"Εκκλησία είναι ο κλήρος και ο λαός"

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ κ. ΧΑΡΙΤΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΤΗ ΒΟΗΘΟΥΝ *ΚΟΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Δημοσίευση: 07 Ιαν 2020 15:22

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η φετινή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των Φιλοπτώχων Ταμείων όλων των ενοριών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, πλαισιωμένος από τον πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης, αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνα Καραλάσκο, τον αρχιερατικό επίτροπο της Ι. Μητρόπολης, πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, αρχιμανδρίτη π. Νικάνωρα Παπανικολάου, τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου («Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης, αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ Τσαπόγλου, τον πρωτοπρεσβύτερο του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Βλαχογιαννίου π. Νικόλαο Νακούλα και τον πρωτοπρεσβύτερο του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης π. Γεώργιο Κοντονάσιο.

Έψαλλε η βυζαντινή χορωδία «Θεσσαλοί Μελωδοί», με χοράρχη τον Γιώργο Λεμονόπουλο.

Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, αφού ευχήθηκε για υγεία και δύναμη τη νέα χρονιά, στάθηκε στην αναγκαιότητα συνεχούς και άψογης συνεργασίας μεταξύ των ιερέων και των μελών των εκκλησιαστικών συμβουλίων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα θέματα της κάθε ενορίας, ενώ ευχαρίστησε τους ιερείς για το έργο τους. Χαρακτηριστικά τα όσα επισήμανε:

«Η Μητρόπολη θεωρεί τους ιερείς μας συνεργάτες και όχι υπηρέτες. Υπάρχει σχέση αδελφική, σχέση αλληλεγγύης, σχέση συνεργασίας. Όλοι εργαζόμαστε για την Εκκλησία. Σε μία ενορία δεν είναι μόνο ο ιερέας, αλλά και οι συνεργάτες του, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το Φιλόπτωχο Ταμείο. Η Εκκλησία δεν είναι μόνο ο κλήρος. Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς, κλήρος και λαός, είμαστε όλοι μας, ο καθένας από εμάς. Όλοι είμαστε φυτεμένοι στον αμπελώνα που λέγεται Εκκλησία. Κάθε φορά που αλλάζει το έτος, ο «οικοδεσπότης», ο δημιουργός μας ζητά καρπούς από εμάς, έργα αρετής και αγάπης, πνευματικές ευκαιρίες μέσα στη διάρκεια του χρόνου. Κάθε χρόνο, πραγματοποιώντας πνευματική ανασκόπηση δίνουμε ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι στον χώρο όπου διακονεί ο καθένας μας. Ευκαιρία να αναιρέσουμε κάποιες βλαβερές συνήθειες, να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να σκεφτούμε αυτά που μας λύπησαν ή γιατί λυπήσαμε άλλους ανθρώπους…».

  ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Στη συνέχεια, η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος τίμησε 3 άτομα που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην τοπική Εκκλησία. Συγκεκριμένα:

-Τον πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόφιλο Καραγκούνη, που συμπλήρωσε 58 έτη διακονίας (χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Ιάκωβο), ο παλαιότερος των κληρικών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, με θητεία σε ενορίες Κοκκινοπηλού, Λιβαδίου, Μεσοχωρίου, Ελασσόνας (1967 – 2008).

-Μετά θάνατον (…«έφυγε» στις 15 Ιουλίου του 2016), τον εκπαιδευτικό και πολυγραφότατο ιστορικό, ερευνητή και συγγραφέα Γρηγόρη Βέλκο (καταγόμενος από την Εράτυρα Κοζάνης), με πολύχρονη πλούσια συγγραφική δράση με δεκάδες έγκυρες εργασίες του, με σπάνια ντοκουμέντα και σειρά εκκλησιαστικών βιβλίων. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο γιος του Παναγιώτης Βέλκος.

-Τον εκπαιδευτικό – φιλόλογο – συγγραφέα Κωνσταντίνο Λάζαρη, πολύτιμο συνεργάτη της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος και όχι μόνο, καταγόμενο από τη Λευκάδα, με συνεχή παρουσία στα εκκλησιαστικά και κοινωνικά «δρώμενα» της περιοχής, με συγγραφικά πονήματά του για την Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας Ελασσόνας, την Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, τον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας κ.ά.

Ακολούθησε η εμφάνιση χορευτικής ομάδας της «Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» Ελασσόνας (με την επιμέλεια των χοροδιδασκάλων Αλεξάνδρας Κατσιούρα και Γιώργου Κόκκινου), συνοδευόμενη από τους ήχους της μπάντας των αδελφών Σαμόλαδου, που παρουσίασε Μακεδονικούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε.

Στην εκδήλωση, που έγινε στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», παρευρέθηκαν: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Νάνος και Γιώργος Κατσιούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Έλενα Ταζέ – Νίκου, εκπρόσωποι φορέων, πλειάδα ιερέων και μελών Εκκλησιαστικών συμβουλίων και Φιλοπτώχων Ταμείων ενοριών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass