Νέα σύλληψη για ρύπανση από τυροκομική μονάδα

ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2020 22:00

Στη σύλληψη ενός 29χρονου Λαρισαίου, προσωρινά υπεύθυνου τυροκομικής μονάδας, προχώρησαν χθες αστυνομικοί του Τμήματος Κιλελέρ μετά από έλεγχο κλιμακίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Έπειτα από καταγγελία, κλιμάκιο υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της τυροκομικής μονάδας που εδρεύει σε χωριό του Δήμου Κιλελέρ με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο 29χρονος υπεύθυνος της Μονάδας, κατηγορούμενος για ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο 29χρονος αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος με εισαγγελική εντολή προκειμένου να ενταχθούν στη δικογραφία τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν για εργαστηριακό έλεγχο.

Είναι η δεύτερη σύλληψη υπευθύνου τυροκομικής μονάδας στο νομό, επίσης μετά από έλεγχο της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφού προ δεκαημέρου συνελήφθη 30χρονος πρόεδρος τυροκομικής Α.Ε. στην Ελασσόνα για ρύπανση στον Ελασσονίτη ποταμό. Οι εργαστηριακές εξετάσεις μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους επιβεβαίωσαν τη ρύπανση από τυροκομικές και κτηνοτροφικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της Ελασσόνας και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες αναμένεται η επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Το χθεσινό, δεύτερο, κρούσμα ρύπανσης προκάλεσε την αντίδραση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού, ο οποίος αφού υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος, με δήλωσή του προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και κυρώσεις για τις Μονάδες που δεν τηρούν τη νομοθεσία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το περιβάλλον με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Διευθύνσεων πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις ακόμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων για ορισμένες ημέρες».

ΣΤΟΝ «ΓΚΟΥΣΜΠΑΣΑΝΙΩΤΗ»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», κλιμάκιο του Τμήματος Περιβάλλοντος ΠΕ Λάρισας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από καταγγελία έκανε χθες αυτοψία στην τυροκομική μονάδα του Δήμου Κιλελέρ, ενώ ελήφθησαν δείγματα υγρών από την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού του τυροκομείου στον χείμαρρο «Γκουσμπασανιώτη».

Σημειώνεται πως ο «Γκουσμπασανιώτης» της Νέας Λεύκης δέχεται και τα νερά του χειμάρρου «Νεμπεγλεριώτη» των Νέων Καρυών και μέσω της Λάρισας καταλήγει στον Πηνειό ποταμό στο ύψος της γέφυρας της Νέας Σμύρνης.

Το κλιμάκιο των διενεργησάντων την αυτοψία έλαβε δείγματα προκειμένου να διαπιστωθεί εργαστηριακά αν πρόκειται για απόβλητα που ρυπαίνουν ή αν πρόκειται για υγρά που καταλήγουν στον χείμαρρο μετά από επεξεργασία από τον βιολογικό καθαρισμό της συγκεκριμένης τυροκομικής μονάδας.

Με βάση την αυτοψία του κλιμακίου, εργαζόμενοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλελέρ για να συλληφθεί τελικά κατηγορούμενος για ρύπανση του περιβάλλοντος, ο 29χρονος προσωρινά υπεύθυνος της τυροκομικής μονάδας.

Ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, με εισαγγελική εντολή, προκειμένου η δικογραφία να συμπληρωθεί με τα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν για ανάλυση κατά την αυτοψία, εργαστηριακός έλεγχος που θα επιβεβαιώσει ή όχι τα περί ρύπανσης.

ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟ

Μετά τη χθεσινή αυτοψία του κλιμακίου στην τυροκομική μονάδα, ο κ. Αγοραστός σε δήλωσή του τόνισε πως «το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον οφείλουν όλοι να το σέβονται, πολίτες και επιχειρήσεις. Με ατομική ευθύνη αλλά και εταιρική ευθύνη. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους πολίτες κάνουν ελέγχους παντού. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην ελεγχθεί επιχείρηση ή παραγωγική δραστηριότητα στη Θεσσαλία.

Νομίζω ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της διατήρησης ενός καθαρού περιβάλλοντος. Κάποιοι δεν συναισθάνονται το μέλλον των παιδιών τους. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι παίζουν με τη δημόσια υγεία αλλά και τη δική τους υγεία. Εμείς όμως δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία.

Σήμερα, μετά από αιφνιδιαστική διαδικασία ελέγχου σε άλλη παραγωγική επιχείρηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρήκαμε μια διαδικασία μη νόμιμη. Οι Υπηρεσίες πήραν δείγματα, επιλήφθηκε η αστυνομία με αυτόφωρη διαδικασία και αναμένουμε τα αποτελέσματα των δειγμάτων αλλά και την προβλεπόμενη διαδικασία για την επιβολή προστίμων.

Έπειτα από εισήγηση των Υπηρεσιών μας και μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το περιβάλλον με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Διευθύνσεων - Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Ανάπτυξης και του ΚΕΠΕ- πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις ακόμα και σταμάτημα των παραγωγικών διαδικασιών, δηλαδή κλείσιμο των επιχειρήσεων για ορισμένες ημέρες.

Θέλουμε, τέλος, το θεσμικό πλαίσιο των ποινών και των προστίμων να εκσυγχρονιστεί και να γίνει αποτρεπτικό. Δεν μπορεί ένα πρόστιμο το οποίο σήμερα επιβάλλεται να είναι στη δικαστική διαδικασία για 6-7 χρόνια» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass