Η Γιάννουλη τίμησε εκτελεσθέντες πατριώτες

Συγκινητική τελετή στο νέο μνημείο στην πλατεία Μικρασιατών

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2019 20:11

Τελέστηκε χθες μέσα σε κλίμα συγκίνησης το επίσημο μνημόσυνο από τη Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων όπου και τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στις 7 Σεπτεμβρίου 1944.


Φέτος η τελετή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μικρασιατών όπου τοποθετήθηκε το νέο μνημείο των πεσόντων μετά από πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Γιάννουλης και του τότε προέδρου κ. Κώστα Φατούρα, έργο που υλοποίησε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, προς ικανοποίηση και του νέου προέδρου κ. Γιάννη Δαβλέρη, ο οποίος και εκείνος με τη σειρά του ευχαρίστησε και προσωπικά τον κ. Καλογιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 7η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει οριστεί με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιάννουλης επί προεδρίας Νικολάου Αραπατσάνη και έγκριση από την τότε Νομαρχία Λάρισας, το 1979, ως ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης των υπό των αρχών της γερμανικής κατοχής εκτελεσθέντων κατοίκων της Γιάννουλης: Αβδιμιώτη Απόστολου του Κωνσταντίνου, Κουλουψούζη Μιχαήλ του Σωτηρίου, Μιχαλακίδη Χρήστου του Κλεοβούλου, Θεριμιώτη Κωνσταντίνου του Νικολάου.
Πρόκειται για τους τελευταίους Έλληνες εκτελεσθέντες λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα το 1944.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του τοπικού συμβούλου κ. Κώστα Μπαράκου, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου που δίνοντας την εικόνα της εποχής, σημείωσε ότι από τις πρώτες μέρες της Κατοχής υπήρξαν αυθόρμητες εκδηλώσεις αντίστασης κατά των κατακτητών και ιδιαίτερα από τους νέους. Όσο προχωρούσε το 1944 οι μάχες φούντωναν. Οι Γερμανοί μη μπορώντας να συντρίψουν το κίνημα καταφεύγουν σε ωμότητες, βασανιστήρια, εμπρησμούς, ομαδικές εκτελέσεις. Εκατοντάδες αγωνιστές εκτελούνται στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Πάνω από χίλιοι αγωνιστές φυλακίστηκαν στην παλιά τούρκικη πυριτιδαποθήκη, σημερινό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Κάθε φορά που τα πολυβόλα ηχούσαν, η πόλη ριγούσε, βαρύ το πένθος για το αίμα των ηρώων. Τα εγκλήματα αυτά αντί να πτοήσουν τον λαό δυναμώνουν τον αγώνα του.

ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Στη Γιάννουλη οι Γερμανοί θέλοντας να εκφοβίσουν τους πολίτες έκαναν μπλόκο μπαίνοντας σε κάθε σπίτι και ψάχνοντας να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία προκειμένου να εκτελέσουν κατοίκους του χωριού. Με αυτή την κίνηση θέλανε να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους γιατί είχαν ξεσηκωθεί με την είδηση ότι το Ιππικό του ΕΛΑΣ του Μίμη Μπουκουβάλα είχε φτάσει στη Λάρισα.
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944 συνελήφθησαν από τους Γερμανούς οι Απόστολος Κων. Αβδιμιώτης 17 ετών, Μιχαήλ Σωτ. Κουλουψούζης 29 ετών, Χρήστος Κλεοβ. Μιχαλακίδης 24 ετών οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών με την κατηγορία ότι τους βρήκαν με προκηρύξεις του ΕΑΜ. Τους βασάνισαν σκληρά στο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και ανήμερα χαράματα στις 7 του Σεπτέμβρη τους πήγαν στους αυλαγάδες Μικρασιατών, τους έβαλαν να σκάψουν τους τάφους τους και τους εκτέλεσαν.
Επτά ημέρες μετά, στις 14 Σεπτέμβρη, οι Γερμανοί έκαναν περιπολία στη θέση «Μπάρα» ψάχνοντας για αντάρτες. Εκεί βρήκαν και σκότωσαν τον Κωνσταντίνο Νικ. Θεριμιώτη, αγωνιστή της Εθνική Αντίστασης και μέλος του ΕΑΜ, μπροστά στα μάτια του γιου του Νίκου.
Στην τελετή και στην επιμνημόσυνη δέηση ιερούργησε ο πρωτ. π. Ιωάννης Κατρανίδης και στην κατάθεση στεφάνων παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η αντιδήμαρχος Λαρισαίων ως εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Απόστολου Καλογιάννη, κ. Αγορίτσα Απρίλη, ο διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας αντιπύραρχος Νικόλαος Μητσογιάννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννουλης κ. Γιάννης Δαβλέρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φαλάνης κ. Κώστας Λυγούρας, οι πρώην δήμαρχοι Γιάννουλης κ. Δέσποινα Αράπκουλε και κ. Αθανάσιος Μαμάκος, νυν δημοτικοί σύμβουλοι Λαρισαίων, ο πρώην πρόεδρος κ. Κώστας Φατούρας, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Αθ. Δρίστελλας, απόγονοι και συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι της Γιάννουλης.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΞΙΜΟΥ
«Ο αγώνας της Εθνικής Αντίστασης 1941-44, που ακολούθησε το έπος του 1940 στα βουνά της Αλβανίας με το «Όχι» στον φασισμό, είναι μια από τις λαμπρές σελίδες στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού. Δυστυχώς, την Εθνική Αντίσταση ακολούθησε ο αιμοβόρος εμφύλιος πόλεμος 1944-49, τις συνέπειες του οποίου πληρώσαμε ακριβά ως έθνος». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους 4 πατριώτες της Γιάννουλης, που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στη διάρκεια της κατοχής.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του προέδρου της Γιάννουλης κ. Γιάννη Δαβλέρη, εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι φέτος μετά από την υιοθέτηση της πρότασής μου από τη δημοτική αρχή ανεγέρθη μνημείο στην πλατεία Θρακών, κάτι που ήταν καθολικό αίτημα των κατοίκων της Γιάννουλης, όπου και έγινε η κατάθεση των στεφάνων -και όχι στους τάφους των εκτελεσθέντων στο κοιμητήριο της κωμόπολης.
Θέλω να ελπίζω ότι το μνημείο αυτό θα φέρει πιο κοντά στα νέα παιδιά την τοπική μας ιστορία και θα αποτελέσει έναυσμα για τη μελέτη της. Τώρα που σιγά σιγά φεύγει η γενιά της Εθνικής Αντίστασης έχουμε χρέος να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη γιατί ούτε η ελευθερία, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν πάντα δεδομένα και αυτονόητα».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass