Η επαρχία Ελασσόνας γιορτάζει την απελευθέρωσή της

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ «ΜΕΛΟΥΝΑ»- ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2019 15:00

Με λαμπρότητα και επισημότητα συνεχίστηκαν χθες το πρωί στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα» Τσαριτσάνης και στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και το απόγευμα στην Ελασσόνα και κορυφώνονται σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 107ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6 Οκτωβρίου 1912).

Οι σημερινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας. Ξεχωρίζουν η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (10.30 π.μ.), η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες (11 π.μ.) και η μεγάλη πανεπαρχιακή μαθητική παρέλαση, με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, στο κέντρο της Ελασσόνας (11.30 π.μ.), που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες κάτοικοι της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.

 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ «ΜΕΛΟΥΝΑ»

Χθες το πρωί, οι αρχές, ο κόσμος και οι μαθητές κατευθύνθηκαν στην τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη (από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στον χώρο του εκεί Μνημείου (τα αποκαλυπτήριά του είχαν γίνει πριν 7 χρόνια). Το Μνημείο βρίσκεται στη νέα εθνική οδό Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παλαιά σύνορα της χώρας, και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας.

Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιερατικός επίτροπος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Γεώργιος Κοντοτάσιος και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, προσκλητήριο νεκρών (συνοδεία τιμητικών πυροβολισμών) και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημ. Τσιαβέ).

Στον πανηγυρικό της ημέρας, η αριστούχος μαθήτρια του ΕΠΑΛ Ελασσόνας Αρετή Αθ. Καραμίχου με ζωντανό λόγο αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ιστορικά στοιχεία.

Στις εκδηλώσεις της «Μελούνας» παρευρέθηκαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Χρήστος Καλομπάτσιος, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος η αναπλ. διευθύντρια Δασών και Αγροτικών υποθέσεων Ζωή Φτίκα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Αθαν. Ζιώγας, οι αντιδήμαρχοι Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ιωάν. Νάνος, Γιώργος Κατσιούρας, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο διοικητής της 1ης ΔΑΚΑ - αντισυνταγματάρχης Χρήστος Κωστάκης, από την 1η Στρατιά ο ταγματάρχης Πυροβολικού Στέργ. Ανδρέου, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Αστ. Μαντζιώκας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας Ζήσης Μπρούζας, από το Α.Τ.Α. και την 110 Π.Μ. οι αξιωματικοί Χρ. Χατζής, Φίλιπ. Φακής, Κ. Παπαναστασίου, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΕ Ιπποκρ. Τζιουμακλής, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Αστ. Δημουλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Πασχόπουλος, Αικατ. Σερετίδου – Ζηρδέλη, Γιάννης Καριπίδης, Χρ. Παπαδημητρίου, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λάρισας ο σύμβουλος Γιάννης Τόλιος, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστ. Δαραράς, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Ελευθ. Φουρκιώτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλ. Μητσιμπόνας, κοινοτικοί σύμβουλοι, διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολικών μονάδων της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, αντιπροσωπείες Συλλόγων της Τσαριτσάνης (Συλλόγου Γυναικών, Εξωραϊστικού, Μορφωτικού, Κτηνοτροφικού) και αρκετός κόσμος κυρίως από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και τη γύρω περιοχή.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass