Τέσσερα δημοτικά λιγότερα φέτος στον ν. Λάρισας

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ * ΤΑ «ΠΡΩΤΑΚΙΑ» ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2019 22:10

Παιδικές φωνές και γλυκά χαμόγελα πλημμύρισε χθες βράδυ η αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑ Λάρισας, όπου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Σύλλογος Τρίτεκνων Ν. Λάρισας οργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Πρώτη μέρα στο σχολείο», αφιερωμένη στα παιδιά της Α΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Τα «πρωτάκια» περίμεναν γεμάτα λαχτάρα τις σχολικές τσάντες που δόθηκαν στο τέλος της εκδήλωσης που περιελάμβανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τον ειδικό παιδαγωγό και δάσκαλο Ειδικής Αγωγής κ. Δημήτριο Χουλιαρό.

Πριν την κεντρική ομιλία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων κ. Δημήτρης Γκόβαρης, ο οποίος μίλησε με αριθμούς, όχι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντικούς: «Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει σε λίγες ημέρες. Όμως η αγκαλιά των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φιλοξενήσει φέτος λιγότερα παιδιά. Ήδη στην πόλη μας θα φοιτήσουν λιγότερα 279 παιδιά. Πέρυσι ήταν 258 λιγότερα. Αυτό σημαίνει πως δύο εξαθέσια δημοτικά σχολεία έκλεισαν. Αυτό επαναλαμβάνεται την τελευταία δεκαετία. Αν πάμε έτσι, σε λίγα χρόνια αντί για σχολεία θα έχουμε αίθουσες ΚΑΠΗ. Δεν θα υπάρχουν παιδικές χαρές και δεν θα ακούγονται φωνές παιδιών» συμπέρανε ο κ. Γκόβαρης και συνέχισε: «Ευρύτερα στον νομό Λάρισας θα φοιτήσουν 444 λιγότερα παιδιά, τουτέστιν 4 εξαθέσια σχολεία δημοτικά λιγότερα. Άρα βλέπουμε πως το δημογραφικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο ο σύλλογός μας έχει κάνει ενέργειες. Έχει θέσει το θέμα στα αρμόδια υπουργεία και έχει πάει το θέμα στη Βουλή όπου έγινε εξεταστική επιτροπή για το δημογραφικό. Πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις αλλά η απόφαση για τις πολυμελείς οικογένειες δεν γράφηκε στο πόρισμα». Βέβαια ο κ. Γκόβαρης επισήμανε πως «Υπάρχουν κάποια μέτρα ευνοϊκά, όμως δεν συμπεριλαμβάνουν τους τρίτεκνους στους πολύτεκνους» ζητώντας την πλήρη εξίσωση.

Μίλησε για τα προβλήματα της τρίτεκνης οικογένειας με κυριότερο το οικονομικό αλλά ανέφερε και αυτό των μεταγραφών φοιτητών. Μάλιστα είπε πως ζήτησαν συνάντηση με την κ. Κεραμέως ευελπιστώντας να τους δεχθεί πριν βγει η υπουργική απόφαση ώστε να αλλάξει η μοριοδότηση. Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των επιδομάτων.

Εν συνεχεία απηύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια του οποίου τόνισε πως είναι μέριμνα της Μητρόπολης το δημογραφικό θέμα «όσο και αν αυτό δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Η εκκλησία πάντα αγωνίζεται για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος» χαρακτηρίζοντας ως φρικτό έγκλημα την έκτρωση.

Χαιρετισμό έκανε ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης λέγοντας από την πλευρά του πως ο δήμος συνεργάζεται σε πολύ καλό επίπεδο με τον Σύλλογο Τριτέκνων με συνέπεια και συνέχεια. «Το σημαντικό είναι ο Δήμος να συνεργάζεται με τους φορείς που στηρίζουν τις οικογένειες και να διαμορφώνει όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερο περιβάλλον».

Στο βήμα για να χαιρετήσει την εκδήλωση ανέβηκε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλλα Μπίζιου δηλώνοντας ιδιαίτερα περήφανη για το γεγονός πως προέρχεται και η ίδια από μια τρίτεκνη οικογένεια τονίζοντας πως γνωρίζει από πρώτο χέρι τόσο τις ανάγκες όσο και τα προβλήματα «Πόσο μάλιστα σήμερα στον καιρό της κρίσης. Η κυβέρνησή μας και προεκλογικά είχε εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών αλλά και την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας» και συνέχισε αναφερόμενη στο επίδομα των 2.000 ευρώ, την αύξηση του αφορολογήτου, τη μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, όπως επίσης και τη στήριξη των γυναικών που αναλαμβάνουν την ανατροφή των παιδιών.

Στη συνέχεια ο κ. Θανάσης Παιδής ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας έδωσε συγχαρητήρια στον σύλλογο τόσο για την εκδήλωση όσο και για τη γενικότερη παρουσία του τα τελευταία χρόνια «Τον έχουμε δει να δίνει το παρών σε όποιες δράσεις χρειάστηκε. Σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι δίπλα σας η περιφέρεια» και είπε πως το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή.

Ακόμα μίλησε εκπρόσωπος της Τράπεζας τροφίμων αλλά και των χορηγών.

Ο βασικός ομιλητής κ. Χουλιαρός ανέπτυξε το θέμα «Σχολική Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό - Δυσκολίες» και μεταξύ άλλων τόνισε πως «Τα σχολικά πλαίσια στην Ελλάδα, σε σύγκριση με της υπόλοιπης Ευρώπης, ανήκουν σε μια πολύ καλή κατηγορία. Πρέπει να πούμε με μεγάλη ικανοποίηση πως σαν εκπαιδευτικό σύστημα το ελληνικό δεν πάσχει. Αυτό που πάσχει είναι η εφαρμογή του».

Τα δώρα ήταν προσφορά του Δήμου Λαρισαίων, του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Λάρισας (σάκες σχολικές), του Χαρ. Ασλανίδη (μέρος σχολικών ειδών), ενώ εδέσματα και αναψυκτικά προσέφεραν η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας, Καθοδόν και το σούπερ μάρκετ BAZAAR.

Χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας, του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη.

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ.: Αλεξ. Παπαγεωργίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass