Εντυπωσίασαν οι γητευτές των αλόγων στον Τύρναβο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η 3ήμερη Ιππική Συνάντηση

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2019 22:15

Εντυπωσιακή ήταν χθες το μεσημέρι στον Τύρναβο η επίδειξη αλόγων στο πλαίσιο της 3ης Πανελλήνιας Ιππικής Συνάντησης που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.

Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Γιάννη Γκαρλέμου, κάτι που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια όντας λάτρης του αλόγου τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του. Στο κτήμα του συρρέουν λάτρεις του αλόγου από όλη σχεδόν την Ελλάδα, κυρίως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Οι συμμετέχοντες –μεταξύ αυτών και ο Ιππικός Όμιλος Τυρνάβου- έρχονται στην εκδήλωση μόνο με την ενίσχυση χορηγών και το τριήμερο στο κτήμα του κ. Γκαρλέμου κατασκηνώνουν με μουσική και τυρναβίτικα εδέσματα, ενώ την ημέρα διοργανώνουν αποδράσεις μέσα στον κάμπο του Τυρνάβου, ανάμεσα σε περιβόλια και αμπέλια σε διαδρομές κυρίως προς τους υδροβιότοπους, όπως η Βρύση και το Μάτι Τυρνάβου.

Αποκορύφωμα η χθεσινή διοργάνωση, όπου εκατοντάδες Τυρναβίτες απόλαυσαν αυτό το όμορφο ζώο σε διάφορες επιδείξεις, με τον από το Λιτόχωρο καλεσμένο Κωνσταντίνο Κύκλο να κάνει εντυπωσιακές επιδείξεις κερδίζοντας τα χειροκροτήματα όλων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε με άψογο τρόπο η κ. Έλσα Γκαρλέμου και τα ηχητικά ήταν του κ. Βασίλη Σαμουλαδά.

Η κ. Γκαρλέμου έκανε θετική αναφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τυρνάβου, το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου, τους Καλούς Σαμαρείτες, καθώς και στην «Ε» που καλύπτει δημοσιογραφικά τη διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ

Ο Τύρναβος από τα αρχαία χρόνια είναι άριστα συνδεδεμένος με το άλογο αφού ήταν ο πιστός συνεργάτης στην αγροτική εργασία και την κτηνοτροφία.

Στους νεότερους χρόνους η ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου ήταν και είναι τόπος όπου οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου ημέρες ολόκληρες έκαναν το μακρινό ταξίδι από τα βουνά προς τον κάμπο για να «ξεχειμωνιάσουν», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στη διαδρομή αυτή τα άλογα ήταν εκείνα που χρησιμοποιούνταν όχι μόνο ως μεταφορικό μέσο για την οικογένεια, αλλά και για ολόκληρη την οικοσυσκευή.

Το άλογο δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για την εργασία. Παράλληλα ήταν και το κύριο μεταφορικό μέσο για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τους γάμους, τα πανηγύρια, τις γιορτές.

Σήμερα στην πόλη του Τυρνάβου ελάχιστοι χρησιμοποιούν άλογα για τις εργασίες. Αυτοί είναι κυρίως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους προς τους ορεινούς όγκους.

Μπορεί το άλογο σήμερα να μην είναι απαραίτητο για την εργασία, ωστόσο παραμένει ένας πιστός φίλος και ένας καλός σύντροφος για μια βόλτα στην εξοχή.

Στόχος των ιδιοκτητών των αλόγων του Τυρνάβου, είτε μέσα από τον Ιππικό Όμιλο είτε μέσα από αυτή τη χθεσινή διοργάνωση δεν είναι ούτε ο πρωταθλητισμός αλλά ούτε το κέρδος. Οι ίδιοι δηλώνουν «είναι το χόμπι μας. Είναι ένας τρόπος να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί νέοι της πόλης αγόρασαν άλογα και συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ομίλου.

Οι ικανότητές τους στην ιππασία κρίνονται αρκετά αξιόλογες.

Για τη διατήρηση των αλόγων απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις. Καταρχήν χρειάζεται ένας χώρος για τη δημιουργία του στάβλου. Απαιτείται σωστή διατροφή, υγιεινή του ζώου και φυσικά αγάπη.

Ο κάτοχος ενός αλόγου δένεται μαζί του. Το χαίρεται όταν δυναμικά και αρχοντικά καλπάζει και πονά όταν πονά και εκείνο.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass