Κινητές μονάδες, πρότυπο για την Πρωτοβάθμια Υγεία

ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2019 22:53

Του Δημ. Κατσανάκη

Η χθεσινή έστω και ολιγόλεπτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις κινητές μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις μοναδικές κινητές μονάδες σε

ολόκληρη τη χώρα, είχε αναμφισβήτητα έναν εξόχως συμβολικό χαρακτήρα. Η πρωθυπουργική παρουσία έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την περαιτέρω στήριξη της λειτουργίας και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της προς όφελος των ανθρώπων της υπαίθρου αποτελώντας την καλύτερη απάντηση στις όποιες σκέψεις για την αναστολή της λειτουργίας τους προκειμένου να διευθετηθούν θέματα που αφορούν στην αδειοδότηση ή και στην πιστοποίηση των υπηρεσιών τους.
Για 8 και πλέον χρόνια οι δύο από τις 4 κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ -οι άλλες δύο βρίσκονται εγκαταλειμμένες αναζητώντας πολιτική βούληση για τη λειτουργία τους- οργώνουν τη Θεσσαλία από τις δύσβατες ορεινές περιοχές μέχρι τα χωριά του κάμπου προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας παρά τα όσα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές δομές της χώρας. Χωρίς να υπολογίζεται ενίοτε και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη στήριξη της πολύτιμης λειτουργίας της με χαρακτηριστικότερη απόδειξη αυτής της έλλειψης Οργανισμού για τη λειτουργία τους, η οποία στηρίζεται μέχρι σήμερα με αποσπάσεις προσωπικού από άλλες δομές υγείας.
Η 5η Υ.ΠΕ. είναι η μοναδική Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει οργανωμένες και σύγχρονες Κινητές Μονάδες για να συμπληρώνουν το έργο των Κέντρων Υγείας και όλων των μονάδων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα κατά τρόπο επιστημονικό και ολοκληρωμένο. Η προμήθεια των Κινητών Μονάδων έγινε για την υποστήριξη της υγείας των κατοίκων της Υγειονομικής Περιφέρειας και ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους κατοίκους των ορεινών, και όχι μόνων, των νησιωτικών καθώς και των απομακρυσμένων περιοχών.
Διακρίνονται σε μονάδες τύπου Α για τις μαστογραφίες και τύπου Β για μικροβιολογικές εξετάσεις, σπιρομέτρηση και μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ λειτουργούν με Επαγγελματίες Υγείας (Επισκέπτριες Υγείας, Μαίες, Ραδιολόγους Ακτινολόγους και Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων) σε συνεργασία με ιατρούς ακτινοδιαγνώστες και ιατρούς γενικής ιατρικής. Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας μάλιστα ιδιώτης γιατρός- ακτινοδιαγνώστης ελέγχει τις μαστογραφίες σε αντίθεση με τις βιοχημικές εξετάσεις που ελέγχονται από γιατρούς των Κέντρων Υγείας.
Σύμφωνα με τα στελέχη των δύο κινητών μονάδων, η καινοτομία της προσπάθειας, ωστόσο, δεν συνίσταται στο στοιχείο της μοναδικότητας σε επίπεδο χώρας, αλλά κυρίως στην πιλοτική εφαρμογή, δηλαδή στις διαδικασίες που αποφασίσθηκαν σε τοπικό επίπεδο με πρωτεργάτη τον γιατρό Θανάση Μπαντούλη και εφαρμόζονται, χωρίς προηγούμενο πλαίσιο λειτουργίας. Θεωρούν δε αξιοσημείωτη τη στενή συνεργασία τόσο με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς καθώς το πρόγραμμα εξορμήσεων των μονάδων καταρτίζεται σε συνεννόηση με τους δήμους, οι οποίοι αναλαμβάνουν υποστηρικτικό ρόλο όσο και με τους πολίτες, οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ
Σύμφωνα με στοιχεία της 5ης ΥΠΕ, από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά και από τις δύο κινητές μονάδες 16.407 μαστογραφίες, 190.033 μικροβιολογικές εξετάσεις σε 16.843 άτομα, ελέγχθηκαν 25.283 άτομα για οστεοπόρωση, 9.897 άτομα για σπιρομέτρηση και 495 άτομα για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και περιφερειακών αγγείων.
Μόνο στη διάρκεια του 2019 πραγματοποιήθηκαν 1.350 μαστογραφίες, 16.932 μικροβιολογικές εξετάσεις σε 1.411 άτομα, ελέγχθηκαν 1.752 άτομα για οστεοπόρωση και 829 άτομα για σπιρομέτρηση στη διάρκεια εξορμήσεων στις περιοχές Νίκαια, Λαμία, Πλατύκαμπος, Γαλήνη, Αρμένιο, ΄Αγιοι Ανάργυροι, Κύμη, Αλιβέρι, Χαλκίδα (για την κοινότητα των Ρομά), Δροσιά, Σοφάδες, Ελευθεραί, Σωτηρίτσα, Στόμιο, Μεσάγγαλα, Πυργετός, Αγριά, Γόννοι, Συκούριο, Αγιά, Κρανέα Καρδίτσας.
Στη διάρκεια των 8 χρόνων με τις μονάδες συνεργάστηκαν οι καθηγητές Πνευμονολογίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης και Αγγειοχειρουργικής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας για την υλοποίηση προγραμμάτων Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και περιφερειακών αγγείων αντίστοιχα με πολύ καλά αποτελέσματα.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα, η γενική εικόνα που προκύπτει είναι η εξής:
* Τα άτομα που εμφανίζουν μείωση της οστικής μάζας (οστεοπενία ή οστεοπόρωση) είναι κάτω από 50%.
* Οι σπιρομετρήσεις απευθύνονται μόνο στους καπνιστές. Τα δεδομένα της εξέτασης απεικονίζονται σε γράφημα που ονομάζεται καμπύλη ροής όγκου. Οι τιμές που λαμβάνονται συγκρίνονται με τις φυσιολογικές τιμές που υπάρχουν για όλους τους ανθρώπους και εξαρτώνται από την ηλικία, το βάρος, το ύψος και το φύλο. Όσο περισσότερα είναι τα έτη καπνίσματος τόσο περισσότερο, συνήθως, επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία.
* Στον βιοχημικό έλεγχο συναντάται πιο συχνά αύξηση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου.
* Όσον αφορά στις μαστογραφίες το 2019 παραπέμφθηκαν ως ύποπτα για περεταίρω διερεύνηση 36 περιστατικά.
Είναι αυτονόητο ότι το κέρδος από την εφαρμογή των προληπτικών ελέγχων και των επακόλουθων διαγνώσεων είναι η συμβολή τους στη μείωση της θνησιμότητας αφενός, αλλά και στη μείωση του κόστους θεραπείας των μορφών καρκίνου, όπως είναι του πνεύμονα και του μαστού, αναφέρουν τα στελέχη των μονάδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των μονάδων στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Η φετινή χρονιά πάντως, όπως και πέρυσι, κλείνει με την υλοποίηση προγράμματος δύο εβδομάδων έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στο περιθώριο της λειτουργίας οι επαγγελματίες των δύο μονάδων μίλησαν για το πρόγραμμα, κατέθεσαν τις αγωνίες τους για το μέλλον και δεν έκρυψαν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, που είναι γεμάτες μικρές και μεγάλες ιστορίες.
Θυμούνται και αφηγούνται τις στιγμές που έζησαν με τον «θερμόαιμο» Λαρισαίο που δεν μπορούσε να περιμένει τη σειρά του και χειροδίκησε σε υπάλληλο για να πάρει τη σύζυγό του και να αποχωρήσει, γεγονός που καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ή τη γυναίκα σε χωριό του νομού, που περίμενε να γίνει ο γάμος της κόρης της και μετά να εξεταστεί με μαστογραφία αν και ο όγκος που είχε φαινόταν ακόμα και με το μάτι -η μαστογραφία που έγινε και ήταν η τελευταία εκείνης της χρονιάς επιβεβαίωσε το προφανές.
Μιλούν για τις δυσκολίες ακόμα και μιας ολιγοήμερης εξόρμησης σε δύσβατες ορεινές περιοχές ή στα νησιά των Σποράδων, που όμως αντιμετωπίζουν με επιτυχία ακριβώς επειδή έχουν κατορθώσει να λειτουργούν ως ομάδα. Αν και τα τελευταία χρόνια η έλλειψη οδηγών λειτουργεί αποτρεπτικά στη μετακίνηση των μονάδων στις δύσβατες περιοχές και τα νησιά. 

 

Εύσημα στα στελέχη
των κινητών μονάδων υγείας
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τις Κινητές Μονάδες Υγείας, οι οποίες βρίσκονται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, επισκέφθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακά για τη βοήθεια που παρέχουν οι μονάδες αυτές κυρίως σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη δωρεάν ιατρική φροντίδα. «Μέσα στη νέα χρονιά θα δείτε να στηρίζουμε πολλές τέτοιες δράσεις» σχολίασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχάρη τα στελέχη που εκπονούν το χρήσιμο αυτό πρόγραμμα.  
Γ.Ρ.

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass