Ο περιορισμός έφερε στην επιφάνεια και στιγμές έντασης

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ - ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΙΔΙΩΤΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2020 22:02

Η αύξηση της καταγραφής των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα τις ημέρες του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, για περιστατικά βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τον μήνα της καραντίνας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.


Αυτός ο αριθμός αποτέλεσε και την αφορμή για τη συζήτησή μας με την ιατροδικαστή κ. Κατερίνα Χατζούλη που έχει εικόνα για περιστατικά απ’ όλη τη Θεσσαλία καθώς είναι από τους ελάχιστους ιδιώτες ιατροδικαστές στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως μας εξηγεί η ίδια, μετά από μια κακοποίηση το θύμα είτε μπορεί να απευθυνθεί στην αστυνομία και μετά από μήνυση που θα υποβάλει θα εξετασθεί από δημόσιο ιατροδικαστή, είτε να απευθυνθεί σε ιδιώτη ιατροδικαστή, ο οποίος θα εξετάσει τις κακώσεις και θα συντάξει συγκεκριμένη γνωμάτευση.
Η γνωμάτευση αυτή δίνεται αποκλειστικά στο θύμα και μπορεί να κάνει νόμιμη χρήση της όποτε χρειαστεί. Σε αντίθεση ο δημόσιος ιατροδικαστής συντάσσει πραγματογνωμοσύνη.
«Ο μεγαλύτερος όγκος της εργασίας μας όλο τον χρόνο αφορά σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Το φάσμα των τραυματισμών είναι μεγάλο», υποστηρίζει και τονίζει ότι είναι από το πιο απλό με μώλωπες ως και τα ακραία «για παράδειγμα μια γυναίκα ήρθε στο γραφείο, άνοιξε την τσάντα, έβγαλε μια τούφα από τα μαλλιά της λέγοντας «ορίστε» και την άφησε πάνω στο γραφείο».
Η ίδια λέει πως η ένταση και ο βαθμός των χτυπημάτων ίσως να μην αποτυπώνονται άμεσα, γι’ αυτό και η εξέταση γίνεται σε διάφορες φάσεις καθώς κάποιες εκχυμώσεις βγαίνουν αργότερα ενώ κάποια χτυπήματα να μην εμφανίζονται εξωτερικά.
Η κ. Χατζούλη εξηγεί πως το 90% των θυμάτων από αυτά τα περιστατικά είναι γυναίκες, όμως υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που είναι και παιδιά καθώς «μαλώνει το ζευγάρι και την πληρώνει κάποιο παιδί. Αυτό είναι το χειρότερο» σχολιάζει.
Ενδοοικογενειακή βία είναι όλες οι πράξεις φυσικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, οι οποίες συμβαίνουν εντός της οικογένειας ή οικογενειακής μονάδας ή μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων.  Oι μορφές αυτές βίας, πολλές φορές συνυπάρχουν, ενώ ο δράστης μπορεί να ζει στο ίδιο σπίτι με το θύμα ή και όχι.
Αυτός είναι ο ορισμός της ενδοοικογενειακής βίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο διεθνώς και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, τον τερματισμό της, αλλά και την επιβολή αυστηρών ποινών στους δράστες.
Τι συνέβη όμως κατά την περίοδο του κορονοϊού στην περιοχή μας; Σύμφωνα με την κ. Χατζούλη καταγράφηκε άνοδος σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μέσα από αυτά ωστόσο εμφανίζεται, σύμφωνα με τα λεγόμενά της και ένας αξιοπερίεργο στοιχείο. Αυτό της ανόδου των περιστατικών τσακωμών ανάμεσα στα αδέλφια.
«Ήταν κάτι που με εξέπληξε. Αδέρφια και αδερφές να μαλώνουν. Ένας από τους λόγους ήταν για το ποιος θα κοιτούσε τους ηλικιωμένους γονείς σε περίοδο καραντίνας.
Ίσως όλοι να ήμασταν πιεσμένοι αυτό το διάστημα και η πίεση αυτή να έφερε έκρηξη στις σχέσεις. Λίγο τα οικονομικά προβλήματα, λίγο ο περιορισμός, όλα συνέβαλαν στο να εμφανιστούν αυξημένα αυτά τα περιστατικά» καταλήγει η ιατροδικαστής.

TSAOYSESKOY4

Το νυστέρι και ο Τσαουσέσκου…

Σ’ ένα γραφείο ιατροδικαστή βρίσκεις πολλά και ενδιαφέροντα αντικείμενα. Το μάτι μας στάθηκε σ’ ένα νυστέρι που είναι σε ειδική θήκη και τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για το νυστέρι ενός γιατρού στη Ρουμανία ονόματι Τζόρτζι Γκριγκορέσκου, με το οποίο ισχυρίζεται πως χειρούργησε τον Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Δόθηκε ως αντάλλαγμα φιλίας και αποχαιρετισμού στον Χρήστο Χατζούλη που σπούδασε στην εν λόγω χώρα και πλέον είναι γενικός γιατρός, επιμελητής Β’ στο κέντρο υγείας Αγιάς. Αν μη τι άλλο πρόκειται για σημαντικό ενθύμιο και βρίσκεται στο γραφείο της αδελφής του Κατερίνας Χατζούλη.

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass