Σε «καμπίνα» ο οδηγός, με μάσκα οι επιβάτες

Από σήμερα στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας Οπου χρειαστεί θα κάνουμε συστάσεις, λέει στην «ΕτΔ» ο Μιχ. Σακελλαρίου - «Μισό» εισιτήριο για επαγγελματίες υγείας, αύξηση δρομολογίων και συνεχείς απολυμάνσεις - Προτάσεις στήριξης του κλάδου

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2020 21:00

Κλειστές διαφανείς καμπίνες τοποθέτησε στις θέσεις των οδηγών των λεωφορείων το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, για την προστασία των οδηγών και του επιβατικού κοινού, παράλληλα απολύμανε ξανά όλο τον στόλο του και διπλασιάζει από σήμερα Δευτέρα, τα δρομολόγιά του σε όλη την πόλη, στο πλαίσιο της έναρξης της άρσης των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών.


«Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας από την πρώτη στιγμή, με υπευθυνότητα και συνεχίζουμε ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού» δήλωσε στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, κ. Μιχάλης Σακελλαρίου σημειώνοντας ότι «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην πρώτη φάση της άρσης των μέτρων με τους νέους κανόνες που απαιτούν τη χρήση μάσκας τόσο από τους οδηγούς όσο και από τους επιβάτες. Οι οδηγοί θα βρίσκονται προστατευμένοι μέσα σε διαφανείς καμπίνες με «πλέξι -γκλας» ώστε να έχουν ορατότητα σε όλους τους χώρους του λεωφορείου, ενώ θα φορούν γάντια και μάσκες. Όλος ο στόλος απολυμάνθηκε ξανά, ενώ απολύμανση θα γίνεται συνεχώς σε κάθε λεωφορείο μετά την ολοκλήρωση του δρομολογίου του, σε χειρολαβές, πόρτες, κουμπιά… και σε όλα σημεία που αγγίζει το επιβατικό κοινό».
Όσον αφορά στη συμμόρφωση των επιβατών με την υποχρέωσή τους να φορούν μάσκες, ο κ. Σακελλαρίου τονίζει: «Θα γίνονται συστάσεις στους επιβάτες να φορούν μάσκες. Αν εισέρχονται στα λεωφορεία χωρίς μάσκες, θα τους ζητάμε να βάλουν κάτι μπροστά στο πρόσωπό τους, ένα χαρτομάντηλο, ένα προστατευτικό μαντήλι… Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους κατεβάσουμε!».
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της επόμενης μέρας και λόγω των αυξημένων αναγκών που θα παρουσιαστούν στην κίνηση των πολιτών, διπλασιάζονται από σήμερα τα δρομολόγια των λεωφορείων, σε σχέση με αυτά που υπήρχαν το χρονικό διάστημα των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, αναφέρει ο πρόεδρος και συμπληρώνει πως: «από τις 11 Μαΐου, που θα γίνει άρση της αναστολής λειτουργίας κι άλλων επιχειρήσεων, θα γίνει νέος προγραμματισμός των δρομολογίων, αυξάνοντας σταδιακά τη συχνότητά τους».

 

«ΑΛΛΟ ΛΑΡΙΣΑ, ΑΛΛΟ ΑΘΗΝΑ»
«Να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες αναφορές που γίνονται σήμερα για την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα νέα μέτρα και τις οδηγίες προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), αφορούν στις συνθήκες και τις καταστάσεις που εμφανίζονται στην καθημερινότητα της ζωής της Αθήνας, με τις ώρες αιχμής, με την κίνηση… κ.ά.
Κανείς δεν αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της επαρχίας, όπου επικρατούν διαφορετικές συνθήκες και είναι πιο ομαλοί οι ρυθμοί της, στην κίνηση της καθημερινότητας των πολιτών της, σε σχέση με αυτήν της πρωτεύουσας. Καλώ τους πολίτες να εμπιστευτούν το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας…» καταλήγει ο κ. Σακελλαρίου.

 

ΖΗΜΙΑ 93% ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου «το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, στο χρονικό διάστημα της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης από τη διασπορά του κορονοϊού, υπέστη μείωση του κύκλου εργασιών του κατά 93%» και σημειώνει ότι «παρόλα αυτά δείξαμε και συνεχίζουμε να δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο μειώνοντας κατά 50% την τιμή εισιτηρίου για τους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, γιατρούς κ.ά.) προκειμένου να στηρίξουμε το έργο τους αυτές τις δύσκολες στιγμές. Παράλληλα δεν σταματήσαμε την κυκλοφορία των λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, παρά μειώσαμε τη συχνότητά τους».

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Προτάσεις για μέτρα στήριξης του κλάδου κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) που εκπροσωπεί τα 34 Αστικά Κ.Τ.Ε.Λ. της ηπειρωτικής Ελλάδος, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε στην «ΕτΔ» ο κ. Σακελλαρίου, οι προτάσεις είναι οι εξής:
«-Μείωση του ΦΠΑ στο 13%, με αντίστοιχη μείωση του εισιτηρίου των επιβατών.
-Αποζημίωση του κόστους ζημίας που υπέστησαν από τα μέτρα της κυβέρνησης, τα Αστικά ΚΤΕΛ.
-Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, τουλάχιστον για φέτος.
-Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα του 2019».

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του COVID-19 στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι τα παρακάτω: «Πριν την επιβίβαση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών και του προσωπικού για τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, καταβολή κ.α.) και τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού.
Διασφάλιση προστασίας του προσωπικού μέσω εργασίας σε διακριτό χώρο/θάλαμο κατά προτίμηση πίσω από πλαστικό ή γυάλινο διαχωριστικό.
Χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας (γάντια, μάσκα) από τον οδηγό, εκτός εάν αυτός βρίσκεται σε χωριστό θάλαμο με διαφανές πλαστικό/γυάλινο διαχωριστικό μέχρι την οροφή για την αποφυγή έκθεσης στους επιβάτες.
Στις στάσεις και σταθμούς επιβίβασης και σε χώρους αναμονής επιβατών πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αφίσες για την υπενθύμιση της αναγκαιότητας τήρησης της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου (όταν χρησιμοποιείται μάσκα), των μέτρων υγιεινής, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής επαφής με ασθενείς και της σωστής χρήσης της μάσκας.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες μέσα στα ΜΜΜ. Επιμελής χρήση και απόρριψη της μάσκας.
Χρήση μάσκας και παροχή αυτής σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΜ, οι οποίοι δε βρίσκονται εντός χωριστού θαλάμου.
Διασφάλιση του αερισμού της άμαξας του τραίνου, μετρό, λεωφορείου ή τρόλεϋ μέσω ανοιχτών παραθύρων κάθε τύπου (π.χ. οροφής) και με ανεμιστήρες. Αποφυγή χρήσης ανακυκλωμένου αέρα μέσα σε αυτά».
Πώς διευκολύνουμε την τήρηση αποστάσεων στα Μ.Μ.Μ.;
«Αποφεύγουμε τον συνωστισμό στα ΜΜΜ και στους χώρους αναμονής αυτών, μέσω της χρησιμοποίησης πολλών αμαξών στους συρμούς και με συχνά δρομολόγια, ειδικά τις ώρες αιχμής (7-10 π.μ. και 2-5 μ.μ.).
Τις ώρες αιχμής ενθαρρύνουμε τη χρήση των ΜΜΜ μόνο από τους εργαζομένους για προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους.
Ενθαρρύνουμε την τήρηση αποστάσεων μέσα στους χώρους αναμονής και μέσα στα ΜΜΜ και τη χρήση των καθισμάτων εναλλάξ μέσα σε βαγόνια, λεωφορεία, τρόλεϋ.
Ενθαρρύνουμε τη μείωση αποστάσεων μειώνοντας το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών βαγόνι, λεωφορείο, τρόλεϋ και διασφαλίζουμε απόσταση μεταξύ των επιβατών τουλάχιστον ένα μέτρο. Σε περίπτωση που η απόσταση είναι μικρότερη των 2 μέτρων επιβάλλεται η χρήση μάσκας.
Στα λεωφορεία προτιμάμε την επιβίβαση του κοινού από τη μεσαία πόρτα για την προστασία του οδηγού (αν αυτός δεν βρίσκεται σε καμπίνα απομονωμένη από τους επιβάτες) με στόχο να διασφαλίσουμε την τήρηση ασφαλούς απόστασης μεταξύ των επιβατών και του οδηγού. Καθαρισμός και απολύμανση».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass