Ο ξεχασμένος τάφος του Κωνσταντίνου Κούμα στη Λάρισα

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΡΙΣΑΓΙΟ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2019 22:02
Ο τάφος του Κωνσταντίνου Κούμα στο Παλαιό Κοιμητήριο Λάρισας και το δημοσίευμα της «Ε», της 11ης Ιανουαρίου του 1966 για την ανακομιδή και ταφή των λειψάνων του Ο τάφος του Κωνσταντίνου Κούμα στο Παλαιό Κοιμητήριο Λάρισας και το δημοσίευμα της «Ε», της 11ης Ιανουαρίου του 1966 για την ανακομιδή και ταφή των λειψάνων του

Στον ευπρεπισμό του τάφου του μεγάλου Δασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Κούμα, που βρίσκεται στο Παλαιό Κοιμητήριο Λάρισας, προχωρά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κ. Κούμας», με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων στη μνήμη του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαποστόλου μιλώντας στην «Ε», αποκαλύπτει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του τάφου στη Λάρισα. Το έργο του Λαρισαίου συγγραφέα Βαγγέλη Κολώνα «Η πολιτεία της σιωπής» στάθηκε η αφορμή να το ανακαλύψει και άμεσα ξεκίνησε τις ενέργειες, ώστε ο τάφος να καθαριστεί και να συντηρηθούν τα μάρμαρά του. Μάλιστα ήδη έχει προγραμματιστεί ο Σύλλογος να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του στις 7 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε, καθώς στις 7 Δεκεμβρίου του 1965 έγινε ανακομιδή των οστών από την Τεργέστη στη Λάρισα. Ο Κωνσταντίνος Κούμας είχε περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Τεργέστη, όπου και πέθανε το 1836 σε ηλικία 59 ετών.

Επίσης, ο Σύλλογος διοργανώνει και ημερίδα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 6:30 μ.μ στο Επιμελητήριο Λάρισας για τη ζωή και το έργο του Διδασκάλου του Γένους με εισηγητές τους κ. Κων/νο Σπανό, δάσκαλο και εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» και τον Κων/νο Πάνο, φιλόλογο – ερευνητή.

«Δεν γνώριζα όπως και πολλοί Λαρισαίοι πιστεύω, ότι υπήρχε ο τάφος του Κωνσταντίνου Κούμα στη Λάρισα. Ο Σύλλογός μας φέρει το όνομά του και ο ευπρεπισμός του τάφου του είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του Λαρισαίου μεγάλου διδασκάλου του γένους, μιας από τις μεγαλύτερες πνευματικές φυσιογνωμίες του τόπου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ιστορικό αρχείο της «Ε» η είδηση της ανακομιδής και ταφής των λειψάνων του Κωνσταντίνου Κούμα, φιλοξενήθηκε αρκετές φορές στις σελίδες της τον Δεκέμβριο του 1965 και μάλιστα στο φύλλο της Τρίτης 11 Ιανουαρίου του 1966, στο πρωτοσέλιδο κυριαρχούσε το ρεπορτάζ της ταφής στη Λάρισα που έγινε Κυριακή 9 Ιανουαρίου 1966. Τίτλος «Μεγαλοπρεπείς Εκδηλώσεις επί τη ανακομιδή και ταφή των λειψάνων του Κ. Κούμα. Η Λάρισα ξεπλήρωσε το μέγα χρέος της». Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, παρά τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα με θερμοκρασία 15 βαθμούς υπό του μηδενός, την πομπή των λειψάνων από τον Άγιο Αχίλλειο στο Παλαιό Κοιμητήριο ακολούθησε λαοθάλασσα από τη Λάρισα και τα γύρω περίχωρα. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Κούμας θάφτηκε στη Λάρισα με τιμές αντιστράτηγου.

 

Ν.ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass