Παρεμβάσεις για το ελενίτ στον Τύρναβο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2020 15:04
Το κτίριο με τη στέγη από ελενίτ, απέναντι από το Λύκειο Τυρνάβου Το κτίριο με τη στέγη από ελενίτ, απέναντι από το Λύκειο Τυρνάβου

«Σοβαρά ερωτηματικά για τη δημόσια υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών εγείρει η παρουσία αμιάντου σε εγκαταλελειμμένες κτιριακές υποδομές που κυριολεκτικά ρημάζουν μετατρεπόμενες σε εστία μολύνσεως πλησίον του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, γεγονός που έχει δικαιολογημένα θορυβήσει την τοπική κοινωνία».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρσίαης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωσή που είχε από τη διευθύντρια του ΓΕΛ Τυρνάβου κ. Κωνσταντίνα Πατσή, τη νυν και την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνα Πολίτου, καθώς και τον πρόεδρο του 15μελούς των μαθητών Άγγελο Ζυγούλη, θέτει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στους συναρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Τυρνάβου έχει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν προβεί σε διαμαρτυρίες με σχετικές επιστολές και οχλήσεις προς τον Δήμο Τυρνάβου και αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αίτημα την απομάκρυνση των καρκινογόνων υλικών. Ωστόσο, έως σήμερα οι προσπάθειες αυτές λόγω ασαφειών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων αλλά και στις αρμοδιότητες των διάφορων υπηρεσιών απέβησαν άκαρπες.

Πρόσφατα, η διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου επανήλθε με επιστολή (αρ. πρωτ. 137, 24.02.20), που συνυπογράφεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το 15μελές συμβούλιο των μαθητών, προς την Εθνική Τράπεζα, η οποία φέρεται ως ιδιοκτήτης των εν λόγω κτηριακών εγκαταστάσεων μετά από κατάσχεση, αξιώνοντας την επίλυση του προβλήματος.

Επειδή ο αμίαντος αποδεδειγμένα πια θεωρείται -σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία- υλικό που προξενεί σοβαρές βλάβες στην υγεία και ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνων, η απομάκρυνσή του κρίνεται επιβεβλημένη από κάθε χώρο που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα».

Κατόπιν τούτων, ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Έχει υπάρξει μέχρι σήμερα επιτόπια πραγματογνωμοσύνη από Επόπτες Δημόσιας Υγείας ή άλλο αρμόδιο θεσμικό όργανο στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις πλησίον του ΓΕΛ Τυρνάβου; Αν ναι τι έδειξαν; Υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας;

2. Αν μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος, και με δεδομένη την εύλογη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών, προτίθεστε να ζητήσετε άμεσα τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές; Αν ναι, ποιος θα κάνει τον έλεγχο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

3. Σε κάθε περίπτωση τι προτίθεστε να πράξετε για την άμεση απομάκρυνση των καρκινογόνων ελενίτ, που βρίσκονται πλησίον του ΓΕΛ Τυρνάβου, όπως ζητούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του εν λόγω σχολείου;

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Να απομακρυνθούν οι πλάκες αμιάντου από τη στέγη εγκαταλελειμμένου κτιρίου, που ανήκει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και βρίσκεται απέναντι από το Ενιαίο Λύκειο Τυρνάβου, ζήτησε ο αν. γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον περιφερειακό δ/ντη Θεσσαλίας και Βορείου Ελλάδος της ΕΤΕ, κ. Χρήστο Πανταζή, ενώ σχετική επιστολή απέστειλε και προς το Δ.Σ της ΕΤΕ.

Ο Λαρισαίος πολιτικός προχώρησε σε αυτή την κίνηση έπειτα από σχετική ενημέρωση από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι επισημαίνουν τον σοβαρό κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται μέσω της εισπνοής σωματιδίων αμιάντου.

«Ευελπιστώ πως η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της ευαισθητοποίησης που δείχνει στα περιβαλλοντικά θέματα, θα προχωρήσει άμεσα στην απομάκρυνση των πλακών αμιάντου από το κτίριο ιδιοκτησίας της. Αναμένω σύντομα ενημέρωση επί του θέματος», ήταν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Κέλλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass