Στον Τύρναβο εδρεύει μόνο το Στρατηγείο

Ο ΥΕΘΑ ΝΙΚ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗ SEEBRIG

Δημοσίευση: 02 Απρ 2020 15:54

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Λάρισας και προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με την Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), ο υπουργός Αμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος σε απάντησή του αναφέρει τα εξής:

«Η πολυεθνική Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης SEEBRIG (South-Eastern Europe Brigade) ιδρύθηκε στο πλαίσιο της SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial), με το Σύμφωνο για την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη ΝΑ Ευρώπης MPFSEE (Multinational Peace Force South-Eastern Europe), που υπογράφηκε από τους Υπουργούς Άμυνας των επτά ιδρυτικών κρατών (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία) στα Σκόπια, στις 26 Σεπτεμβρίου 1998.

Το Σύμφωνο MPFSEE κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον ν. 2785/2000 (ΦΕΚ Α'3), όπως έγινε και με το σύνολο των πέντε Πρόσθετων Πρωτοκόλλων. Η SEEBRIG δεν υπάγεται άμεσα σε κάποιο Υπουργείο, αλλά παρακολουθείται από το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Πολιτικοστρατιωτική Κατευθυντήρια Επιτροπή PMSC (Politico-Military Steering Committee), η οποία αποτελεί το κοινό όργανο των κρατών-μελών για την εποπτεία και την παροχή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ταξιαρχία.

Σύμφωνα με το άρθρο IV του Συμφώνου MPFSEE, η πολιτική και στρατιωτική διαβούλευση και η λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της SEEBRIG διεξάγεται μέσω συναντήσεων των Υπουργών Άμυνας, Αρχηγών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και της PMSC, στις οποίες κάθε κράτος συμμετέχει με μία αντιπροσωπεία. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο II του υπ' όψιν Συμφώνου, όλες οι αποφάσεις που αφορούν στη SEEBRIG λαμβάνονται με ομοφωνία (consensus) μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

Επίσης, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το Σύμφωνο MPFSEE δομή της SEEBRIG, η Ταξιαρχία αποτελείται από Μονάδες του Στρατού Ξηράς, τις οποίες συνεισφέρουν τα κράτη. Οι Μονάδες αυτές σταθμεύουν στην τοποθεσία της μόνιμης έδρας τους και παραμένουν στην εθνική διοικητική δομή, ενώ διατίθενται στη SEEBRIG μόνο σε περίπτωση ανάληψης αποστολής («ΟΝ-CALL»), μετά από ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων κρατών.

Στον Τύρναβο εδρεύει μόνον το Στρατηγείο της SEEBRIG, το οποίο αποτελείται από τον Διοικητή και έναν πολυεθνικό πυρήνα 41 επιτελών. Αποστολή της Ταξιαρχίας είναι η συμμετοχή σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης, οι οποίες εντέλλονται από τον ΟΗΕ ή από τον ΟΑΣΕ και καθοδηγούνται από το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ. Κατόπιν τούτου, η SEEBRIG δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως δύναμη καταστολής στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών του Στρατηγείου της SEEBRIG, τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν οικονομικά στον κοινό προϋπολογισμό της Ταξιαρχίας. Η συνεισφορά αυτή είναι ανάλογη της συμμετοχής των κρατών στο προσωπικό του Στρατηγείου και η Ελλάδα από το 2011 έχει συνεισφέρει το ποσό των 648.906 ευρώ.

Η εναλλαγή του Στρατηγείου της SEEBRIG ανάμεσα στα κράτη-μέλη αποφασίστηκε με σκοπό τον διαμερισμό των βαρών. Στο πλαίσιο αυτό, η SEEBRIG από τη συγκρότησή της το 1999 στάθμευσε διαδοχικά στη Βουλγαρία (Πλόβντιβ), στη Ρουμανία (Κωστάντζα), στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη) και στην Ελλάδα (Τύρναβος) από τον Ιούλιο 2011, ενώ τον προσεχή Ιούλιο θα μετασταθμεύσει στη Βόρεια Μακεδονία (Κουμάνοβο). Οι μετασταθμεύσεις αυτές υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον «Πίνακα Εναλλαγής Τοποθεσίας και Κρίσιμων θέσεων του Στρατηγείου της SEEBRIG» (HQ Location and Critical Rotational Slots Table).

Τέλος, ο εν λόγω Πίνακας επισυνάφθηκε στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο του Συμφώνου MPFSEE, επικαιροποιήθηκε με το 4ο και 5ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, ενώ ο ισχύων Πίνακας που καθορίζει την εναλλαγή της έδρας του Στρατηγείου μέχρι το 2038 υπογράφηκε από τα κράτη-μέλη στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας χωρών SEDM, που έλαβε χώρα στο Βατούμ της Γεωργίας, την 11η Οκτωβρίου 2017».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass