Στόχος η ανάδειξη της Λάρισας ως Ιπποκρατική πόλη

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ *ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ ΓΚΕΣ ΜΙΧΟΦ ΕΠΕΣΕ Η «ΑΥΛΑΙΑ» ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2019 22:02

Της Νατάσας Πολυγένη

Το πνεύμα, οι αρχές και οι αξίες του Ιπποκράτη και η ανάδειξη της Λάρισας ως Ιπποκρατική πόλη είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ιατρικού κόσμου της πόλης.

Τα επόμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν σχεδιαστεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, χθες βράδυ χαιρετίζοντας την εκδήλωση «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή» που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στη Λάρισα. Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης τόνισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει βάλει ως στόχο την ανάδειξη της πόλης ως μια Ιπποκρατική πόλη και θα εντείνει τις προσπάθειες για να το επιτύχει. Οι επόμενες παρεμβάσεις -όπως ανακοίνωσε- θα έχουν να κάνουν με την ανάπλαση του μνημείου του Ιπποκράτη όπου θα μπορούν εκεί να ορκίζονται οι φοιτητές της Ιατρικής σχολής, καθώς και τη διαμόρφωση του Βοτανικού Κήπου. Απώτερος στόχος, κατέληξε, είναι να καταγραφεί η πόλη ως Ιπποκρατική και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους φορείς να επενδύσουν σε δράσεις που θα τονώσουν την οικονομία της περιοχής μέσω του ιατρικού τουρισμού.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς, μετέφερε τις ευχές του περιφερειάρχη και σημείωσε «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για αναδείξουμε τη Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη. Ο Ιπποκράτης είναι διαχρονικός και επίκαιρος. Άλλαξε τον ρου της ιστορίας στις επιστήμες.
Ο καλύτερος τρόπος για να τον τιμήσουμε είναι να τον γνωρίσουμε. Να διαδώσουμε τις αρχές και αξίες του, να συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτισμό».
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια τοπικές αρχές και φορείς για την ανάδειξη της Λάρισας ως «Ιπποκρατικής πόλης», εκφράζοντας παράλληλα τη διάθεση της Ιατρικής Σχολής να στηρίξει με κάθε μέσο την προσπάθεια που καταβάλλει η Λάρισα. Τέλος, ανέφερε ότι προτάσεις υπάρχουν πολλές και έχουν να κάνουν με την ανάπλαση του Μνημείου του Ιπποκράτη, την ορκωμοσία των φοιτητών, τη δημιουργία μελέτης του Ιπποκρατικού έργου, την ίδρυση Ιπποκρατικής βιβλιοθήκης κ.ά. «Για να επιτύχουμε χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων. Ο Ιπποκράτης μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη Λάρισα» κατέληξε.
Εκ μέρους του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας χαιρέτισε η κ. Ειρήνη Τζιαστιούδη που εξέφρασε τη στήριξη του συλλόγου στις δράσεις και παρεμβάσεις για την ανάδειξη της Λάρισας ως Ιπποκρατική πόλη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ξεκίνημα των εκδηλώσεων το 2015, επισημαίνοντας ότι η πορεία δείχνει ότι ο κύκλος αυτός θα συνεχίσει και στόχος αλλά και υποχρέωση είναι η μεταλαμπάδευση του Ιπποκρατικού τρόπου ζωής και των αξιών.
Οι συμπολίτες που βρέθηκαν χθες βράδυ στον Μύλο του Παππά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εξαιρετική παράσταση νεοκλασικού μπαλέτου, ένα υπερθέαμα που έκοβε την ανάσα με τίτλο «…και η ψυχή κινείται», σε καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου χορογράφου Γκες Μίχοφ. Μια παράσταση που πραγματικά συγκίνησε την ψυχή των θεατών, εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία και τις αρχές του Πατέρα της Ιατρικής.
Μια παράσταση βασισμένη στην Ιπποκρατική ιδέα για την Ψυχή, ως μέρος της θείας, αναλλοίωτης, κοσμικής ουσίας, ως ενέργεια απαραίτητη για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ως τη σύνδεση του θνητού ανθρώπινου με το αιώνιο συμπαντικό. Η παράσταση διανθίστηκε με ποίηση του Κωστή Παλαμά και του Διονύσιου Σολωμού, του φιλόσοφου Εμπεδοκλή, αποσπάσματα από το Ιπποκρατικό έργο, καθώς και τον Όρκο του Ιπποκράτη.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΓΚΕΣ ΜΙΧΟΦ
Η βραδιά έκλεισε με μια έκπληξη που συγκίνησε και προκάλεσε τα θερμά χειροκροτήματα των θεατών.
Οι χορεύτριες, κάλεσαν στη σκηνή τον χορογράφο Γκες Μίχοφ, όπου εκείνος έκπληκτος είδε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα να τον περιμένει για να τον βραβεύσει για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό της πόλης. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος «Ο χορός είναι σιωπηλή ποίηση. Είναι η κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο μέρος, εδώ στον Μύλο του Παππά όπου εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Ανώτερης και της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου για 27 ολόκληρα χρόνια, να τιμήσουμε τον δικό μας… ποιητή, τον διακεκριμένο χορογράφο, τον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο, τον άνθρωπο που μας έμαθε να αγαπάμε τον χορό, που μας χάρισε στιγμές ανεπανάληπτες, στιγμές συγκίνησης, χαράς, δημιουργίας, βραβεία και διακρίσεις, τον Γκες Μίχοφ.
Τον ευχαριστούμε για όλα, το ταλέντο του, την αφοσίωσή του, τις ιδέες του, τις γνώσεις του, που γενναιόδωρα μας πρόσφερε και του ευχόμαστε να είναι γερός και να συνεχίσει να φτιάχνει ωραία θεάματα με σπουδαίους χορευτές και καλούς ανθρώπους». Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Δ. Δεληγιάννης, οι αντιδήμαρχοι Σ. Βούλγαρης και Γ. Σούλτης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΠΘ κ. Ι. Στεφανίδης, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γ. Μιχαλόπουλος, ο πρώην διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Ν. Αντωνίου, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης και μέλη της Διεθνούς Ένωσης Νεφρολογίας που βρίσκονται στη Λάρισα για το συνέδριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass