Ζητούν λύσεις στο διοικητικό πρόβλημα του ΓΝΛ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 14 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ -ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΜΕ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΥΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ -ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠ. ΚΟΜΝΟΥ ΑΠΟ 5η ΥΠΕ ΚΑΙ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2020 15:12 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαϊ 2020 11:20

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κραυγή αγωνίας του υπηρεσιακού διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Απόστολου Κομνού για το διοικητικό

πρόβλημα του νοσοκομείου εξαιτίας της έλλειψης τόσο διοικητή όσο και Διοικητικού Συμβουλίου έναν και πλέον χρόνο μετά την αυτονόμησή του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Το πρόβλημα αναδεικνύουν με ερωτήσεις τους στη Βουλή 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ και ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του ζητά την παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αφήνοντας ερωτηματικά και υπαινιγμούς ότι το ακέφαλο των Νοσοκομείων και η εξ αυτού δυστοκία στη λειτουργία του εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα την πολιτική επιλογή περί μετατροπής των Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Την ίδια ώρα ο κ. Κομνός βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ όσο και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για την προώθηση λύσης στο διοικητικό πρόβλημα εξασφαλίζοντας διαβεβαιώσεις ότι ο ορισμός κατ’ αρχήν διοικητή και ακολούθως Διοικητικού Συμβουλίου βρίσκονται σε προτεραιότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση την πλήρη στήριξή τους στον υπηρεσιακό διοικητή και τις αποφάσεις του αποδεχόμενες πάντως ότι η έλλειψη Διοικητικού Συμβουλίου συνιστά πρόβλημα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης εξέφρασε την πρόθεσή του να συνυπογράφει κάθε απόφαση και κάθε θέμα που υπερβαίνει τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος στον αναπληρωτή διοικητή για την άσκηση των καθηκόντων του.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την τύχη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κατατέθηκε χθες με πρωτοβουλία της βουλευτή Άννας Βαγενά και με τη σύμφωνη γνώμη του τομεάρχη Υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Ανδρέα Ξανθού. Την ερώτηση υπογράφουν 14 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στο καθεστώς αδράνειας στο οποίο έχει περιέλθει το νοσοκομείο, καθώς, όπως καταγγέλλει και σε σχετικές δηλώσεις του ο υπηρεσιακός διοικητής, κ. Απόστολος Κομνός, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο διοίκησης για να εγκρίνει εκκρεμείς αποφάσεις που αφορούν σε 11 πολύ σημαντικά έργα, δράσεις και προμήθειες εκατομμυρίων, τη στιγμή που το νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις και πληθώρα τεχνικών και λειτουργικών προβλημάτων. Κάποιες δε από τις αποφάσεις που αδυνατούν να λάβουν έγκριση αφορούν σε προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Επείγουσας Υποστήριξης λόγω Covid-19, σύμφωνα με πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Άννα Βαγενά, Γιάννης Γκιόλας, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Ηγουμενίδης, Φρόσω Καρασαρλίδου, Νίνα Κασιμάτη, Χαρά Καφαντάρη, Σπύρος Λάππας, Κώστας Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος και ρωτούν τον υπουργό Υγείας σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να παύσει η δυσλειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και να εγκριθούν έγκαιρα οι εκκρεμείς αποφάσεις, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του ιστορικού αυτού νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Την άμεση αποκατάσταση της διοικητικής ομαλότητας και λειτουργικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην αναφορά «παρά το γεγονός ότι το θέμα ήδη είναι γνωστό στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που έχει τον έλεγχο και την εποπτεία της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, και παρά το γεγονός ότι ήδη απασχολεί και τον τοπικό Τύπο, εντούτοις, δεν διαφαίνεται ο ορίζοντας της επίλυσης του ζητήματος αυτού.
Αναρωτιέται εύλογα κανείς μήπως το ακέφαλο των Νοσοκομείων και η εξ αυτού δυστοκία στη λειτουργία του εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα την πολιτική επιλογή σας περί μετατροπής των Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Κατόπιν τούτου και επειδή η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με υπηρεσιακές διοικήσεις χωρίς δέσμια αρμοδιότητα παρακαλείσθε για τις δέουσες και άμεσες ενέργειές σας».

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, επαναλαμβάνοντας τα θέματα που ήδη έχει επισημάνει με σειρά επίκαιρων ερωτήσεών της και τονίζοντας- μεταξύ άλλων – τα εξής:
«Όσοι έχουμε επισταμένα ασχοληθεί με το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, χάσαμε πια την... αθωότητά μας. Γίναμε από ανυποψίαστοι, υποψιασμένοι! Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η άκρατη αδιαφορία, αλλά και ο κραταιός παραγοντισμός, την ώρα που η, ύψιστης σημασίας για τη Λάρισα, υγειονομική δομή, καταρρέει. Πριν από λίγο καιρό ορίστηκε «προσωρινός διοικητής», ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, που γνωρίζει και υπηρετεί το νοσοκομείο, εδώ και δεκαετίες.
Εγκλωβισμένος σε διαδικασίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, χωρίς διοικητικό συμβούλιο, με έλλειμμα προγραμματισμού δράσης που και μπορούσε και ήθελε ο ίδιος να πραγματοποιήσει, δεν του επιτράπηκε να προχωρήσει και να δώσει λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν διαμορφωθεί σοβαρές προτάσεις για το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου.
Η αυτοψία που πραγματοποίησα τον Ιανουάριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ήταν καθοριστική για να υποβάλω σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή. Η τραγική κατάσταση κλινικών, η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, οι κενές θέσεις ιατρών, τα έργα που πρέπει να ξεκινήσουν ή να συνεχιστούν, περιγράφηκαν με κάθε λεπτομέρεια στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην τοπική διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. Οι απαντήσεις που δόθηκαν τότε, ήταν η άμεση επέμβαση του υπουργείου για τη στήριξη και αναβάθμιση του νοσοκομείου. Δεν έγινε τίποτε από αυτά. Μετά ήρθε ο κορονοϊός. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για τη δημόσια υγεία.
Το ΕΣΥ άντεξε, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο άντεξε, παρά την υποβάθμισή του και την πρωτοφανή αδιαφορία χρόνων. Κινδυνεύει όμως τώρα πραγματικά και κινδυνεύει σοβαρά. Η έλλειψη ΔΣ δεν του επιτρέπει να εγκρίνει τον Νέο Οργανισμό του. Δεν του επιτρέπει να πάρει νομότυπα αποφάσεις και να υποβάλει προτάσεις. «Ανοίγει» σήμερα το ΕΣΠΑ για τα έργα που πρέπει να γίνουν στο νοσοκομείο και μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και δυστυχώς δεν μπορεί να υποβάλει νομότυπα προτάσεις. Καταθέτω ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας με τα θέματα που βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα. Το ΓΝΛ είναι μια κεντροβαρής δομή υγείας στις συνθήκες της πανδημίας, καθώς διαθέτει ΜΕΘ και δυστυχώς το Υπουργείο δεν λύνει τα βασικά διοικητικά θέματα, όπως τη σύσταση του Δ.Σ.
Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος αυτής της τραγικής καθυστέρησης;
Δεν υπάρχουν κάποιοι κατάλληλοι που θα αναλάβουν θέση συμβούλου στο Δ.Σ. του νοσοκομείου ή υπάρχουν τόσοι παραγοντισμοί και διαγκωνισμοί, που δεν επιτρέπουν να ληφθεί η τελική απόφαση; Κοντεύει χρόνος από τις εκλογές, περνάμε πανδημία και ψάχνουμε ακόμη... συμβούλιο στο νοσοκομείο; Είμαστε επιτέλους σοβαροί;».   

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass