Ιερώνυμος: Η Εκκλησία ενώνει το σήμερα με την αιωνιότητα

Παρουσιάστηκε το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Αχιλλίου Πόλις» στη Μητρόπολη *Καίριες παρεμβάσεις διακεκριμένων ομιλητών

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2019 20:00

Σε ειδική εκδήλωση στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι το δεύτερο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού- επετηρίδας «Αχιλλίου Πόλις» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι το περιοδικό είναι μία απόδειξη της δυναμικής της Λάρισας, ότι η Εκκλησία καλεί σε διάλογο πρώτα τον καθένα εντός του και στη συνέχεια με τον λόγο της πίστης, ο οποίος αγκαλιάζει τους πάντες, ακόμη και αυτούς που διαφωνούν. Επισήμανε ότι σε μία εποχή στην οποία θριαμβεύει η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, η Εκκλησία γίνεται μία “κόλλα” η οποία ενώνει το σήμερα με την αιωνιότητα, γενόμενη κοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Η Ορθοδοξία ζει και προτείνει τη συμμετοχική διάσταση, ενθαρρύνοντας τη λογική και ο λόγος της είναι σοβαρός σε μία εποχή αρκετής φαιδρότητας. Παρατήρησε ότι στους καιρούς μας εξακολουθεί να υπάρχει ένα αντικληρικαλιστικό πνεύμα και μία αμφισβήτηση της Εκκλησίας όχι για λάθη ή αστοχίες, αλλά μόνο και μόνο γιατί υπάρχει! Ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκδοσης για το ότι δίνουν την ευκαιρία σε όλους να κατανοήσουν τι μηνύματα ζωής μπορούν να συναντήσουν στη συμπόρευση με την Εκκλησία.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο εικαστικός κ. Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος φιλοτέχνησε τα εξώφυλλα και των δύο πρώτων τευχών. Τόνισε ότι η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού που ανοίγεται στον κόσμο, είναι χώρος συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων της πόλης και με άγρυπνο βλέμμα καλεί σε συνοδοιπορία.

Δεύτερη μίλησε η υπεύθυνη της Σχολής Γονέων της Μητροπόλεως Λαρίσης κ. Βαρβάρα Βασιλάκη, η οποία έκανε έναν παραλληλισμό της έκδοσης με το γνωστό βιβλίο “Ο γλάρος Ιωανάθαν”, τονίζοντας ότι το περιοδικό αποτελεί μία κίνηση ελπίδας και αγάπης από την τοπική Εκκλησία σε όσους έχουν πνεύμα μαθητείας, αλλά και διάθεση να προβληματιστούν και να προβληματίσουν, ότι είναι μία πύλη επαφής με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και επισήμανε ότι η επιστήμη βοηθά τον άνθρωπο να πετάξει στη γνώση και να βελτιώσει τη ζωή του, όμως η πίστη μεταμορφώνει δίνοντας νόημα, όποιον θέλει να αναζητήσει την αλήθεια.

Τρίτη ομιλήτρια ήταν η κ. Ευαγγελία Κουκουλά, εκπαιδευτικός και διευθύντρια στα εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τα κείμενα του δευτέρου τεύχους, κάνοντας εύστοχους σχολιασμούς πάνω στην ύλη, ευχόμενη το περιοδικό να αποτελέσει ανώτατη αρχή πλατυσμού της καρδιάς σε όσους θέλουν μία αλλιώτικη εικόνα της Εκκλησίας.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο ιατρός κ. Ιωάννης Καλούσης, ο οποίος τόνισε ότι το περιοδικό είναι έκδοση πνευματικής αγαθοεργίας κατά τη χρεία του καθενός και αποτελεί μία φωτιά που ανάβει στην καρδιά ώστε να αναζητήσει διά του λόγου μια άλλη φώτιση και αλλαγή στη ζωή.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο διευθυντής της έκδοσης Λαρισαίος κληρικός Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος τόνισε ότι μία τοπική Εκκλησία δεν λειτουργεί μόνο στην προοπτική του μείζονος που είναι η σωτηρία, αλλά αγκαλιάζει και κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων, καθώς κομίζει σ' αυτήν το ήθος του ευαγγελίου και διαλέγεται με το ήθος του πολιτισμού, των χαρισμάτων, της έμπνευσης, της ιστορίας, κρίνοντας και προτείνοντας. Η Εκκλησία δεν φοβάται τη μαρτυρία εν τω κόσμω διότι ζει εν κόσμω και εν χρόνω, προσλαμβάνει και αγιάζει, συζητώντας με κάθε γόνιμο αναζητητή αληθειών. Η ίδια προβάλλει την αλήθεια που είναι ο Χριστός, αλλά δεν περιχαρακώνεται!

Χαιρετισμό απηύθυνε, τέλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, οποίος τόνισε ότι είναι μία τομή στα λαρισαϊκά πνευματικά δρώμενα η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, καθώς η έκδοση συμβάλλει γόνιμα στη διατήρηση και προαγωγή της κοινωνικής συνοχής, είναι ένα εργαλείο συλλογικού προβληματισμού και την ίδια στιγμή αποπνέει ποιότητα ήθους και προβληματισμού. Συνεχάρη εκ μέρους όλων τον Μητροπολίτη Λαρίσης για την κίνηση αυτή που καθιστά την Εκκλησία της Λάρισας πρωτοπόρα και δείχνει τη διάθεσή της να συμβάλει στην καλλιέργεια του πολιτισμού του τόπου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Λαρίσης κ. Καλομπάτσιος, ο επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς Παντ. Κατσαΐτης, η αντιδήμαρχος Ρ. Απρίλη, ο διοικητής της ΠΥΛ Ζ. Μπρούζας, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος Λαρισαίων.

Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού μπορεί ο ενδιαφερόμενος να το προμηθευθεί τόσο από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως όσο και από κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass