Ασφαλή σε θυρίδα τα «χαμένα» νομίσματα

ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο Π. ΣΑΠΚΑΣ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2019 22:10
Νόμισμα των Αιτωλών Νόμισμα των Αιτωλών

Ένα δημοσίευμα στην «Ε», 1.557 αρχαία -και όχι μόνο- «χαμένα» νομίσματα, 200.000 δραχμές για την αγορά τους και μια ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι υπόθεση αστυνομικού μυθιστορήματος ή το σενάριο από τον επόμενο Ιντιάνα Τζόουνς.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική παράταξη «Ορμή ανανέωσης» ρώτησε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα για την τύχη της συλλογής νομισμάτων που αγόρασε το 1963 ο δήμαρχος Λάρισας Δημήτρης Χατζηγιάννης με αντίτιμο 200.000 δραχμές, αφορμή δε για την ερώτηση ήταν δημοσίευμα στην «Ε» του Αλέξανδρου Χ. Γρηγορίου την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Νικόλαος Γ. Μάνθος», ο οποίος πούλησε και τη συλλογή νομισμάτων στον Δήμο Λάρισας. «Η συλλογή είναι ασφαλής και φυλάσσεται σε θυρίδα τράπεζας» απαντά ο κ. Σάπκας στην «Ε». «Η συλλογή πηγαίνει από δήμαρχο σε δήμαρχο. Ο Απ. Καλογιάννης την παρέλαβε από τον Κ. Τζανακούλη, ο οποίος με τη σειρά του την είχε πάρει από τον Χρ. Καφφέ. Ετσι είναι η σχετική διαδικασία όσον αφορά στα νομίσματα κι αυτό το εξήγησα και στον κ. Γαμβρούλα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Στην ερώτηση δε γιατί δεν εκτίθεται η συλλογή και παραμένει στο σκοτάδι μιας θυρίδας, ο κ. Σάπκας απαντά «Όπως αναγράφεται και στο δημοσίευμα στην εφημερίδα τα νομίσματα είναι τυλιγμένα από μια διάφανη πλαστική μεμβράνη που καθιστά τη μελέτη τους προβληματική. Φυσικά η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και φυσικά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση των νομισμάτων, στη συντήρησή τους, ώστε τελικά να εκτεθούν στο Διαχρονικό Μουσείο».

TO ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Στο δημοσίευμα του Αλέξανδρου Χ. Γρηγορίου με τίτλο «Νικόλαος Γ. Μάνθος» αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Στα μέσα του 1962, ο καθηγητής Νικόλαος Γ. Μάνθος είχε προτείνει στον τότε δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Τσουκαλά (1906-1996), την αγορά εκ μέρους του Δήμου, αντί 200.000 δραχμών, μιας μεγάλης νομισματικής συλλογής της οποίας ήταν κάτοχος, εξαιτίας σοβαρού οικογενειακού προβλήματος που αντιμετώπιζε.

…Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας της 8ης Μαρτίου 1963, ο Δημήτριος Χατζηγιάννης παρουσίασε στους δημοτικούς συμβούλους το έγγραφο αίτημα του καθηγητή Νικολάου Γ. Μάνθου και ζήτησε όπως το Σώμα εγκρίνει την αγορά της συλλογής των 1.500 περίπου νομισμάτων, αντί του ποσού των 200.000 δραχμών. Αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αντέδρασαν. Μερικοί διετύπωσαν ενστάσεις που αφορούσαν στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ οι υπόλοιποι αμφισβήτησαν τη γνησιότητα της συλλογής, αφού ο δήμαρχος δεν παρουσίασε κανένα επίσημο έγγραφο που να την πιστοποιεί.

Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο Δημήτριος Χατζηγιάννης: «Ο δήμαρχος κύριοι, δεν έχει κανένα κέρδος προσωπικό εκ του θέματος τούτου, αλλά επιμένω εις την αγοράν ταύτης διότι θα κοσμήση πράγματι την Δημοτικήν Πινακοθήκην και την πόλιν. Όσον αφορά κύριοι τα χρήματα, σας λέγω και πάλιν ότι τοποθέτησιν θα κάνη ο Δήμος, διότι την αξίαν ταύτης θα έχη οιανδήποτε στιγμήν θελήσει να εκποιήση ταύτην ο Δήμος. Δηλώ εις το Δημοτικόν Συμβούλιον ότι εάν τούτο λάβει απόφασιν περί αγοράς της συλλογής ταύτης, δεν θα εκτελέσω την απόφασιν του συμβουλίου εάν προηγουμένως δεν προσκομίσω εις αυτό βεβαίωσιν περί της αξίας της ή την σχετικήν έκθεσιν της ειδικής αρχαιολόγου».

Μεταγενέστερα ενημερώθηκε επισήμως και η Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ύπαρξη αυτής της συλλογής. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και η τελευταία παραμένει ακόμα «άγνωστη» για το ευρύ κοινό, αφού ελάχιστοι άνθρωποι την είδαν μέχρι τώρα.

Του Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass