Η Λάρισα στην κορυφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας

- ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΕΥΣΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2019 22:32

Εύσημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους θεσμικούς της φορείς για τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική του νομού έδωσε ο υπ. Ανάπτυξης κατά το επιχειρηματικό δείπνο του ΣΘΕΒ. Επικαλούμενος

στοιχεία έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέταξε τη Λάρισα στην πρώτη θέση μεταξύ των πιο φιλικών στην επιχειρηματικότητα πόλεων στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η σχετική έκθεση με τίτλο "Doing Business in the European Union 2020" κοινοποιήθηκε προ ημερών και καταγράφει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα τονίζοντας ωστόσο πως οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν διαφορετικά ρυθμιστικά εμπόδια, ανάλογα με το πού βρίσκεται η επιχείρησή τους και αναδεικνύονται ευκαιρίες για τις πόλεις ώστε να βελτιωθούν μαθαίνοντας η μία από την άλλη. Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα της αναπαράγοντας τις πρακτικές που είχαν επιτυχία σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εάν η Αθήνα υιοθετούσε τις πρακτικές των άλλων πόλεων που επιτυγχάνουν τις καλύτερες επιδόσεις σε κάθε έναν από τους δείκτες αξιολόγησης, η συνολική κατάταξη της χώρας στη φετινή έκθεση Doing Business 2020 θα προέκυπτε βελτιωμένη κατά 18 θέσεις, ήτοι στην 61η θέση μεταξύ των 190 χώρων που αξιολογήθηκαν. Τα ευρήματα της έκθεσης σχετικά με την Ελλάδα δείχνουν ότι οι ελληνικές πόλεις κατατάσσονται ήδη σε κορυφαίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά στη διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων, καθώς απαιτούνται μόνο τρία βήματα. Ωστόσο, καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στις ρυθμιστικές επιδόσεις για τους άλλους τέσσερις τομείς που αξιολογήθηκαν: τη διεκπεραίωση διαδικασιών για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας, την ηλεκτροδότηση, την καταχώρηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και την εκτέλεση συμβάσεων. Για παράδειγμα, ο χρόνος εκδίκασης μιας εμπορικής διαφοράς στο Πρωτοδικείο κυμαίνεται από έναν χρόνο και οκτώ μήνες στη Θεσσαλονίκη έως κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Οι εργολάβοι στη Λάρισα μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες άδειες για την κατασκευή μιας αποθήκης και τη σύνδεσή της με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σε λιγότερο από 5 μήνες, ενώ οι συνάδελφοί τους στο Ηράκλειο πρέπει να περιμένουν τον διπλάσιο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση. Από τις έξι πόλεις αναφοράς στην Ελλάδα - την Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη - καμία δεν υπερέχει και στους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων γίνεται η αξιολόγηση. Η σύσταση μιας επιχείρησης είναι ευκολότερη στην Αλεξανδρούπολη και η διαδικασία χορήγησης οικοδομικής άδειας είναι πιο εύκολη στη Λάρισα. Η Πάτρα κατατάσσεται στην κορυφή ως προς το ζήτημα της ηλεκτροδότησης και της καταχώρησης περιουσιακών στοιχείων, αλλά υπολείπεται όσον αφορά στις διαδικασίες χορήγησης οικοδομικής άδειας και στην εκτέλεση των συμβάσεων. Η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της στην εκτέλεση των συμβάσεων και κατέχει κορυφαία θέση ως προς τη χορήγηση οικοδομικών αδειών, αλλά κατατάσσεται τελευταία όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση. Η έκθεση Doing Business in the European Union αποτελεί μια σειρά από υποεθνικές εκθέσεις που συντάχθηκαν από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας κατόπιν αιτήματος και χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass