Χρέος η δωρεά στους σωτήρες του

Για τον Καρδιτσιώτη Εβραίο Βίκτωρα Βενουζίου, που δώρισε 900 κιλά τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό στους μόνιμους κατοίκους του Αμάραντου *Του είχαν σώσει τη ζωή από τους Ναζί στην Κατοχή

Δημοσίευση: 21 Απρ 2020 17:00

Σε μια πράξη αλτρουισμού και υψηλής συμβολικής αλλά και συναισθηματικής αξίας, προχώρησε ο Καρδιτσιώτης Βίκτωρ Βενουζίου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης απέναντι στους κατοίκους του χωριού Μαστρογιάννη (Τ.Κ. Αμαράντου Δήμου Καρδίτσας), διότι τον έσωσαν μαζί με άλλους Εβραίους, από τους «Ναζί» κατά τη μαύρη περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Ο κ. Βενουζίου δώρισε μεγάλη ποσότητα τροφίμων και υγειονομικού υλικού (περίπου 900 κιλά).

Η παραλαβή των δεμάτων με τα τρόφιμα έγινε αρχικά στην Καρδίτσα από τη Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Β. Τσιάκο και τον αντιδήμαρχο κ. Αριστ. Σπάνια, παρουσία του προέδρου του Αμαράντου κ Ι. Αλεξάκου καθώς και συγγενικών προσώπων του δωρητή. Στη συνέχεια τα τρόφιμα μεταφέρθηκαν στο Μαστρογιάννη όπου με ευθύνη του προέδρου διανεμήθηκαν στους κατοίκους.

Να σημειωθεί ότι η συμβολική παραλαβή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του κ. Βενουζίου και αποδοχής της σχετικής δωρεάς από τη Δημοτική Αρχή.

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κ. Τσιάκος δήλωσε: «Παραλάβαμε μια σημαντική προσφορά του συμπολίτη μας κ. Βενουζίου προς τους κατοίκους της Τ.Κ. Αμαράντου. Πρόκειται για βοήθεια σε τρόφιμα και υγειονομικό υλικό που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα μας αλλά και η ανθρωπότητα έχει διπλή αξία. Αισθάνομαι την ανάγκη ως δήμαρχος Καρδίτσας να τον ευχαριστήσω θερμά για αυτή την ενέργεια. Ο συμπολίτης μας κ. Βενουζίου εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρει στον τόπο του. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι Καρδιτσιώτες Εβραίοι που σώθηκαν από τη μανία των «Ναζί», αισθάνονται αιώνια ευγνωμοσύνη απέναντι στους κατοίκους του Αμαράντου που τους προστάτεψαν όταν το είχαν ανάγκη. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε πάντοτε να πράττει επί τω αγαθώ».

Ο Β. ΒΕΝΟΥΖΙΟΥ

Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Καρδίτσας ο κ. Β. Βενουζίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συμφορά που έπληξε όλο τον πλανήτη και τη χώρα μας - και μένοντας κλεισμένος μέσα στο σπίτι μου - οδηγεί τη σκέψη μου στους συνανθρώπους μας που τόσο υποφέρουν από τις καθημερινές ανάγκες τους. Για μένα, ως γνήσιος Καρδιτσιώτης και με την ιδιαίτερη σχέση που έχω με το χωριό Μαστρογιάννη (Αμάραντος), αποφάσισα να συνδράμω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στα άτομα που ζουν σήμερα στο χωριό. Επικοινώνησα με τον αντιδήμαρχό σας κ. Σπάνια ζητώντας να μου αποστείλει ένα κατάλογο των ιατρικών αναγκών, χρήσιμων για την παρούσα φάση. Εκείνος με τη σειρά του μου απέστειλε συμπληρωματικά και μία κατάσταση τροφίμων συνολικού βάρους περίπου 10 κιλών για κάθε άτομο. Την πρότασή του αυτή την αποδέχτηκα αμέσως και ανέθεσα την εκτέλεσή της σε μεγάλο S/M της πόλης. Η παραγγελία χωρισμένη σε 95 χάρτινα κιβώτια – όσα και τα μέλη της Κοινότητας- συνολικού βάρους περίπου 900 κιλών, φέρει το όνομα του δικαιούχου και μια αυτοκόλλητη ετικέτα με κείμενο: «Οι Εβραίοι της Καρδίτσας ΔΕΝ ξεχνούν ποτέ το Μαστρογιάννη».

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε. Σας παρακαλώ, ως προϊστάμενος του κοινοτικού διαμερίσματος Αμαράντου, να δεχτείτε την ταπεινή προσφορά μου, για λογαριασμό των κατοίκων - του αγαπημένου μου Μαστρογιάννη - στους οποίους οφείλεται η ζωή μου , η ζωή της οικογένειάς μου και η ζωή ολοκλήρου της Εβραϊκής Κοινότητας της Καρδίτσας στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής κατοχής 1943-44».

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΩΤΕΣ

Θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Β. Βενουζίου για λογαριασμό των κατοίκων του Αμαράντου εξέφρασε δημόσια ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ιωάννης Αλεξάκος επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Ο Βίκτωρας Βενουζίου ένας από τους 82 Εβραίους που φιλοξενήθηκαν και διασώθηκαν στον Αμάραντο (Μαστρογιάννη τότε) για μια ακόμη φορά δίνει νόημα στις λέξεις αναγνώριση και ευγνωμοσύνη. Το 1943 στο Μαστρογιάννη έλαβε χώρα μια μοναδική στον κόσμο, σε μέγεθος πράξης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Τριακόσιοι μόλις, φτωχοί άνθρωποι που με τα βίας εξασφάλιζαν τα προς το ζην, δεν δίστασαν στιγμή και φιλοξένησαν όλους τους Εβραίους που έφτασαν εκεί για να ξεφύγουν από τη μανία των Γερμανών, δείχνοντας ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο μπορεί να φτάσει στα όρια της αυτοθυσίας. Κι αυτό γιατί αν γινόταν γνωστή η φιλοξενία ήταν βέβαιο ότι το χωριό θα εξαφανιζόταν από το χάρτη. Ο δικός μας πλέον Βίκτωρας, αφού με πρόταση του απελθόντος δημάρχου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, είναι επίτιμος δημότης Αμαράντου, πέραν της ανέγερσης μνημείου αναγνώρισης και των συνεχών ενεργειών του για να γίνει γνωστό το γεγονός στην Εβραϊκή Κοινότητα όπου γης, δείχνει με πράξεις την αλληλεγγύη του στους Μαστρογιαννίτες. Διαβλέποντας τη δυσκολία των μονίμων κατοίκων για προμήθεια τροφίμων καθώς και τους κινδύνους που συνιστά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, η μετάβαση στην Καρδίτσα και ο συγχρωτισμός λόγω του κορονοϊού, αποφάσισε να διαθέσει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό για να αγοράσει τρόφιμα και είδη υγιεινής και απολύμανσης για τον καθένα χωριστά μόνιμο κάτοικο του χωριού. Ετοίμασε 95 πακέτα τα οποία με τη βοήθεια και άλλων χωριανών, ήδη ως πρόεδρος, παρέδωσα σε έναν προς ένα χωριστά Αμαραντιώτη. Εκφράζοντας τα βαθιά αισθήματα όλων των μονίμων κατοίκων του χωριού, ευχαριστούμε από καρδιάς τον δικό μας Βίκτωρα για τη δωρεά και κυρίως για την έγνοια του για μας. Η πράξη αυτή πέραν του ότι τιμά τον ίδιο, στέλνει ένα σημαντικό πανανθρώπινο μήνυμα. Ότι όταν προσφέρεις αγάπη και αλληλεγγύη, αυτή σου επιστρέφεται στο πολλαπλάσιο. Ως Αμαραντιώτες ευελπιστούμε να περάσει σύντομα η καταιγίδα και να γίνει δυνατή η επίσκεψη του Βίκτωρα Βενουζίου στο αγαπημένο του Μαστρογιάννη, για να του ανταποδώσουμε την τιμή».

Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass