Τιμώ, χωρίς διακρίσεις, όλους τους προκατόχους μου

Τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση-αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο *Συγκίνηση κατά την παρουσίαση του β’ τόμου του βιβλίου του «Σαν παραμύθι... Πνευματικές χαρές»

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2020 21:09

Μέσα από ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου, παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ο β’ τόμος του βιβλίου του «Σαν παραμύθι… Πνευματικές Χαρές», το οποίο ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο και εκδόθηκε με την επιμέλεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου. Ένα βιβλίο με κείμενα απλά που δεν διεκδικούν λογοτεχνικές περγαμηνές, αλλά είναι κείμενα ψυχής.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον συγκινητικό λόγο του π. Ιγνάτιου Μουρτζανού, που με φωνή τρεμάμενη μίλησε για τον Μητροπολίτη, που ήρθε στη ζωή όλων ως άνθρωπος και έφυγε ως άγγελος, όπως είπε. «Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας) γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 11 Ιανουαρίου 1946. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας των γενεθλίων του για την παρουσίαση του βιβλίου δεν είναι τυχαία. Όλοι μας θα θέλαμε να είναι εδώ να υπογράψει το βιβλίο του. Όμως η υπογραφή του μπήκε προ πολλού στις ζωές και ψυχές όλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρετές του Μητροπολίτη Ιγνατίου, ενώ αποκάλυψε ότι η έκδοση του β’ τόμου με τα κείμενά του ήταν επιθυμία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμου, που θεωρεί ιερή υποχρέωσή του να διαφυλάξει με κάθε τρόπο το έργο των προκατόχων του.

Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που για τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο, αποτέλεσε προτεραιότητα η συγκέντρωση των λειψάνων στη Μητρόπολη Λάρισας, όλων όσοι διετέλεσαν μητροπολίτες στη Λάρισα και η διαρκής αναφορά στο έργο τους. Κατά την ομιλία του, χθες, τόνισε ότι για τον ίδιο είναι ιερό καθήκον και βαθιά επιθυμία να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διαφυλάξει ζωντανή τη μνήμη των προκατόχων του.

«Οι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου δεν είναι για να ξεχαστούν και να πάμε παραπέρα. Οι μητροπολίτες είναι αυτοί που υπηρέτησαν τον τόπο, έγραψαν ιστορία, έδωσαν τον βηματισμό, έδωσαν το μέτρο του ήθους, τον εαυτό τους, έγιναν παράδειγμα. Η εκκλησιαστική ιστορία υπάρχει για να μας θυμίζει την αίσθηση της δικής μας ευθύνης και την προοπτική του δικού μας χρέους. Θυμόμαστε τους προκατόχους όχι γιατί θέλουμε να υποκαταστήσουμε την τιμή ή τη μνήμη των αγίων και του Χριστού μας. Στην υπηρεσία του Χριστού δουλεύουμε άλλωστε όλοι. Χρειάζεται να δούμε πώς στην κατάλληλη περίπτωση οι άνθρωποι έδρασαν και έδωσαν το μέτρο της Ευαγγελικής εφαρμογής.

Το πρώτο που αισθάνθηκα ως ευθύνη όταν μου ανακοινώθηκε ότι θα έρθω στη Λάρισα, ήταν να ψάξω ποιοι πέρασαν πριν από εμένα και τι έκαναν, όχι για να δω τι με περιμένει αλλά για να δω πώς θα μπορέσω να εμπνευστώ, να τιμήσω, για να βρω πώς οι άνθρωποι αυτοί στον ίδιο χώρο που καλούμαι να κινηθώ και εγώ σε διαφορετικό χρόνο, ενήργησαν και ενέγραψαν υποθήκες ζωής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξαρχής, ανέφερε, ότι επεδίωξε να τελεί τα μνημόσυνά τους, να μεριμνήσει τα μνήματά τους στο Παλαιό Κοιμητήριο να είναι φροντισμένα και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα λείψανα όλων των Μητροπολιτών της Λάρισας να βρίσκονται συγκεντρωμένα εντός των ορίων του νομού. Μάλιστα, εδώ και ένα μήνα στον Άγιο Αχίλλιο βρίσκονται τα λείψανα του μακαριστού Μητροπολίτη Ιακώβου Σχίζα, που εγκαινίασε τον ι.ν. Αγίου Αχιλλίου και ετοιμάζεται ο τάφος του στο Παλαιό Κοιμητήριο. «Από τις πρώτες ενέργειες της Μητροπόλεως ήταν να φτιαχτούν τα μνήματα των προκατόχων μου στο παλιό κοιμητήριο και να συγκεντρωθούν όλοι εντός των ορίων του νομού Λαρίσης. Ο μόνος, ο οποίος έλειπε, ήταν ο μακαριστός Ιάκωβος Σχίζας. Εδώ και ένα μήνα τα λείψανά του είναι στον Άγιο Αχίλλιο, μας τα παραχώρησε η Μονή Πεντέλης. Τα λείψανά του είναι μέσα στον Επισκοπικό Θρόνο που βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα περιμένοντας να ετοιμαστεί το δικό του μνήμα στο Παλαιό Κοιμητήριο. Από το Παλαιό Κοιμητήριο στους Ταξιάρχες λείπουν ο μακαριστός Θεολόγος που βρίσκεται στη Μονή Στομίου, ο Αμβρόσιος που είναι θαμμένος στο Συκούριο και ο μακαριστός Δωρόθεος που δεν θα έλθει ποτέ, καθώς ως Αρχιεπίσκοπος είναι θαμμένος στην πλατεία Αρχιεπισκόπων, στο Α’ Κοιμητήριο στην Αθήνα. Έτσι όλοι οι διατελέσαντες προκάτοχοι είναι εντός των ορίων της Μητροπόλεως. Είναι ζωντανή η μνήμη τους, διότι ήταν άνθρωποι ειρήνης, διαχειρίστηκαν και υπηρέτησαν τη Μητρόπολη σε δύσκολες χρονικές συγκυρίες. Σέβομαι και τιμώ όλους τους προκατόχους μου χωρίς διακρίσεις, διότι ο καθένας έβαλε το δικό του λιθαράκι για να έρθω εγώ και να βρω Αγία Τράπεζα να λειτουργώ» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, φιλόλογος και θεολόγος και ο γιατρός-ιστορικός ερευνητής κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου.

Ο π. Χαρίλαος χαρακτήρισε το βιβλίο σύναξη αναστοχασμού και μνήμης και οι σελίδες του είναι η ψυχή της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου. «Τα κείμενά του είναι ένα οδοιπορικό στην απλή, άδολη ευσέβεια, μια ωδή στο συναίσθημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το κύκνειο γραπτό του μακαριστού μητροπολίτη, που δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο μίλησε ο κ. Νίκος Παπαθεοδώρου σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Τα θέματα αυτά όπως παρουσιάζονται δεν περιέχουν θεολογικές αναλύσεις, δεν είναι ευαγγελικά και αποστολικά κηρύγματα, αλλά λόγια βγαλμένα από μια μεγαλόκαρδα πλασμένη εμπειρία πνευματικού έργου και από τα συμπεράσματα μιας απλής, ανόθευτης και χριστιανικής ζωής. Στο κεφάλαιο όπου παρουσιάζει έθιμα της πατρίδας του, ο μακαριστός Ιγνάτιος βρίσκει την ευκαιρία να αναπολήσει, να διδάξει, να νουθετήσει και να κατηχήσει». Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες τις ενότητες του βιβλίου, μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται τα βιώματα που σμίλεψαν την ψυχή και οικοδόμησαν τον χαρακτήρα του μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τη ζωή και το έργο του. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Χαράλαμπος Στεργιούλης.

Το αφιέρωμα παρακολούθησαν οι βουλευτές κ. Στέλλα Μπίζιου και Χρ. Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Ντίνος Διαμάντος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας κ. Β. Πινακάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δ. Δεληγιάννης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας κ. Ζήσης Μπρούζας, ο πρώην διοικητής 1ης Στρατιάς Δ. Ζερβάκης, ο πρώην νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός, ο τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Κατσαρός, ο πρώην δήμαρχος Λάρισας κ. Κ. Τζανακούλης, ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας κ. Ρ. Κομήτσας, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γ. Μιχαλόπουλος, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρ. Βουλγαράκη, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχ. Νταβέλης, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης και σύσσωμος ο εκκλησιαστικός κλήρος της Λάρισας.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1