Μελισσοκόμοι με Χρ. Κέλλα στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2019 20:31

Το αίτημα των Ελλήνων Μελισσοκόμων για άμεση λειτουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου, με ταυτόχρονη κατάργηση των δηλώσεων διαχείμασης, ήταν το βασικό θέμα στη συζήτηση των μελών της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, με τον

υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, την υφυπουργό κ. Φωτεινή Αραμπατζή και τον αν. γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα, στην έδρα του ΥπΑΑΤ, στην Αθήνα.
Τα μέλη της ομοσπονδίας ενημέρωσαν τους τρεις πολιτικούς για την αναγκαιότητα λειτουργίας ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου, σύμφωνα με τον κανονισμό 1366/2015 της Ε.Ε., που θα απλοποιήσει τη γραφειοκρατία και θα δώσει την πραγματική εικόνα της ελληνικής μελισσοκομίας. Επισήμαναν, μάλιστα, πως “το Υπ.ΑΑΤ το 2016 πήρε την παράλογη και καταστροφική για τον κλάδο απόφαση να αγνοήσει τα μελισσοκομικά μητρώα και να αποστείλει στην Ε.Ε. στοιχεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις διαχείμασης των μελισσοκόμων, με αποτέλεσμα να δηλωθούν πολύ λιγότερα μελίσσια από τα πραγματικά, να υποβιβαστεί η χώρα στην ευρωπαϊκή κατάταξη και να μειωθεί η χρηματοδότηση για την τριετία 2020 – 2022 κατά 800.000 ευρώ/ έτος”.
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της έκδοσης Υπουργικής Απόφασης για να ενταχθεί η μελισσοκομία στην οικοτεχνία, καθώς μέσα από μια τέτοια ενέργεια θα ευνοηθεί η εξωστρέφεια και η καινοτομία, καθιστώντας βιώσιμες πολλές μικρές μελισσοκομικές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να εμπορεύονται μια σειρά προϊόντων με βάση το μέλι.
Τα μέλη της ομοσπονδίας έθεσαν, ακόμα, το ζήτημα της επιβολής με νόμο ρητής απαγόρευσης των ψεκασμών των ανθοφόρων φυτών τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, με αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, ενώ ζήτησαν και τη σαφή οδηγία της πολιτείας προς τις δημόσιες υπηρεσίες για τον ορισμό του δημόσιου δρόμου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, “σε πολλά Δασαρχεία ή Δήμους της χώρας, ταυτίζουν τους αγροτικούς και δασικούς δρόμους με τους δημόσιους, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να μην βρίσκουν τοποθεσία για τα μελίσσια τους”.
Τέλος, από την πλευρά των μελισσοκόμων τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας, ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις τόσο των προγραμμάτων όσο και της εκταμίευσης κονδυλίων.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Ντούρας και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων/νος Καλαπούτης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass