Θύμα… ηλεκτρονικής απάτης

ΕΠΕΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2019 22:02

Θύμα τηλεφωνικής απάτης από δήθεν τεχνικούς υπολογιστών έπεσε Λαρισαίος πολίτης που έχασε χρήματα από τον λογαριασμό του, αλλά παραβιάστηκαν οι προσωπικοί του λογαριασμοί και αρχεία από τον υπολογιστή του. Ήδη, μάλιστα, προσπάθησε να περιορίσει τις ζημιές που υπέστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λαρισαίος προχθές, αργά το απόγευμα, δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που μιλούσε αγγλικά. Επειδή δεν έχει καλές γνώσεις αγγλικών έδωσε το κινητό του σε συγγενικό του πρόσωπο για να συνεννοηθεί εκείνος. Εξήγησε πως καλούσε από μεγάλη εταιρεία λογισμικού και τους είπε πως ο υπολογιστής του υποψήφιου θύματος έχει «χακαριστεί». Τους έπεισε πως μπορεί να τους βοηθήσει για να «καθαριστεί», τους ζήτησε να του δώσουν έγκριση να δουλέψει στον υπολογιστή τους, εγκαθιστώντας λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης. Στη συνέχεια τους πληροφόρησε πως θα τους χρεώσει ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 10 λίρες Αγγλίας για την παροχή υπηρεσιών και μόλις απάντησαν θετικά τους απέσπασε και στοιχεία από την κάρτα της τραπέζης. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να ζητάει να φωτογραφήσει ακόμα και την ταυτότητα του Λαρισαίου από το μάτι της κάμερας του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, τον οποίο εκείνος χειριζόταν από ένα σημείο και μετά. Πρόσβαση απέκτησε τόσο στα προσωπικά αρχεία όσο και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ο άντρας μόλις αντιλήφθηκε πως το ποσό που χρεώθηκε για την παροχή των υπηρεσιών,ήταν πολλαπλάσιο από αυτό που περίμενε, διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Πάγωσε» αμέσως τις κάρτες του, ζήτησε τη βοήθεια τεχνικού υπολογιστή και θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.

Αξίζει να τονίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες μόνο, η «Ελευθερία της Δευτέρας» φιλοξένησε συνέντευξη του διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Βασίλη Παπακώστα, ο οποίος αναφέρθηκε σε τέτοιου είδους εξαπάτηση πολιτών.

 

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass