Απαγόρευση ταφής των αποτεφρωμένων

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2019 22:08
Η επιλογή της αποτέφρωσης θεωρείται αναξιοπρεπής για το ανθρώπινο σώμα. Η Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου ακολουθώντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου δηλώνει ότι δεν θα τελούνται ταφές αποτεφρωμένων σε Κοιμητήρια Η επιλογή της αποτέφρωσης θεωρείται αναξιοπρεπής για το ανθρώπινο σώμα. Η Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου ακολουθώντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου δηλώνει ότι δεν θα τελούνται ταφές αποτεφρωμένων σε Κοιμητήρια

Το πρώτο αποτεφρωτήριο για την καύση των νεκρών στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί πριν λίγες εβδομάδες στη Ριτσώνα, (70 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 22 περίπου από τη Θήβα), δίνοντας σε όσους το επιθυμούν μια εναλλακτική επιλογή τελευταίας κατοικίας, πέρα από τον πατροπαράδοτο τάφο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κληρικοί της Μητρόπολης Θήβας και Λιβαδειάς να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση, με την οποία υπενθυμίζουν ότι η καύση νεκρών είναι «αντιχριστιανική» και ότι δεν θα κηδέψουν όποιον το ζήτησε.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Ουσιαστικά η εν λόγω Μητρόπολη υπενθύμισε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία από το 2014 απαγόρευε την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας και του μνημόσυνου σε όσους επέλεγαν την καύση, ενώ επιτρεπόταν στους Μητροπολίτες να δώσουν την άδεια για τέλεση τρισάγιου, κάτι που γινόταν μέχρι σήμερα πριν από τη μεταφορά και αποτέφρωση στο εξωτερικό. Το 2016 η Ιερά Σύνοδος πήρε εκ νέου θέση, τονίζοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι δεν είναι «αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο» και ότι θεωρεί «το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα «όχι ως "στερεό απόβλητο", όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της».

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ

Στη «γραμμή» της Ιεράς Συνόδου και η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η οποία υιοθετεί τη σχετική απόφαση, με τα στελέχη της να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να ταφεί στην περιφέρειά μας κανένας που θα επιλέξει την αποτέφρωση από την ταφή».

Κύκλοι της Μητρόπολης, ερμηνεύοντας τη σκοπιμότητα έκδοσης της ανακοίνωσης της Μητρόπολης Λιβαδειάς για τα αυτονόητα, την απέδωσαν προφανώς «στο αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προς τα γραφεία της, λόγω του αποτεφρωτηρίου που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass