ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΖΑΒΟΥ ΣΤΟΝ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗ

Στην πλατφόρμα και τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2019 17:16

Ευχάριστα νέα για χιλιάδες αγρότες επιφύλασσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαβός, απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη, για την «τύχη» των ευνοϊκών ρυθμίσεων που είχαν θεσπιστεί το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση.


Στην ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ο κ. Κόκκαλης στην εισήγησή του, εξήγησε μεταξύ άλλων πως «η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας δεν υφίσταται από το 2012. Κατά τη μεταβίβαση στην Πειραιώς, το χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε τα λεγόμενα καθυστερημένα «κόκκινα» δάνεια μεταφέρθηκε όχι στον αγοραστή, αλλά στο «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ και ετέθη σε εκκαθάριση. Αυτό αφορά χιλιάδες φυσικά πρόσωπα αγρότες.
Το πρόβλημα που ανέκυψε ήταν η αδυναμία επικοινωνίας τον οφειλετών αγροτών με τον δανειστή – εκκαθαριστή για τη διευθέτηση των αγροτικών χρεών.
Το 2018 έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια διευθέτησης αυτών των δανείων και ανακοινώθηκαν από την εταιρεία – εκκαθαριστή, ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως διαγραφή όλων των τόκων αλλά και μέρους του κεφαλαίου. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έτυχαν και της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτές όμως οι ρυθμίσεις, δεν είχαν ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ισχύουν αυτές οι ρυθμίσεις; Αν δεν ισχύουν σχεδιάζεται ένα άλλο σχέδιο διευθέτησης των αγροτικών οφειλών; Θα τεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα; Πώς θα επικοινωνεί ο αγρότης οφειλέτης; Θα ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής»;» ρώτησε ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Ζαβός αναγνώρισε τη συνδρομή του κ. Κόκκαλη στη δημιουργία αυτού του ευνοϊκού πλαισίου για τους αγρότες, τον καιρό που χρημάτισε υφυπουργός, ενώ συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως «είναι ένα πλαίσιο που παρέχει μία ευελιξία για τη διευθέτηση βιώσιμων ρυθμίσεων και βέβαια οι ρυθμίσεις αυτές επιτρέπουν μία εξατομικευμένη αξιολόγηση του κάθε οφειλέτη με βάση την κατηγορία της οφειλής».
Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης πως «το πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση» και αφορά 21.500 αγρότες. Απαντώντας στα ερωτήματα του Λαρισαίου πολιτικού, ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα ανανεωθεί σε ό,τι αφορά στη χρονική του διάρκεια, αλλά και ότι όλα τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του δημοσίου, μπορούν να υπαχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιπρόσθετα, προανήγγειλε καμπάνια ενημέρωσης για τους αγρότες, ώστε να ενημερωθούν για τα οφέλη του προγράμματος, αλλά και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και περισσότερες λύσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass