Η Λάρισα μετρά τις «αντοχές» της

ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2019 22:06

Μια «ακτινογραφία», μια πραγματική απεικόνιση της πολεοδομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της πόλης θα αποκτήσει ο Δήμος Λαρισαίων μετά και την υπογραφή, προχθές, της σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τη «Διερεύνηση Παραμέτρων Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Λαρισαίων».

Έρευνα που εκτός της καταγραφής θα καταλήγει και σε προτάσεις δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Δήμο Λαρισαίων να διεκδικήσει πόρους για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν την πόλη και μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ολοκληρωμένα.

Μετά τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Λαρισαίων θα αποτελέσει τον τρίτο δήμο της χώρας που θα αποκτήσει ένα ακόμη «εργαλείο» - «χρήσιμο για τον σχεδιασμό μας» όπως το χαρακτηρίζει ο πρώην αντιδήμαρχος Δημ. Μαβίδης - αυτό της «αστικής ανθεκτικότητας» όπως ορίζεται «η ικανότητα των πόλεων να αντέχουν, να προσαρμόζονται και να αναπτύσσονται, απέναντι σε χρόνιες προκλήσεις, όπως πιέσεις (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές) ή απρόσμενες κρίσεις και καταστροφές (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης)».

«Φιλοδοξία μας» σημειώνει στην «Ε» η προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων, Μαρία Μαρκάτου είναι η έρευνα αστικής ανθεκτικότητας «να αποτελέσει το πρώτο βήμα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε στο μέλλον το Παρατηρητήριο Ανθεκτικότητας το οποίο θα γίνει Δομή του Δήμου».

Για να σημειώσει το παράδειγμα του πρόσφατου σεισμού στην Αθήνα, ο οποίος ανέδειξε τη διάσταση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, διάσταση που θα εξετασθεί στο πλαίσιο της έρευνας μετά και την υπογραφή της σύμβασης από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας), του ΕΜΠ, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων.

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η διάσταση της αστικής ανθεκτικότητας τίθεται από την Ε.Ε. σε όλα τα προγράμματα, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία, εξαιρουμένων των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Η αστική ανθεκτικότητα όπως διευκρινίζεται από τον Δήμο Λαρισαίων «αναφέρεται στην αντιμετώπιση τόσο των απρόσμενων κρίσεων (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης), όπως είναι οι σεισμοί, καύσωνες, επιδημίες κλπ, όσο και των χρόνιων πιέσεων (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές) που εξασθενούν τον αστικό ιστό (ανεργία, μακροοικονομική κρίση, έλλειψη συνεργασίας φορέων, κτλ)».

«Τέτοιες προκλήσεις είναι η οικονομική και χωρική συρρίκνωση λόγω κρίσης, η ανεργία, οι προσφυγικές ροές, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και η έλλειψη συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις όσον αφορά στις επενδύσεις σε αστικές υποδομές, κτίρια και γη που λαμβάνονται τώρα θα έχουν τεράστιες συνέπειες για τη μελλοντική αστική ανάπτυξη. Κάθε πόλη ορίζει έναν καταρχήν τόπο οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής ζωής σε ένα δεδομένο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Η έρευνα που θα μας παραδοθεί σε 18 μήνες, εκτός από ανάλυση της κατάστασης θα περιλαμβάνει και προτάσεις» διευκρινίζει ο κ. Μαβίδης για τα «πολεοδομικά και γενικότερα τα αναπτυξιακά θέματα της πόλης. Από το ψηφιακό αποτύπωμα της πόλης, μέχρι τα κλειστά καταστήματα».

Με την κ. Μαρκάτου αναφερόμενη στο πολεοδομικό σκέλος να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «μας ενδιαφέρει η βιώσιμη διαχείριση του δημόσιου χώρου». Η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για λογαριασμό του Δήμου Λαρισαίων θα εστιάσει σε τρεις γενικές διαστάσεις, στην πολεοδομική, στην περιβαλλοντική και, στην κοινωνική – οικονομική κατάσταση της πόλης.

Για παράδειγμα στο σκέλος της πολεοδομίας θα καταγραφούν δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά «ακίνητα στις εξής μορφές: διατηρητέα ή μη, σε κατάσταση φθοράς, εγκαταλειμμένα ή όχι, επικίνδυνα» όπως επίσης θα γίνει καταγραφή και των κενών κτιρίων και οικοπέδων. Για να καταγραφεί έτσι ο αριθμός των κτιρίων που χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις.

ΥΓΕΙΑ

Η τέταρτη διάσταση της ανθεκτικότητας που αφορά στην υγεία και στην ευεξία (σ.σ. υγεία και την ευημερία όλων όσων ζουν και εργάζονται στην πόλη), στη συγκεκριμένη έρευνα, θα «ενταχθεί» σε μια από τις τρεις προαναφερόμενες διαστάσεις με δεδομένο ότι ο Δήμος Λαρισαίων δεν διαθέτει οργανωμένη αντίστοιχη Διεύθυνση.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η διάσταση της έρευνας που θα αφορά στην ενεργειακή φτώχεια και ειδικότερα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία υποφέρουν από ενεργειακή φτώχεια. Ενεργειακή φτώχεια ορίζεται διεθνώς η αδυναμία πρόσβασης σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, η θέρμανση, η ψύξη κ.ά. ενώ η έρευνα αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας (στα πρότυπα του ΚΑΠΕ).

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass