Νερό από τα ορεινά του πρ. Δήμου Ναρθακίου

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ - ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2020 21:30

Στο Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι Φαρσαλινοί για λύση στο υδρευτικό της πόλης των Φαρσάλων, μέσω χρηματοδότησης έργων ύδρευσης που θα φέρουν καθαρό και πόσιμο νερό στην πόλη των Φαρσάλων, πρόβλημα το οποίο τους βασανίζει για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου με τους συνεργάτες του, θα μεταβούν σήμερα στην Αθήνα σε προγραμματισμένη σύσκεψη στη 1 το μεσημέρι, με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τους τεχνικούς του υπουργείου, έπειτα από τη δέσμευση του δεύτερου - από το δημοτικό κατάστημα την περασμένη Κυριακή - για οριστική επίλυση του προβλήματος με την ύδρευση στα Φάρσαλα «εντός τετραετίας».

Ερευνητές, πανεπιστημιακοί και όσοι ασχολούνται με το νερό, όλοι συμφωνούν ότι η ρύπανση του νερού με νιτρικά οφείλεται κυρίως στη χρήση λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες. Υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών άνω του επιτρεπτού ορίου των 50mg/l, καθιστούν αυτομάτως το νερό απαγορευμένο και μη πόσιμο.

Η υδροδότηση της πόλης καλύπτεται σήμερα από νερό που αντλείται από τρεις διαφορετικές γεωτρήσεις, οι δύο εξ αυτών στην περιοχή του Σταθμού Φαρσάλων και η άλλη βορειοανατολικά της πόλης, κοντά στην οδό Βόλου. Αν και ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο το νερό στα Φάρσαλα, η συγκέντρωση νιτρικών κινείται σταθερά πάνω από τα 40 mg/l για πολλά χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες.

Λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να πίνουν νερό από τη βρύση, με τους περισσότερους να καταφεύγουν στη λύση των εμφιαλωμένων, λύση που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και επιζήμια για τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση συλλογής νερού και μεταφοράς από χωριά που έχουν νερό κατάλληλο, ακόμα και σε ελεύθερες βρύσες -κυρίως στα ορεινά- μόνο που αντί για στάμνες των παλαιών χρόνων, φέρουν μαζί τους τελάρα με άδεια πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, ώστε να μεταφέρουν «καθαρό» νερό στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η λύση που εξετάζεται και αναμένεται να προταθεί είναι η χρηματοδότηση έργων και η μεταφορά νερού από τα ορεινά του δήμου και συγκεκριμένα από περιοχή του πρώην Δήμου Ναρθακίου, που η συγκέντρωση νιτρικών κινείται σε χαμηλά έως και μηδενικά επίπεδα, καθιστώντας το νερό εξαιρετικής ποιότητας.

Η τελική λύση που θα προκύψει, θα γίνει κατόπιν συζήτησης των δύο πλευρών και θα αφορά στο ύψος χρηματοδότησης, την εξεύρεση της απαραίτητης πίστωσης και το χρονοδιάγραμμα του έργου, ώστε να λυθεί μελλοντικά μια για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης που βασανίζει τα Φάρσαλα.

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MENOYME SPITI

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1