Εισαγγελέας «ακύρωσε» Χαιρετισμούς

ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΧ * «ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ» ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2020 19:00
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση, η εκκλησία της Ευαγγελίστριας παρέμεινε τελικά κλειστή χθες το απόγευμα, ενώ αποκαθηλώθηκε και η ανακοίνωση για τους Χαιρετισμούς Μετά την εισαγγελική παρέμβαση, η εκκλησία της Ευαγγελίστριας παρέμεινε τελικά κλειστή χθες το απόγευμα, ενώ αποκαθηλώθηκε και η ανακοίνωση για τους Χαιρετισμούς

Για εξηγήσεις κλήθηκαν χθες το πρωί από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή, ένας ιερέας αλλά και ένας επίτροπος εκκλησίας των Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών στη Λάρισα, μετά την ανακοίνωση για λειτουργία ναού.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η ανακοίνωση της εκκλησίας που υπάγεται στην Μητρόπολη ΓΟΧ Λαρίσης και Πλαταμώνος, με την οποία διευκρινιζόταν προς τους πιστούς ότι με αφορμή τους χθεσινούς Δ’ Χαιρετισμούς, η εκκλησία -στην οδό Λάππα στο κέντρο της Λάρισας- θα παρέμεινε ανοικτή «για ολιγόλεπτη ατομική προσευχή» διευκρινίζοντας ωστόσο προς τους πιστούς ότι ο καθένας πρέπει να λάβει «τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία του κορονοϊού».

Ο ιερέας αλλά και ένα μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής κλήθηκαν και εμφανίσθηκαν χθες ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τζαμαλή, με τον συνήγορο των δύο κληθέντων να διευκρινίζει στην «Ε» πως «ήταν θέμα παρερμηνείας, θα τηρηθούν τα νόμιμα» και όντως χθες το απόγευμα η εκκλησία παρέμεινε κλειστή για τους πιστούς, ενώ νωρίτερα αποκαθηλώθηκε και η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειωνόταν πως «ενημερώνουμε τους πιστούς ότι η εκκλησία την Παρασκευή 27-3-2020 και από ώρα 18:00 -20:30 θα παραμείνει ανοιχτή λόγω της Δ’ στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η προσέλευση των ορθοδόξων χριστιανών θα γίνεται κατ’ άτομο και για ολιγόλεπτη ατομική προσευχή και λαμβάνοντας ο καθένας τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία του κορονοϊού».

Με τον ιερέα και τον επίτροπο να ενημερώνονται για την «προτροπή» στην τέλεση αδικήματος, καθώς παραβιάζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας με δεδομένο επίσης ότι στις βεβαιώσεις για τη μετακίνηση πολιτών δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκκλησιασμό.

ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, την περασμένη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως –για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας– τελέσθηκε θεία λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών.

Από την περασμένη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, ενώ προχθές η Ιερά Σύνοδος επανήλθε και με επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας ζητά να επιτραπεί στους πιστούς η ατομική προσευχή στους ναούς καθώς πλησιάσουμε προς το Πάσχα.

Αίτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί και συνεπώς έως τις 30 Μαρτίου ισχύει η απόφαση της Πολιτείας περί «προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας», ενώ «επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας» περιγράφοντας μάλιστα την «τηρούμενη αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass