Θυσία νέων στην άσφαλτο

Αυξημένα φέτος τα θανατηφόρα δυστυχήματα στον νομό

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2019 22:00
Μέσα στην πόλη, στην οδό Σαρίμβεη, έχασε τη ζωή του 35χρονος μοτοσικλετιστής Μέσα στην πόλη, στην οδό Σαρίμβεη, έχασε τη ζωή του 35χρονος μοτοσικλετιστής

Αυξημένα είναι φέτος τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που καταγράφονται στον νομό Λάρισας, σύμφωνα και με τις θλιβερές στατιστικές της ΕΛ.ΑΣ. αφού μέχρι τον περασμένο Αύγουστο 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έναντι των 10 που χάθηκαν πέρυσι σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο.

Το τραγικό είναι πως στην πλειοψηφία των δυστυχημάτων χάνουν τη ζωή τους νέα παιδιά, ενώ ουδέποτε εξετάσθηκε ολοκληρωμένα μια εξίσου σοβαρή διάσταση των τροχαίων, αυτή των πολυτραυματιών, που επιζούν από τις συγκρούσεις των οχημάτων και, άλλοι για μήνες και άλλοι… για μια ζωή, προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές από τα ψυχικά και σωματικά τραύματα που υπέστησαν.

Η αποκατάσταση των τραυματιών, παρότι πολυδάπανη, είναι λιγότερο οδυνηρή από τη διαχείριση της απώλειας ενός παιδιού, ενώ δεκαετίες τώρα ασυγκίνητη παραμένει η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς της, παρά το γεγονός ότι όλοι οι δρόμοι της χώρας έχουν μετατραπεί σε «τροχήλατα» νεκροταφεία με τόσα εικονοστάσια.

Η τυπική εκπαίδευση υποψήφιων οδηγών, η ελαστική εφαρμογή της νομοθεσίας απέναντι στους παραβάτες, η ουσιαστική έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής, η οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης, η μη τήρηση του ΚΟΚ με διάφορα προσχήματα (οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.λπ.), η έλλειψη αστυνόμευσης, η επικινδυνότητα των δρόμων, η αδιαφορία της Πολιτείας να υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, διαρκή προγράμματα πρόληψης στα σχολεία για παράδειγμα αποτελούν -σύμφωνα με τους ειδικούς- μερικούς από τους λόγους της διαιώνισης του προβλήματος των τροχαίων δυστυχημάτων.

Τα οποία τροχαία μπορεί να μειώθηκαν σημαντικά αφότου οι νέες εθνικές οδοί έγιναν σύγχρονες (διαχωριστικές νησίδες κ.λπ.) παραμένουν ωστόσο αυξημένα στο αστικό, περιστατικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Προχθές το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία του Αμπελώνα συγκρούσθηκαν πλαγιωμετωπικά, μηχανάκι με αγροτικό αυτοκίνητο με τέτοια σφοδρότητα που ο 15χρονος μαθητής και οδηγός της μοτοσικλέτας νοσηλεύεται στην Εντατική. Πρωτοφανές ατύχημα.

Χθες Κυριακή έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο για τον 35χρονο Λαρισαίο μοτοσικλετιστή που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην οδό Σαρίμβεη, όταν σταμάτησε για να στρίψει αριστερά με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από Ι.Χ. επιβατικό που ακολουθούσε.

Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, στο οδικό δίκτυο του Δήμου Λάρισας σημειώθηκαν 2 θανατηφόρα (από 6 πέρυσι), στον Δήμο Κιλελέρ 2 (-), στον Δήμο Τυρνάβου κανένα (1), στον Δήμο Φαρσάλων 2 (1), στον Δήμο Ελασσόνας 1 (1), στον Δήμο Τεμπών 1 (-), στον Δήμο Αγιάς 2 (1) ενώ τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στο νέα εθνική οδό (ΠΑΘΕ και Κοιλάδα Τεμπών).

ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Συγκλονιστικό ήταν το δυστύχημα που σημειώνεται λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου έξω από το Γερακάρι Αγιάς, όταν ανατράπηκε ΙΧ στο οποίο επέβαιναν τρεις νέοι που επέστρεφαν από διασκέδαση στα παράλια.

Από τα συντρίμμια του Ι.Χ. νεκροί ανασύρονται, η 19χρονη Ελένη Χασιώτη και, ο 28χρονος Χρήστος Τσάτσος. Εκ των υστέρων έγινε γνωστό πως η 19χρονη είχε χάσει σε άλλο τροχαίο τον 24χρονο αδελφό της, ενώ το δεύτερο θύμα του ίδιου τροχαίου, ο 28χρονος Χρήστος, υπήρξε μοναχοπαίδι μονογονεϊκής οικογένειας. Οι δύο οικογένειες των θυμάτων βιώνουν πραγματικές τραγωδίες.

ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα καταγράφηκαν δύο θανατηφόρα, εκ των οποίων το ένα εντός του αστικού δικτύου. Το πρώτο σημειώθηκε στις 2 παρά τα ξημερώματα της 7ης Αυγούστου στην οδό Σαρίμβεη, όπου έχασε τη ζωή του ο 35χρονος Θεοφ. Γκουλαξιώτης, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε παρασύρθηκε από Ι.Χ. που ακολουθούσε ενώ προσπάθησε να στρέψει στην οδό Σκιάθου. Είναι το δεύτερο θανατηφόρο με θύμα μοτοσικλετιστή, στην οδό Σαρίμβεη.

Το δεύτερο δυστύχημα σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου και στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, στην ευθεία λίγο πριν τη διασταύρωση των Δένδρων, όταν το επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 40χρονος Κωνσταντίνος Χαρ. Σουικλιώτης εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να χάσει τη ζωή του.

ΠΑΡΑΣΥΡΣΗ

Χαρακτηριστικό θεωρείται και το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 11 το βράδυ της 27ης Μαρτίου στο 6ο χλμ του δρόμου Λάρισας – Συκουρίου. Όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε 45χρονος παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 59χρονο Βαγγ. Τσαβό την ώρα που εργαζόταν, ως εργοδηγός συνεργείου ιδιωτικής εταιρείας για τη σύνδεση παροχής φυσικού αερίου, σε εργασίες που εκτελούνταν επί του οδοστρώματος.

ΧΑΝΤΑΚΙ

Στη 1 τα ξημερώματα της 8ης Απριλίου και στο 1ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Αχιλλίου – Νίκης, το επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 56χρονος Αθαν. Τσιγαρδής εκτράπηκε σε αρδευτικό χαντάκι με αποτέλεσμα ο υπάλληλος του 304 ΠΕΒ να χάσει τη ζωή του.

ΤΕΜΠΗ

Ένα από τα χαρακτηριστικά, τέλος, δυστυχήματα αφορούν στο τροχαίο που σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι της 1ης Ιουλίου στην Κοιλάδα των Τεμπών, λίγο μετά την Αγία Παρασκευή. Όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 85χρονος, συγκρούσθηκε μετωπικά με λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο, με αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά του ο ηλικιωμένος Λαρισαίος.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Να σημειωθεί ότι φορείς της Πολιτείας, αφού δεν παρεμβαίνουν για την πρόληψη των ατυχημάτων, είναι… φυσιολογικό να μην καταγράφουν την ιδιαίτερα σοβαρή διάσταση των πολυτραυματιών των τροχαίων.

Όλων όσοι δηλαδή επιζούν των ατυχημάτων αλλά επί μήνες προσπαθούν σε νοσοκομεία (με απανωτές χειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.) και ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης να αποκαταστήσουν τα τραύματά τους ενώ αρκετοί θα συνεχίσουν τον βίο τους έχοντας υποστεί μόνιμες βλάβες (ακρωτηριασμοί κ.ά.).

Το τελευταίο σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της 23ης Ιουλίου στη διασταύρωση της Βόλου (Λ. Καραμανλή και Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου) όταν το μηχανάκι που οδηγούσε 18χρονη συγκρούστηκε με επιβατικό αυτοκίνητο. Η 18χρονη μετά από χειρουργική επέμβαση χρειάσθηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ για να επιστρέψει σπίτι της από το Κέντρο Αποκατάστασης.

Ένα κορίτσι 18 ετών που οδηγώντας μηχανάκι, επέστρεφε απλά στο σπίτι της διασχίζοντας κανονικά την εθνική οδό, όταν παρασύρθηκε από Ι.Χ.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass