνικό Παντοπωλείο. Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης και Κοιλάδας. Λαογραφικό Μουσείο. Εφορεία Αρχαιοτήτων. «AGROTHESSALY», Τουριστικής Ανάπτυξης, Ενεργειακής Κοινότητας, Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall). Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Καθημερινότητα.

Οι 8 θέσεις εντεταλμένων συμβούλων και δη οι έμμισθες έλκουν το ενδιαφέρον νεοκλεγέντων συμβούλων, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζονται διατεθειμένοι ακόμη και να παραιτηθούν από τη θέση του αιρετού, επιλέγοντας την αμειβόμενη θέση.

ΕΡΓΑ

Προτεραιότητα ωστόσο για τον κ. Καλογιάννη φαίνεται να αποτελούν τα μεγάλα έργα, ο κύριος όγκος των οποίων έχει δρομολογηθεί από τη σημερινή θητεία. Η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου, η λειτουργία του Θεάτρου ΟΥΗΛ, η «ενσωμάτωση» του Πηνειού στην καθημερινότητα της πόλης, η αξιοποίηση του ΕΘΙΑΓΕ, τα έργα της ΔΕΥΑΛ σε συνοικίες και χωριά, στρατόπεδα και γραμμές του ΟΣΕ, αποτελούν τον βασικό κορμό δρομολογημένων έργων και στόχων παράλληλα της νέας περιόδου με προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τον «Φιλόδημο» και ιδίους πόρους.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το πιθανότερο την ερχόμενη Τρίτη, θα εξετασθεί η πορεία των έργων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ το πολιτικό πλαίσιο της νέας θητείας θα θέσει ο κ. Καλογιάννης με την ομιλία του κατά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι τότε θα ανακοινωθούν αντιδήμαρχοι και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ επικεφαλής και μέλη ΔΣ των Οργανισμών θα προκύψουν από τις πρώτες συνεδριάσεις του νεοκλεγέντος Συμβουλίου όπου θα κατατεθούν προτάσεις και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έχουν δικαίωμα ορισμού μελών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1