Λίγοι και τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας στις εκκλησίες

Σεβ. Ιερώνυμος: Μόνο οι ιερείς και οι ψάλτες στους ναούς Τι θα γίνει με γάμους, βαφτίσεις και κηδείες

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2020 22:02

Υπάκουσε στις προτροπές του Ιερού κλήρου να παραμείνουν οι πιστοί στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, καθώς η παρουσία του κόσμου στις εκκλησίες χθες Κυριακή ήταν εμφανώς περιορισμένη.

Κάποιοι εξ όσων προσήλθαν στους ναούς φορούσαν προστατευτικές μάσκες, άλλοι φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από τους υπόλοιπους, καθώς οι πολλές άδειες καρέκλες που υπήρχαν στους ιερούς χώρους ευνοούσαν τον μη συγχρωτισμό, ενώ κάποιοι άλλοι επέλεξαν να ανάψουν μονάχα ένα κερί και να αποχωρήσουν ή να παραμείνουν εκτός ναού.

Όσον αφορά στη Θεία Κοινωνία από τους λίγους που προσήλθαν στις εκκλησίες αρκετοί ήταν αυτοί που μετέλαβαν. Όσοι ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και ήθελαν να κοινωνήσουν, υιοθέτησαν τη συμβουλή της οικείας μας Μητρόπολης και προσήλθαν για να μεταλάβουν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η οποία ήταν χρονικά περιορισμένη (8:00 με 10:00.

ΣΕΒ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΑΛΤΕΣ

Ικανοποιημένος που ο κόσμος υιοθέτησε τις συμβουλές της Μητρόπολης και έμεινε σπίτι, παρακολουθώντας τη Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση ή μέσω ραδιοφώνου, εμφανίστηκε, μιλώντας στην «ΕτΔ» ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. «Πράγματι η παρουσία των πιστών ήταν περιορισμένη, όπως έπρεπε. Το διαπίστωσα στους Χαιρετισμούς το βράδυ της Παρασκευής στον Άγιο Βησσαρίωνα, όπου παρακάλεσα τον κόσμο λόγω μικρού χώρου να ανάψει ένα κερί και να αποχωρήσει, αλλά και στη συνέχεια στην Παναγία Φανερωμένη στον Τύρναβο, όπως και χθες Κυριακή στο Συκούριο».

Ο Ποιμενάρχης μας διευκρινίζει ότι το καθιερωμένο κήρυγμά του αύριο Τρίτη θα μαγνητοφωνηθεί και θα μεταδοθεί στις 7 το απόγευμα, ενώ στις προθέσεις του είναι «να πυκνώσει τις παρεμβάσεις του μέσω των ερτζιανών, καθώς ο κόσμος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές επιθυμεί μια φωνή συμπαράστασης».

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τη λειτουργία των ναών και το θρησκευτικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδος, ο Μητροπολίτης εκτιμά πως «οι ναοί δεν μπορεί να κλείσουν, είναι κέντρα παρηγορίας, αλλά θα λειτουργήσουν μόνο με τους ιερείς και τους ψάλτες. Έτσι κι αλλιώς οι προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες την Τετάρτη και την Παρασκευή δεν θα πραγματοποιηθούν, οπότε το παραπάνω σενάριο ίσως υλοποιηθεί για τους Χαιρετισμούς.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Στο μεταξύ, πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Μητρόπολης, τα οποία, ως γνωστόν, λειτουργούν μία ώρα ημερησίως (10-11 π.μ.), προκειμένου να αλλάξουν την ημερομηνία του γάμου ή της βάφτισης, μιας και μετά το Πάσχα συνηθιζόταν να τελούνται τα παραπάνω Μυστήρια. Πολλοί είναι οι μελλόνυμφοι οι οποίοι εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις του κορονοϊού θα αργήσουν να ηρεμήσουν αναζητούν νέες ημερομηνίες (κυρίως μετά τον 15άύγουστο), ενώ άλλοι αναθεωρούν τα σχέδιά τους και αποφασίζουν να τελέσουν το ιερό μυστήριο σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Ανάλογα θα γίνεται και για τις βαφτίσεις. Όσον αφορά στις κηδείες, επίσης γίνεται προσπάθεια αυτές να τελούνται σε στενό περιβάλλον, μόνο με τους πολύ στενούς συγγενείς.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass