Υπογραφές διαμαρτυρίας για τα τέλη άρδευσης

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2020 15:23
Ως εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο χαρακτηρίζουν τον κανονισμό άρδευσης και τα τέλη που επιβάλλει παραγωγοί της Ελασσόνας, οι οποίοι στα τέλη Απριλίου είχαν κάνει παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο. Το κείμενο με τις υπογραφές κατέθεσε ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου Ως εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο χαρακτηρίζουν τον κανονισμό άρδευσης και τα τέλη που επιβάλλει παραγωγοί της Ελασσόνας, οι οποίοι στα τέλη Απριλίου είχαν κάνει παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο. Το κείμενο με τις υπογραφές κατέθεσε ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Κατατέθηκαν χθες, Πέμπτη 7 Μαΐου, στο Δημαρχείο Ελασσόνας 314 υπογραφές καλλιεργητών - αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου Ελασσόνας, με τις οποίες οι υπογράφοντες ζητούν την άμεση απόσυρση της απόφασης της δημοτικής αρχής για τα τέλη

άρδευσης 2020 και έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ξανασυζητήσει το θέμα.
Το κείμενο διαμαρτυρίας κοινοποίησε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δ.Ε. Σαρανταπόρου, για λογαριασμό των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ολύμπου- Σαρανταπόρου- Αραδοσιβίων-Ποταμιάς- Βαλανίδας και Τσαριτσάνης.
Η πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών αποφασίστηκε μετά τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 29 του Απρίλη στο Δημαρχείο Ελασσόνας, δεδομένης της αρνητικής στάσης της δημοτικής αρχής να επανεξετάσει την απόφασή της, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου.
Εν τω μεταξύ, η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται και σε άλλα χωριά της περιοχής.
Το κείμενο με τις υπογραφές έχει ως εξής:
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΑΙΤΗΣΗ
«Εμείς που υπογράφουμε το έγγραφο αυτό, δημότες του Δήμου Ελασσόνας, καλλιεργητές- αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας προς τη δημοτική αρχή για την απόφαση τροποποίησης των τελών άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2020, που προβλέπει πως η βεβαιωθείσα χρέωση, κατά έτος ανά καλλιέργεια και χρήση, θα γίνεται με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, με προκαταβολή του τέλους άρδευσης ως εγγύηση.
Η υλοποίηση της απόφασης θα έχει τεράστιες συνέπειες για εμάς και τις οικογένειές μας, αφού θα κινδυνεύσει η συνέχιση της δραστηριότητάς μας και η επιβίωσή μας, καθώς τα ποσά που καλούμαστε να καταβάλλουμε και μέρος αυτών ως προκαταβολή, είναι πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Αδυνατώντας να ανταποκριθούμε, καταγγέλλουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής ως:
1. Άδικη, γιατί η οριζόντια χρέωση που επιβάλει έχει καθαρά εισπρακτικό σκοπό, ώστε να βγει ο προϋπολογισμός, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν μια σειρά από ιδιαιτερότητες (κυρίως στις δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες), όπως:
- Το είδος της δενδρώδους καλλιέργειας (άλλες απαιτήσεις έχει η ελιά, άλλες η αμυγδαλιά, άλλες η καρυδιά, η ροδακινιά και κ.ο.κ.).
- Την ηλικία της δενδρώδους καλλιέργειας (άλλες απαιτήσεις έχει στον πρώτο χρόνο, άλλες στον δεύτερο κ.ο.κ.).
- Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις, ξηρασία), που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες άρδευσης.
2. Αντιπεριβαλλοντική, καθώς καθιστά ελκυστική την αλόγιστη χρήση, κυρίως από καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό (καλαμπόκι, τριφύλλι), με συνέπεια την κατασπατάληση νερού και τη μείωση των αποθεμάτων.
Για την αποφυγή των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεων και την κάλυψη των αναγκών σε νερό κατά την αρδευτική περίοδο, συντασσόμαστε με το ψήφισμα των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ολύμπου- Σαρανταπόρου- Αραδοσιβίων-Ποταμιάς- Βαλανίδας και Τσαριτσάνης που κοινοποιήθηκε προς τον Δήμαρχο Ελασσόνας, στις 29-4-2020, όπου περιλαμβάνονται οι παρακάτω προτάσεις:
1. Ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο τον Δήμο.
2. Γενικευμένη χρήση υδρόμετρων στις δημοτικές γεωτρήσεις, παροχές, φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.λπ.
3. Κατάργηση των ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης.
4. Η μέτρηση της χρέωσης των κυβικών μέτρων να καταγράφεται σε βιβλίο, που θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους υδρονομείς.
5. Στελέχωση υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση, επισκευή βλαβών, επεκτάσεις δικτύων, έλεγχο αποθεμάτων κ.λπ.
6. Έγκαιρη προμήθεια σε χαμηλές τιμές υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του δικτύου.
7. Η δημοτική αρχή να απαιτήσει μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος που αυξήθηκε κατά 50% με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατά 10% με Ν.Δ.
Απαιτούμε:
- Άμεση απόσυρση της απόφασης.
- Έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1