Νέοι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία της Λάρισας

- ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2019 22:42

Τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων αλλά και ασυνόδευτων παιδιών, σε ξενοδοχεία και στον νομό Λάρισας, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης μετά από κλειστή σύσκεψη που είχε για το προσφυγικό με βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Λάρισας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους για τη μη επέκταση της δομής του Κουτσόχερου και το «πάγωμα» της δομής του Κυψελοχωρίου, παρέπεμψε ωστόσο στην επέκταση των προγραμμάτων «Εστία 1», «Εστία 2» και «Ήλιος», που προβλέπουν «προσωρινή» στέγαση προσφύγων σε σπίτια και διαμερίσματα, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε μεγέθη, παραπέμποντας στα συναρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Εσωτερικών. Διευκρινίζοντας στην «Ε» πως «από σήμερα Κυριακή» θα ξεκινήσει η αποσυμφόρηση δομών της νησιωτικής Ελλάδας και 20.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήδη, για τον νομό Λάρισας έχει αποφασισθεί η στέγαση 50 ανηλίκων σε ξενοδοχειακή μονάδα της Καρίτσας από την 1η Νοεμβρίου, ενώ ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει εκδηλωθεί επισήμως από ξενώνα 60 κλινών στην Καλλιπεύκη και ανενεργό ξενοδοχείο 40 κλινών στην Ελασσόνα. Στην επιχειρηματική κοινότητα της Λάρισας και ειδικότερα στους ξενοδόχους, εκφράζοντας την ανησυχία του, απευθύνθηκε μετά τη σύσκεψη και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης με αφορμή φήμες για εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά σε 6μηνη φιλοξενία» αντιπροτείνοντας τη διατήρηση του υπάρχοντος προγράμματος με τα διαμερίσματα προκειμένου «με δίκαιο τρόπο να γίνει η κατανομή των 20.000 προσφύγων στη χώρα».

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Οι επαφές του Χρυσοχοΐδη χθες στη Λάρισα ξεκίνησαν με σύσκεψη διοικητών υπηρεσιών Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. και του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Αστ. Μαντζιώκα, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υπ. Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ενωσης Αξιωματικών, της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας. Με τον κ. Χρυσοχοΐδη να δηλώνει στα ΜΜΕ πως «ήρθα στη Λάρισα ξεκινώντας μια εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα για την επικοινωνία του σχεδίου της αντεγκληματικής πολιτικής με τις αστυνομικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες. Προμετωπίδα αυτής της πολιτικής είναι ότι υπάρχει κράτος. Η αστυνομία είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη, προσανατολισμένη σ’ αυτή τη δήλωση. Επαναλαμβάνω: Υπάρχει κράτος. Θα είναι έξω και δίπλα στους πολίτες. Τα προβλήματά τους είναι δική μας ευθύνη, ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και των αστυνομικών δυνάμεων. Θα πάω κι από νομό σε νομό για να επιβλέψω τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία καταρτίζονται σε κάθε περιοχή. Η αστυνομία έχει πλέον αποστολή και θα την τιμήσει».

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ακολούθησε σύσκεψη με τους βουλευτές και τους δημάρχους, σύσκεψη όπου μετά την εισήγηση του Υπουργού αποχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός με αφορμή ειλημμένες υποχρεώσεις του σε άλλη θεσσαλική πόλη. Σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Χρ. Καλομπάτσιος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Μάξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και οι δήμαρχοι, Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, Τεμπών Γιώργος Μανώλης και ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ Αχιλλέας Χατζούλης, όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος Βελόπουλου, Δαμ. Ζιώκας. Με τον κ. Χρυσοχοΐδη για το προσφυγικό να διευκρινίζει μετά τη σύσκεψη πως «μιλήσαμε επίσης και για το μεταναστευτικό. Για την εθνική ανάγκη διαχείρισης της κρίσης που υπάρχει στα νησιά μας. Η Λάρισα έχει ήδη σηκώσει βάρος στη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Θα συμβάλει και τώρα, με δικαιοσύνη, στο πλαίσιο μίας αναλογικής πανελλαδικής κατανομής των μεταναστών και των προσφύγων. Γιατί οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι της Λάρισας έχουν εθνική συνείδηση και εθνική ευθύνη».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποσαφήνισε πως στον σχεδιασμό του Υπουργείου «δεν υπάρχουν νέα στρατόπεδα» στη Λάρισα (σ.σ. για νέες προσφυγικές δομές) και πως ο κάθε δήμαρχος θα ενημερωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατανομή προσφύγων και μεταναστών στα ξενοδοχεία. Χωρίς να κάνει σαφή αναφορά στον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να φιλοξενηθούν στη Λάρισα στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία 1» και «Εστία 2» που προβλέπουν φιλοξενία σε διαμερίσματα και στο πρόγραμμα «Ηλιος» που προβλέπει φιλοξενία σε ξενοδοχειακές μονάδες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε μόνο ότι το πρόγραμμα στα ξενοδοχεία θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Αποσαφηνίζοντας επίσης ότι στα ξενοδοχεία θα φιλοξενηθούν μόνο οικογένειες προσφύγων, ενώ για τα ασυνόδευτα παιδιά προβλέπεται ξεχωριστή διαδικασία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Σε δηλώσεις τους, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας επικρότησε τα λεχθέντα από τον κ. Χρυσοχοΐδη σημειώνοντας την «επιβεβαίωση ότι εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για τη λειτουργία νέας δομής στο Κυψελοχώρι αλλά και τη μη αύξηση του αριθμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο» σημειώνοντας ότι ο υπουργός μίλησε «για προσωρινή, 6μηνη εγκατάσταση κάποιων οικογενειών σε κάποια ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα» επικροτώντας τέλος τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο σκέλος της ασφάλειας των πολιτών». «Η ανάγκη τόσο οι βουλευτές, όσο και η ίδια η κοινωνία «να βάλουμε πλάτη» για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είναι αυτονόητη σημειώνεται σε κοινή δήλωση των βουλευτών Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη και Άννας Βαγενά. Στο πλαίσιο αυτό η διαχείριση του θέματος με τη λειτουργία των υφιστάμενων δομών, ως συνέχεια μίας πολιτικής που ακολουθήθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Όμως η άρνηση του κ. Χρυσοχοΐδη να απαντήσει στο πλέον σπουδαίο ερώτημα, πότε και με ποιον τρόπο δηλαδή θα επιστρέψουν στις χώρες τους οι άνθρωποι εκείνοι που δεν είναι πρόσφυγες, αποτελεί μία κυνική παραδοχή από πλευράς κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Κι αυτή η απουσία σχεδίου καθιστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό μία ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα μας». Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε τη «ρητή διαβεβαίωση» για το Κουτσόχερο προσθέτοντας ότι «θα έρθουν παρόλα αυτά καινούριοι πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν μάλλον σε ξενοδοχεία, θα είναι μόνο οικογένειες, ενώ δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το χρονικό διάστημα για το τι θα γίνει μετά το 6μηνο» σημειώνοντας την ανάγκη «ενταξιακής λογικής των προσφύγων μέσα στον ιστό της πόλης» ζητώντας επίσης δικαιοσύνη και ισομέρεια των προσφύγων στα αστικά κέντρα.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης χαρακτήρισε «καλή είδηση» τη μη αύξηση του αριθμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο, όπως χαρακτήρισε σημαντικό και το γεγονός ότι «σε αυτές τις δομές πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση και εποπτεία» και πως «δεσμεύθηκε ο κ. Χρυσοχοϊδης» ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνομιλεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων». Με τον δήμαρχο Λαρισαίων να υπογραμμίζει πως «παραμένει η ανησυχία μας για τη Λάρισα, η οποία έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό απέναντι στους πρόσφυγες, για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Είναι γνωστό το πρόγραμμα για τα ξενοδοχεία και δεν υπήρξε καμία δέσμευση για τα ξενοδοχεία της Λάρισας. Γνωρίζω ότι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου τομέα στη Λάρισα σκέφτονται να μπούνε στη διαδικασία αυτή. Θα έλεγα και θα προέτρεπα τους επιχειρηματίες να γνωρίζουν αφενός το γενικότερο περιβάλλον που υπάρχει στην πόλη για τη διαχείριση του προσφυγικού, τη δέσμευση του Υπουργού ότι αυτό θα διαρκέσει μόνο για 6 μήνες και θα ήθελα η πόλη μας να παραμείνει μόνο στη διαχείριση των διαμερισμάτων σε μια προοπτική μείωσης έως και κλεισίματος του Κουτσόχερου και ένταξης και νέων διαμερισμάτων στο πρόγραμμα “Εστία 2”. Αυτό ζητάμε ως πόλη και για μια ακόμη φορά εκφράζουμε τις ανησυχίες μας» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης. Ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας εστίασε στο σκέλος της ασφάλειας θέτοντας στον κ. Χρυσοχοΐδη, όπως δήλωσε, το θέμα του οικισμού των Ρομά «με αφορμή την έντονη παραβατικότητα». Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο κ. Χρυσοχοΐδης «απέκλεισε κατηγορηματικά τη λειτουργία δομής στο Κυψελοχώρι καθώς είναι ακατάλληλος χώρος» ενώ για το θέμα των ξενοδοχείων, παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες των ιδιωτών. Τέλος, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας χαρακτήρισε «ειλικρινή τον διάλογο» με τον κ. Χρυσοχοΐδη και πως «θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις του». Σημείωσε τον διάλογο Υπουργείου Εσωτερικών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό, ενώ επισήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι χωριών δεν μπορεί να πληροφορούνται από τον Τύπο για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών σε κάποια περιοχή».

ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΔΕ

Να σημειωθεί ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη επισκέφθηκε τις Φυλακές Λάρισας αλλά και τα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρ. Καπετάνος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass