«Οχι η καθαριότητα σε ιδιώτες»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Π. ΣΑΡΧΩΣΗ ΣΤΟΝ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Ι. ΚΟΚΟΥΡΑ *ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΤΟΥ ΑΣΤ. ΧΑΤΖΗΚΡΑΧΤΗ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2020 17:20
Ο κ. Παν. Σαρχώσης Ο κ. Παν. Σαρχώσης

Την αντίθεσή του στην παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες εκφράζει ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης στη δημοτική αρχή του κ. Ι. Κόκουρα.

Σημειώνει σχετικά: «Κύριε δήμαρχε, πρόθεσή μου είναι, κάθε φορά να συμβάλω με συναινετική λογική και συνεργασία με όλους, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου που περιγράφει η απλή αναλογική, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα του Δήμου. Τώρα όμως θα διαφωνήσω με την επιλογή σας να αναθέσετε υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες εφόσον υπάρχει εναλλακτική λύση.

Και ο πρ. δήμαρχος Π. Σαρχώσης συνεχίζει προς τον κ. Κόκουρα: «Κύριε δήμαρχε, κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση της καθημερινότητας στον Δήμο.

Προβλήματα με την καθαριότητα υπάρχουν εδώ και μήνες που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων 2019 και συνεχίζουν να υπάρχουν. Μια κατάσταση που δεν ήταν αναμενόμενη, γιατί τώρα:

-Υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι απ' ό,τι στο παρελθόν.

-Οι εργαζόμενοι πλέον είναι μόνιμοι και όχι συμβασιούχοι και όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται υπάρχει μεγάλη διαφορά σ’ αυτό.

-Έχετε τη δυνατότητα να προσλάβετε όσους εργαζόμενους θέλετε, όπως ορίζεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) λόγω της πανδημίας και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μακάρι να είχαμε και εμείς τη δυνατότητα να προσλαμβάναμε εργαζόμενους, όπως εσείς τώρα. Τα μνημόνια μας απαγόρευαν τις προσλήψεις, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν πολλές αποχωρήσεις εργαζομένων (συνταξιοδοτήσεις κ.λ.π.). Το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων ήταν συμβασιούχοι, για τους οποίους δώσαμε αγώνα, για να πληρώνονται στην ώρα τους (αναλαμβάνοντας προσωπικά μεγάλο οικονομικό ρίσκο) και στηρίξαμε τα δικαιώματά τους μέχρι που τελικά έγινε η μονιμοποίησή τους το 2019. Μέχρι τότε η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας ήταν μεγάλη, αλλά παρά τα προβλήματα, πήραμε την αποκομιδή της ανακύκλωσης από τον ιδιώτη, από τον Αύγουστο του 2015.

Η αναφορά μας σ' αυτά, δεν γίνεται απλώς για να καταγραφούν, ούτε για αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλά για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις και να γίνει απολύτως κατανοητό, το πόσο πιο εύκολο είναι τώρα το πλαίσιο που επιφέρει η (ΠΝΠ) για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τις αναγκαίες προσλήψεις εργαζομένων.

Εσείς όμως επιλέγετε τη λύση της ανάθεσης υπηρεσιών σε ιδιώτη. Δίνετε την εντύπωση πως ταυτίζεστε με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία εδώ και μήνες προσπαθεί με τα νομοθετικό της έργο, να στήσει γέφυρα ώστε βασικές υπηρεσίες των Δήμων να περάσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

-Κύριε δήμαρχε, πρέπει και εσείς να υπερασπιστείτε τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου, τη σταθερή και επαρκή χρηματοδότησή του από την Κεντρική Διοίκηση αλλά και την ανάγκη επαρκούς στελέχωσής του, με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αν ακολουθήσετε μιά τέτοια λογική στην πολιτική σας θα μας βρείτε δίπλα σας.

Τέλος, όταν συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσουμε ψήφισμα για την απόσυρση της νομοθετικής διάταξης του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου με την οποία ουσιαστικά και χωρίς κανένα περιορισμό δρομολογείται η σταδιακή και μετέπειτα πλήρης ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως αυτή της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών» καταλήγει ο κ. Σαρχώσης.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Παρέμβαση για το θέμα κάνει και η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου, ο επικεφαλής κ. Στέλιος Χατζηκράχτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέλιος Τσικριτσής, Διαμάντω Μπάσμπα και Νίκος Μπαντόγιας, ασκώντας κριτική στην δημοτική αρχή Τυρνάβου για τη συγκεκριμένη απόφαση .

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Η δημοτική αρχή Τυρνάβου της ΝΔ, στηριζόμενη στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, άρπαξε την ευκαιρία και προχωρεί μέσα σε τρεις μέρες στην εκχώρηση μέρους της καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε ιδιώτες εργολάβους.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της δημοτικής αρχής στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση εξ’ ολοκλήρου των υπηρεσιών καθαριότητας, πράσινου και η τακτική που ακολουθείται και τώρα με τη ΝΔ και πριν με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ίδια, απαξιώνοντας τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού και με τον παρωχημένο, ελλιπή μηχανολογικό εξοπλισμό. Σαν συνέπεια αυτών είναι η παροχή χαμηλών υπηρεσιών στον δημότη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και προεκλογικά και τώρα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, όπως συστηματικά σχεδιάζεται από όλες τις κυβερνήσεις και προωθείται από τις δημοτικές αρχές που ελέγχονται από αυτές.

Για να μην ξεχνάμε, η προηγούμενη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μαζί με τις άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο και την ανάθεση σε ιδιώτη μέρους των υπηρεσιών πρασίνου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της και να διεκδικήσει άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού στο αμαξοστάσιο. Τις συνδημότισσες και τους συνδημότες να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να δυναμώσουν τη φωνή τους και μαζί μας να βάλουν σε «καραντίνα» τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η δημοτική αρχή με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass