Δήμος "κατά" ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΥΨΟΥΣ 455.000 ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2019 22:00

Με εξώδικο προς τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα αντιδράσει σε πρώτη φάση ο Δήμος Λαρισαίων με αφορμή την καθυστέρηση – πολύμηνη σε ορισμένες περιπτώσεις - που παρατηρείται στην απόδοση εισπραχθέντων ανταποδοτικών τελών.

Συνολικά 11 ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος οφείλουν περισσότερα από 455.000 ευρώ στον Δήμο Λαρισαίων, χρήματα που ήδη έχουν εισπράξει οι εταιρείες από τους πελάτες τους - δημότες Λάρισας οι οποίοι στο πλαίσιο εξόφλησης των λογαριασμών πληρώνουν ταυτόχρονα, όπως είναι γνωστό, και τα δημοτικά τέλη.

«Επειδή πρόκειται για χρήματα των δημοτών μας που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, θα εξετάσουμε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή» σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θάνος Αδαμόπουλος, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να διευκρινίζει στην «Ε» πως «για τις ασυνεπείς εταιρείες, σε αυτή τη φάση ο Δήμος θα καταθέσει εξώδικο».

ΚΕΝΟ

Στο άρθρο 43 του Ν. 3979/2011 αποσαφηνίζεται πως οι πραγματοποιημένες εισπράξεις Δημοτικών τελών, Δημοτικών φόρων και ΤΑΠ από τη ΔΕΗ ή από τον εκάστοτε εναλλακτικό προμηθευτή προς τον Δήμο Λαρισαίων, στη συγκεκριμένη περίπτωση «θα πρέπει να αποδίδονται στον δικαιούχο δήμο βάσει σχετικής εκκαθαριστικής κατάστασης εντός του δεύτερου μήνα στον οποίο λογιστικώς ανήκουν οι λογαριασμοί». Στις 30 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, θα πρέπει η ιδιωτική εταιρεία να καταβάλει τα εισπραχθέντα τέλη του μηνός Ιουλίου.

Ωστόσο, ο Δήμος Λαρισαίων - όπως και κανένας Δήμος της χώρας - δεν έχει άμεση ενημέρωση για το ποιοι καταναλωτές διέκοψαν τη συνεργασία τους με τη δημόσια ΔΕΗ και έκτοτε λαμβάνουν υπηρεσίες από ιδιώτη προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, διάσταση που απαιτεί παρέμβαση των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Η διακοπή της συνεργασίας πελατών με τη ΔΕΗ και η έναρξη παράλληλα συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία δεν κοινοποιείται άμεσα στους Δήμους (σ.σ. ούτε από τη ΔΕΗ, αλλά ούτε και από την ιδιωτική εταιρεία) με αποτέλεσμα να υπάρχει ουσιαστικό έλλειμμα ενημέρωσης των ΟΤΑ, αφού στην πραγματικότητα οι Δήμοι δεν γνωρίζουν τον αριθμό των εμπλεκόμενων δημοτών και κατ’ επέκταση δεν γνωρίζουν και το πραγματικό ύψος των τελών που πρέπει να εισπράξουν.

Έτσι σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστάσεις απόδοσης Δημοτικών τελών, Δημοτικών φόρων και ΤΑΠ προς τον Δήμο Λαρισαίων από εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατά την 30ή Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι οι 11 ιδιωτικές εταιρείες τού οφείλουν συνολικά περί τις 455.000 ευρώ τα οποία έχουν ήδη εισπράξει.

ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Ορισμένες εταιρείες δεν έχουν αποδώσει δημοτικά τέλη με καθυστέρηση ενός μήνα, ενώ άλλες εταιρείες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δύο ή και τεσσάρων μηνών. Τη μεγαλύτερη ασυνέπεια – αν και πρόκειται για μικρό σχετικά ποσό – επιδεικνύει Ανώνυμη Εταιρία δημόσιας επιχείρησης που έχει να αποδώσει δημοτικά τέλη από τον Σεπτέμβριο του 2018.

ΕΞΩΔΙΚΟ

«Παρατηρούμε μια σημαντική και συνεχή καθυστέρηση από ιδιωτικές εταιρείες» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θάνος Αδαμόπουλος. Για να προσθέσει πως «ενημερώσαμε ήδη τις εταιρείες αυτές για την καθυστέρηση, αλλά επειδή πρόκειται για χρήματα των δημοτών μας που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, θα εξετάσουμε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή» που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

Η Επιτροπή θα εξετάσει την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, αλλά η πολιτική βούληση του Δήμου να διεκδικήσει τα οφειλόμενα θεωρείται δεδομένη.

Να σημειωθεί τέλος ότι τα χρήματα που καταβάλλουν οι δημότες στο πλαίσιο των λογαριασμών ρεύματος αφορούν σε ανταποδοτικά τέλη που ο Δήμος Λαρισαίων χρησιμοποιεί κυρίως για τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1