Νόμπελ για τη σχέση κυττάρων και οξυγόνου

ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΗΤΑΝ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΠΕΡΥΣΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2019 16:04
Από αριστερά ο καθηγητής Βιοχημείας κ. Δημ. Λεωνίδας, οι προσκεκλημένοι ομιλητές στο 69ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ), που οργανώθηκε πέρυσι στη Λάρισα, καθηγητές της Οξφόρδης κ. David Steward και Sir Peter Ratcliffe, ο οποίος βραβεύτηκε χθες με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας Ιατρικής 2019 και ο επίσης καθηγητής Βιοχημείας στο εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σίμος Από αριστερά ο καθηγητής Βιοχημείας κ. Δημ. Λεωνίδας, οι προσκεκλημένοι ομιλητές στο 69ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ), που οργανώθηκε πέρυσι στη Λάρισα, καθηγητές της Οξφόρδης κ. David Steward και Sir Peter Ratcliffe, ο οποίος βραβεύτηκε χθες με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας Ιατρικής 2019 και ο επίσης καθηγητής Βιοχημείας στο εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σίμος

To βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας Ιατρικής 2019 απονεμήθηκε στους William Kaelin Jr, Sir Peter Ratcliffe και Gregg Semenza για το έργο τους σχετικά με το πώς τα ανθρώπινα κύτταρα προσαρμόζονται στη διαθεσιμότητα οξυγόνου.
Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας σημείωσε πως με το έργο τους άνοιξαν έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο για την καταπολέμηση «της αναιμίας, του καρκίνου και πολλών ακόμα ασθενειών».


«Οι φετινοί βραβευθέντες αποκάλυψαν τον μηχανισμό μιας από τις πιο ουσιαστικές προσαρμοστικές διαδικασίες της ζωής», ανέφερε η Επιτροπή Απονομής των Νόμπελ.
Η Επιτροπή Απονομής Νόμπελ υπογραμμίζει ότι η αποφασιστική σημασία του οξυγόνου για τη ζωή μας είναι γνωστή εδώ και χρόνια και η λειτουργία του μεταβολισμού στους ζωικούς οργανισμούς γίνεται όλο και πιο κατανοητή από την εποχή του Αντουάν Λαβουαζιέ (θεμελιωτής της σύγχρονης χημείας) και μετά.
«Αλλά η διαδικασία προσαρμογής των κυττάρων στις διακυμάνσεις των επιπέδων οξυγόνου παρέμενε εδώ και χρόνια ανεξιχνίαστο μυστήριο», τονίζει η Εεπιτροπή.
Το υψόμετρο, η σωματική άσκηση και η αναιμία είναι όλοι παράγοντες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων εκείνων, η αύξηση των οποίων εξαρτάται από την παροχή οξυγόνου στο αίμα, ιδιαίτερα ορισμένων καρκίνων που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως ο καρκίνος του ήπατος, και καταναλώνουν τόση ενέργεια, ώστε καίνε όλο το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο γύρω τους.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. κορονών ή 918.000 δολαρίων.
Ο τομέας της Ιατρικής είναι ο πρώτος στον οποίο απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νόμπελ.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Για έναν εκ των βραβευθέντων, τον σερ Πίτερ Τζ. Ράτκλιφ, η αναγγελία της Σουηδικής Ακαδημίας έτυχε θερμής ανταπόκρισης και στη Λάρισα, καθώς έναν χρόνο πριν ήταν ομιλητής σε πανελλήνιο συνέδριο που είχε διοργανωθεί στην πόλη.
Ο καθηγητής Βιοχημείας στο εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σίμος σημειώνει:
«Η χαρά τόσο η δική μου όσο και των υπολοίπων μελών του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικής για το παραπάνω γεγονός είναι ιδιαίτερη και διπλή.
Από τη μια, η φετινή βράβευση φέρνει στο άμεσο προσκήνιο και τιμά ένα επιστημονικό πεδίο στο οποίο εδώ και 15 χρόνια δραστηριοποιείται το Εργαστήριό μας, έχοντας επιλέξει αυτό ως το κεντρικό ερευνητικό του αντικείμενο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί στην ανάπτυξη του πεδίου της υποξίας, ένα τουλάχιστον μικρό λιθαράκι έχει προέλθει από τη δουλειά των νέων επιστημόνων που επέλεξαν να το μελετήσουν δίπλα μας.
Από την άλλη, είχαμε πρόσφατα την τύχη και την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έναν από τους σημερινούς βραβευμένους, τον Sir Peter Ratcliffe. O Dr Ratcliffe τίμησε με τη συμμετοχή του ως κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής το 69ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ), που οργανώθηκε στη Λάρισα, πριν από λιγότερο έναν χρόνο (https://eebmb2018.gr), από μέλη του Εργαστηρίου μας και τους συναδέλφους του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και έγινε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόσφατη αυτή παρουσία του φετινού Νομπελίστα Sir Peter Ratcliffe στον χώρο μας υπογραμμίζει τη θέση της Σχολής Επιστημών Υγείας και της πόλης της Λάρισας στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη και αποτελεί έμπνευση για εμάς και τους φοιτητές μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass