Δωρεάν διέλευση ζητά ο δήμαρχος Τεμπών

ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΕΜΠΩΝ * ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ-ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2019 15:28
Από την ερχόμενη εβδομάδα και για 6 περίπου μήνες θα διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη για λόγους συντήρησης Από την ερχόμενη εβδομάδα και για 6 περίπου μήνες θα διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη για λόγους συντήρησης

Τη δωρεάν διέλευση όλων των δημοτών του Δήμου Τεμπών στον αυτοκινητόδρομο (ΠΑΘΕ), αλλά και όσων εργάζονται και μετακινούνται καθημερινά από τη γέφυρα των Τεμπών, το διάστημα που θα διαρκούν οι εργασίες συντήρησης, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα οχήματα που θα διέρχονται του αυτοκινητοδρόμου είναι αμελητέα και το κόστος των εργασιών θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο, ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή, ενώ κοινοποιείται προς τους βουλευτές του νομού και τον περιφερειάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της 6μηνης διακοπής της κυκλοφορίας από την κοιλάδα των Τεμπών απασχόλησε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική αρχή Τεμπών, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν και τρόποι αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών που θα πληγούν από την αναγκαστική διέλευσή τους από τους Σταθμούς διοδίων της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Όπως αναφέρεται μάλιστα στο τέλος της επιστολής «αναμένουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει εκ μέρους μας διαφορετική προσέγγιση του θέματος».

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικότερα το ψήφισμα που εξεδόθη, με υπογραφή του δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη, αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε έχει προγραμματιστεί το κλείσιμο της Γέφυρας Τεμπών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες για τη συντήρηση του οδοστρώματος.

Οι εργασίες αυτές θα πραγματοποιηθούν από την εταιρεία “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.” με δαπάνη του δημοσίου. Η γέφυρα των Τεμπών είναι ιδιαίτερα “καταπονημένη”, εγκαινιάστηκε στις 2/5/1953 και από τότε λειτουργεί συνεχώς. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της κατασκευής των τούνελ, δέχθηκε μεγάλο όγκο βαρέων οχημάτων (φορτηγών κτλ) τα οποία διέρχονταν την κοιλάδα των Τεμπών. Οι εργασίες για τη συντήρηση της γέφυρας στα Τέμπη είχαν προγραμματιστεί από την εταιρεία την άνοιξη, αλλά λόγω των έντονων αντιδράσεων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό, ξεκίνησαν στη βάση της γέφυρας, χωρίς να χρειαστεί να διακοπεί η διέλευση των οχημάτων για να προστατευτεί ο τουρισμός. Την 21η Οκτωβρίου 2019 οι εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στο πάνω τμήμα του οδοστρώματος της γέφυρας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των τούνελ του αυτοκινητοδρόμου, καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκευών οι οποίες θα διαρκέσουν 6 μήνες. Η συντήρηση της γέφυρας των Τεμπών αποτελεί έργο δημόσιας ωφελείας και επιβάλλεται όμως η χρήση του αυτοκινητοδρόμου με το κόστος των διοδίων (διέλευση) θα αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για τους δημότες μας και όχι μόνο, που θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη οδική αρτηρία σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για δημότες που κατοικούν στην επικράτεια του Δήμου Τεμπών, στη Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών που αποκόπτεται με το κλείσιμο της γέφυρας, αλλά και για άλλους που εκτελούν συνειδητά και ενσυνείδητα το επαγγελματικό τους καθήκον, επιτελώντας ταυτόχρονα και λειτούργημα, όπως υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί λειτουργοί, ελεύθεροι επαγγελματίες (μεταφορά προϊόντων κ.ά.), αγρότες, αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα του Δήμου Τεμπών, υπάλληλοι του Δήμου Τεμπών, ιατρικό προσωπικό, μαθητές, υπάλληλοι και συναλλασσόμενοι με τις υπηρεσίες του κτηματολογίου κ.λπ.

Με το κλείσιμο της γέφυρας των Τεμπών αποκλείεται η διέλευση όλων αυτών των ανθρώπων, οχημάτων, προϊόντων, χωρίς να υφίσταται εναλλακτική διαδρομή από άλλη οδό, παρά μόνο αυτή του αυτοκινητοδρόμου (ΠΑΘΕ), με αποτέλεσμα ο Δήμος Τεμπών να τέμνεται. «Επιβάλλοντας» μ’ αυτόν τον τρόπο πρωτίστως στους δημότες της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου, αλλά και σε όλους τους δημότες μας μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και χρήση, η οποία απέχει από την ελεύθερη βούληση του πολίτη και της ελευθεριότητας του αποφασίζειν (συνταγματικές ελευθερίες). Για τους λόγους αυτούς, τους οποίους συνοπτικά σας ανέφερα, αιτούμαστε τη δωρεάν διέλευση όλων των δημοτών του δήμου Τεμπών στον αυτοκινητόδρομο (ΠΑΘΕ), αλλά και όσων εργάζονται και μετακινούνται καθημερινά από και προς το συγκεκριμένο σημείο, διότι η οικονομική τους επιβάρυνση θα είναι εξαιρετικά μεγάλη στο βάθος των 6 μηνών, το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης. Σας ζητούμε να μεριμνήσετε για το πρόβλημα – αίτημα, αναζητώντας για μας και τους δημότες μας, κατάλληλη και ανεκτή για την οικονομία τους λύση, διότι με χρηματοδότηση του δημοσίου γίνεται η συγκεκριμένη παρέμβαση και είστε οι μόνοι αρμόδιοι να δώσετε την επιθυμητή λύση. Σας καλούμε να λάβετε υπόψιν σας, ότι εφόσον όλα τα οχήματα θα διέρχονται του αυτοκινητοδρόμου, άρα και των διοδίων, η «εξαίρεση» των συγκεκριμένων κατοίκων – επαγγελματιών του κόστους των διοδίων είναι αμελητέα. Είναι προφανές ότι τόσο ο Δήμος Τεμπών όσο και η Κυβέρνηση, ενεργούν στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής – κράτος πρόνοιας και η πολιτική βούληση και των δύο πλευρών εκφράζεται μέσω αυτών. Αναμένουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει εκ μέρους μας διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Σας προσκαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, καθώς και τις προτάσεις σας».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Στο μεταξύ με σχετική δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας, τάσσεται στο πλευρό της δημοτικής αρχής και αναφέρει πως «πέρα από την αυτονόητη στήριξή μου στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω όσα ανέφερα σχετικά στη συνάντησή μας με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή για το δίκαιο αυτό αίτημα, που προκύπτει λόγω του προγραμματισμένου κλεισίματος της παλιάς γέφυρας για τη συντήρηση του οδοστρώματος και την απουσία εναλλακτικής διαδρομής για τους διερχόμενους οδηγούς. Από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος των εργασιών, η εκμεταλλεύτρια εταιρία οφείλει να δει θετικά το παραπάνω αίτημα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1