Κρυώνει ο καιρός, «ζεσταίνεται» η αγορά πετρελαίου

 Κρύο, γιορτές και επίδομα θέρμανσης αύξησαν τη ζήτηση

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2019 21:12

«Ζεστάθηκε» η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης μόλις έπεσε ο υδράργυρος. Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε καλά για τους πρατηριούχους, αφού λίγο η πτώση της θερμοκρασίας, λίγο το γεγονός ότι πλησιάζουν οι γιορτές, σε συνδυασμό και με το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης, αύξησαν κατά πολύ τη ζήτηση του πετρελαίου.


Η φετινή χρονιά, όμως, ήταν από τις χειρότερες, επισημαίνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και πρόεδρος Βενζινοπωλών Λάρισας κ. Έλλη Παπαδοπούλου, αφού την ώρα που ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η κίνηση ήταν μηδαμινή λόγω της καλοκαιρίας, αλλά και της στάσης αναμονής που τηρούσαν οι καταναλωτές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.
«Ο κόσμος όλο αυτό το διάστημα περίμενε και αποταμίευε ώστε να μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο κοντά στις γιορτές, όπου όλοι περνούν περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι και θέλουν ζεστή την ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι φέτος όλοι θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης χωρίς να είναι αναγκασμένοι να προμηθευτούν πολύ μεγάλες ποσότητες, δεν αυξήθηκε η κίνηση, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται στο 1,05-1,06 το λίτρο για τη Λάρισα και φτάνει το 1, 08 στη Θεσσαλία. Αυτήν την περίοδο υπάρχει ζήτηση λόγω εορτών. Το 50% των καταναλωτών είχε ήδη στις δεξαμενές του πετρέλαιο από την περασμένη άνοιξη για τις αρχές του χειμώνα, οπότε τώρα κάνει γεμίσματα. Το 20 με 30% των καταναλωτών παραγγέλλουν κοντά στα 320 λίτρα για να πάρουν τα 144 ευρώ του επιδόματος και ένα 10% είναι καταναλωτές που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες άνεργοι με προβλήματα υγείας που θα πάρουν μικρές ποσότητες. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται λίγο πριν τις γιορτές και συνολικά δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες. Μετά ουσιαστικά δεν υπάρχει ζήτηση, παρά μόνο κάποιες προσθήκες» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
«Σωτηρία για μας δεν υπάρχει», υποστηρίζει η κ. Παπαδοπούλου και προσθέτει «Αν δεν πέσει ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%, δεν πρόκειται να πουλήσουμε. Αν έπεφτε ο φόρος θα έπεφτε και η τιμή του πετρελαίου. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και το κακό είναι ότι για τη θέρμανση πετρελαίου πληρώνεις προτού αγοράσεις, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θέρμανσης που πατάς το κουμπί και ο λογαριασμός έρχεται μετά».
ΜΕΧΡΙ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα μπορούν τα νοικοκυριά να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης.
Με την αγορά μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με πέρυσι, τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό του επιδόματος είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Ακόμη, δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση.
Στο επίδομα της περιόδου 2019 -2020 συμμετέχουν οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
-Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 16 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.
-Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι τα νοικοκυριά μπορούν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης αγοράζοντας μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.
-Το επίδομα αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί. Για νοικοκυριά με ένα παιδί το επίδομα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και φτάνει τα 275 ευρώ, με δύο παιδιά κυμαίνεται από 77 έως 300 ευρώ, με τρία παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά από 90 έως 350 ευρώ.
Επιστροφή επιδόματος
Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο και σε περίπτωση που δεν βρεθούν υποβληθείσες αγορές πετρελαίου θέρμανσης (που να πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15/10/2019 – 31/12/2019) υπολογισθείσας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος που λάβατε, τότε θα ζητηθεί η επιστροφή μέρος του επιδόματος.
Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγορών πετρελαίου θέρμανσης υπολείπεται από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος, τότε θα ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς μεταξύ του αρχικού ποσού που καταβλήθηκε και του ήμισυ (1/2) της υπολογισθείσας αξίας των αγορών που βρέθηκαν καταχωρημένες.
Αν δεν έχει υποβληθεί καμία αγορά, τότε τα νοικοκυριά θα επιστρέψουν όλο το ποσό του επιδόματος που τους καταβλήθηκε.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass