«Ωσαννά» από τη σιωπηλή Λάρισα

Διαφορετική φέτος η Κυριακή των Βαΐων

Δημοσίευση: 13 Απρ 2020 18:15

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας η χθεσινή, η Κυριακή των Βαΐων, φέτος γιορτάστηκε σιωπηλά. Οι ναοί που τέτοια μέρα ήταν στολισμένοι με κλαδιά από βάγια σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, φέτος ήταν κλειστοί και οι πιστοί στα σπίτια τους. Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό για όλους.

Η εικόνα της πόλης τέτοια μέρα ήταν τόσο διαφορετική. Κόσμος γιορτινά ντυμένος, αφού τελείωνε η εκκλησία ξεχυνόταν στην αγορά για να ψωνίσει τα απαραίτητα για τις ημέρες που έρχονται, λαμπάδες για τα βαφτιστήρια, βαφές για τα αβγά, να κάνει την παραγγελία για το αρνί και μετά για το πατροπαράδοτο καφεδάκι στο κέντρο της πόλης. Πλατείες και πάρκα γεμάτα με μεγάλους και με μικρούς που είχαν ξεκινήσει τις πασχαλινές τους διακοπές από το σχολείο.

Φέτος σιωπή. Η κίνηση χθες λιγοστή. Τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά και κάποια κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία, όχι όλα όμως. Παρόλα αυτά ο κόσμος δεν βγήκε για αγορές σε αντίθεση με την αυξημένη κίνηση που σημειώθηκε το Σάββατο του Λαζάρου. Αρκετοί «εκκλησιάστηκαν» μέσω ραδιοφώνου ή τηλεόρασης, όμως βάγια για τα εικονίσματα φέτος δεν πήρε κανείς.

Διαφορετικό ήταν όμως και το Σάββατο του Λαζάρου. Τα κουδούνια δεν χτύπησαν και παιδάκια δεν εμφανίστηκαν για να τραγουδήσουν το «Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια…». Τα παιδιά, αυτοί οι μικροί, αλλά τόσο σπουδαίοι ήρωες, που αυτές τις μέρες της καραντίνας λείπουν από την πόλη. Μένουν σπίτι, δεν βλέπουν τη γιαγιά και τον παππού, δεν συναντιούνται με φίλους και συμμαθητές, δεν παίζουν σε παιδικές χαρές, άλλαξαν την καθημερινότητά τους και κάνουν υπομονή και ας μην το καταλαβαίνουν πολλές φορές. Σπάνια βλέπει κανείς παιδιά στον δρόμο. Οι γονείς δεν τα παίρνουν μαζί τους στο σούπερ μάρκετ, μόνο για καμία βόλτα στα γρήγορα, ίσως και λίγο ποδήλατο. Όλα φέτος είναι διαφορετικά…

 

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass