Αρωμα Χριστουγέννων στη Λάρισα...

ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ * ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2019 22:48

Της Νατάσας Πολυγένη
Ήταν λίγες μέρες πριν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όταν έκανε την εμφάνισή της στη Λάρισα η πρώτη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα. Ο πρόωρος εορταστικός στολισμός είναι όμως πια κάτι συνηθισμένο και δεν προκαλεί εντύπωση.

Φέτος ίσως φαίνεται λιγάκι περίεργο λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, αφού όταν εμφανίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο ακόμη οι περισσότεροι κυκλοφορούσαν με κοντομάνικα. Διανύοντας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ήδη πολλά καταστήματα της Λάρισας έχουν «φορέσει» τα γιορτινά τους και μέρα με τη μέρα πληθαίνουν. Το πνεύμα των Χριστουγέννων όμως φαίνεται ότι έρχεται πιο νωρίς πια και στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων που και φέτος επέλεξε το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης να γίνει την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου. Είναι η δεύτερη χρονιά που το δέντρο της πόλης θα ανάψει λίγο πριν την εκπνοή του Νοεμβρίου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια συνήθως η λαμπρή τελετή φωταγώγησής του γινόταν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Βέβαια, προφανώς ένας από τους λόγους είναι και η έναρξη του «Πάρκου των Ευχών» στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η πόλη κινείται σε ρυθμούς εορταστικούς από πολύ νωρίς.
Το πρώιμο πνεύμα των Χριστουγέννων δεν περιορίζεται μόνο στα καταστήματα, που έχει και μια λογική από εμπορική άποψη, αλλά και στα νοικοκυριά. Ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες ανθρώπων που δείχνουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού τους, αλλά και τις δοκιμές που κάνουν για το εορταστικό τραπέζι.
Πάντως έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα αναφέρουν ότι ψυχολογικά ο χριστουγεννιάτικος στολισμός «πυροδοτεί» συναισθήματα ενθουσιασμού, μαγείας και ξεγνοιασιάς, που απορρέουν από βιώματα της παιδικής ηλικίας. Συνεπώς, σε έναν κόσμο όπου επικρατεί το άγχος, ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν διέξοδο μέσα από πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους, όπως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία προκαλούν θετικά συναισθήματα.
Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, όπου οι παιδικές μνήμες που αφορούν στα Χριστούγεννα είναι δυσάρεστες και χαρακτηρίζονται από έλλειψη θαλπωρής και από το αίσθημα της παραμέλησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ψυχαναλυτής Steve McKeown θεωρεί ότι ο πρώιμος στολισμός αντισταθμίζει τα αρνητικά συναισθήματα της αυτοβιογραφικής μνήμης που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Environmental Psychology», υποστηρίζει ότι ο χριστουγεννιάτικος εξωτερικός στολισμός ενός σπιτιού επηρεάζει την αντίληψη που θα έχει η γειτονιά για τους ενοίκους, ενισχύοντας τη φιλική διάθεση απέναντί τους.
 Μπορεί η πρώιμη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη γιορτινή μουσική, υποστηρίζει η ερευνήτρια και κλινική ψυχολόγος Linda Blair. Ο λόγος είναι ότι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούγονται παντού, μπορεί να μας δημιουργήσουν άγχος, καθώς υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις μας -π.χ. την αγορά δώρων, την οργάνωση γιορτινού τραπεζιού κ.τ.λ.
Το αίσθημα της αναγέννησης που επιφέρουν τα Χριστούγεννα σηματοδοτεί την αρχή μιας προσωπικής αναγέννησης. Η ελπίδα μάς βοηθάει στο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε οτιδήποτε μας αναστατώνει, μας απογοητεύει και μας δημιουργεί άγχος. Η αισιόδοξη στάση ζωής βοηθά στο να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, συνεπώς βελτιώνει την απόδοση και ενισχύει την ψυχική υγεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass