Σε μαύρο χάλι το «Πράσινο Σημείο»

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ *ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2019 22:00

Ήταν 24 Ιουνίου όταν ο Δήμος Αγιάς καλούσε τους παραθεριστές της παραλιακής του ζώνης να εναποθέτουν σε δημοτική έκταση στον οικισμό του Αγιοκάμπου, κοντά στη συμβολή της επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιοκάμπου με τον παράλληλο δημοτικό δρόμο του παραλιακού που οδηγεί στη Σωτηρίτσα, συγκεκριμένα άχρηστα αντικείμενα, με σκοπό τη διαχείριση των απορριμμάτων και την οργανωμένη ανακύκλωση.

Επρόκειτο για το γνωστό στην περιοχή «Μικρό Πράσινο Σημείο», του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε το 2016 και ήταν μεταξύ των πρώτων που δημιουργήθηκαν, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας όσο και πανελλαδικά, αντιγράφοντας τότε επιτυχημένη πρακτική που αποτελούσε από νωρίτερα και συνεχίζει να αποτελεί κοινό τόπο στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα οφέλη μιας τέτοιας δράσης είναι προφανώς σημαντικά, οικολογικά και οικονομικά, αφού έτσι θα επιτυγχάνονταν η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της καθαριότητας των ακτών, η αποτροπή φαινομένων ανεξέλεγκτης ρύπανσης της παραλιακής ζώνης και, φυσικά, η πιο εύκολη, γρήγορη και λιγότερο δαπανηρή μεταφόρτωση όλων αυτών των σκουπιδιών με μέσα της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου από το εν λόγω σημείο προς τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) νομού Λάρισας.

Η περιέργεια να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το «Μικρό Πράσινο Σημείο» τρεις σχεδόν μήνες μετά την έκκληση της Δημοτικής Αρχής, στο τέλος πια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου κι ενώ η παραλιακή ζώνη «άδειασε» από επισκέπτες και παραθεριστές, μας οδήγησε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου σ’ αυτό.

Η εικόνα ήταν χωρίς καμία υπερβολή σοκαριστική… Το «Μικρό Πράσινο Σημείο», το οποίο υποτίθεται ότι θα αποτελούσε οριοθετημένο, διαμορφωμένο χώρο, οργανωμένο από τον Δήμο, και που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε κάτι τέτοιο, είναι αυτή τη στιγμή μια απέραντη χωματερή, το μήκος της οποίας ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο!

Εκατέρωθεν ενός αγροτικού χωματόδρομου, δίπλα σε δασικές εκτάσεις, αλλά και σε ιδιωτικές καλλιέργειες, παραπλεύρως ξερού αυτήν την εποχή ρέματος που κατεβαίνει από τις πλαγιές της Σκήτης και του Μαυροβουνίου και που καταλήγει στο «Πλατανόρεμα» της τοξωτής γέφυρας του Αγιοκάμπου, τι να δει, τι να «πρωτοθαυμάσει» κανείς. Εκατοντάδες τόνοι κάθε λογής σκουπιδιών παντού. Μεγάλα ή μικρά οικιακής χρήσης, αδρανή υλικά, κλαδέματα.

Τόσα πολλά και σε τέτοια ανεξέλεγκτη έκταση που απορεί κανείς. Πρώτον, σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να συμμαζευτεί η κατάσταση. Δεύτερον, αν παράλληλα με την εναπόθεσή τους εκεί από τους πολίτες γινόταν και κατά αραιά τουλάχιστον διαστήματα μεταφόρτωση ή αφέθηκαν έτσι ως τώρα, στο τέλος της θερινής περιόδου. Τρίτον, γιατί εξαρχής ο χώρος δεν οριοθετήθηκε, ώστε να αποτραπεί αυτό το απίστευτο χάλι. Τέταρτον, αν συμβαδίζει αυτή η εικόνα με τον βασικό στόχο της δράσης που είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Πέμπτον, αν υπήρξε σεβασμός προς τις γειτονικές εκτάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Έκτον, αν είναι ενήμερος ο δήμαρχος για την κατάσταση που επικρατεί. Αν είναι ενήμερος από τους υφιστάμενούς του στην Υπηρεσία Καθαριότητας ο μόλις προ ολίγων ημερών ορισθείς αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Αν γνωρίζει ο επίσης προ ολίγων ημερών ορισθείς αντιδήμαρχος Τουρισμού για την εικόνα που παρουσιάζει το εν λόγω σημείο που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια της πιο τουριστικής ζώνης του Δήμου…

Το ρεπορτάζ για ανάλογες περιπτώσεις συνεχίζεται…

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass