Τρεις συλλήψεις Λαρισαίων για διακίνηση κοκαΐνης

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2020 15:30

Για διακίνηση κοκαΐνης συνελήφθησαν τρεις Λαρισαίοι -μεταξύ 9 συνολικά συλληφθέντων σε διάφορες περιοχές της χώρας- μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της οποίας «εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση σκληρών ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης».

Ο 68χρονος αλλοδαπός και ο 58χρονος Λαρισαίος συνελήφθησαν στη Λάρισα, ενώ ο 22χρονος συνελήφθη στο σπίτι του, σε χωριό του Δήμου Κιλελέρ έπειτα από αστυνομικές επιχειρήσεις που οργανώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται από την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν «συνολικά εννέα άτομα, μέλη και των δύο εγκληματικών οργανώσεων και συγκεκριμένα: Στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας, τρία άτομα (δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 35 ετών και ένας 70χρονος αλλοδαπός), σε περιοχές της Αττικής, ένας 42χρονος ημεδαπός, αρχηγός της μίας οργάνωσης και μία 47χρονη αλλοδαπή, στη Λάρισα, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 22, 58 και 68 ετών, στη Χαλκίδα, ένας 52χρονος ημεδαπός.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις εγκληματικές ομάδες ακόμα πέντε άτομα, εκ των οποίων ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας και αρχηγικό μέλος της δεύτερης οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τρία ακόμα άτομα, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών από τις εγκληματικές οργανώσεις.

Η αποδόμηση των κυκλωμάτων, η σύλληψη των μελών τους, καθώς και ο εντοπισμός των ποσοτήτων ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, είναι αποτέλεσμα συστηματικής «διεισδυτικής» έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν προανακριτικά στοιχεία, ευρήματα και ερευνητικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και παράλληλη διαρκή δράση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον κατά το τελευταίο πεντάμηνο, στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ειδών (κυρίως κοκαΐνης), αποκομίζοντας έτσι σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Όσον αφορά στην πρώτη οργάνωση, αρχηγικό μέλος ήταν ο 42χρονος ημεδαπός συλληφθείς και μέλη άλλα εννέα άτομα, που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Αναφορικά με την δεύτερη οργάνωση, αρχηγικό μέλος ήταν ο 42χρονος ημεδαπός, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και μέλη άλλα τρία άτομα που δραστηριοποιούνταν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι η δεύτερη οργάνωση προμηθευόταν τα ναρκωτικά που διακινούσε από τα μέλη της πρώτης οργάνωσης. Ως προς τον τρόπο δράση τους, τα μέλη της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην εντοπιστούν, χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Προσδιορίζεται ότι κατά το διάστημα διερεύνησης της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ενώ εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν ξεπερνά τις 95.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών και με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε οικίες των δραστών καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 281,5 γραμμαρίων, εκτιμώμενης αξίας έως 30.000 ευρώ περίπου ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 785,45 γραμμαρίων, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, το χρηματικό ποσό των 27.095 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών, δεκατρία ναρκωτικά χάπια, υλικά ανάμειξης ναρκωτικών ουσιών, πληθώρα νάιλον συσκευασιών για αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, ένα αεροβόλο περίστροφο, δύο κυνηγητικά όπλα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πλήθος σημειώσεων, δύο μεταλλικοί τρίφτες. Επιπλέον, κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, ως μέσα διευκόλυνσης της εγκληματικής δράσης των δύο οργανώσεων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass