Ο «πόλεμος» του κουνουπιού

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΑ, ΤΥΡΝΑΒΟ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ, ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2020 15:14
Και ψεκασμοί με drone  στη «μάχη» κατά των κουνουπιών Και ψεκασμοί με drone στη «μάχη» κατά των κουνουπιών

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα Κωνωποκτονίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Λάρισας για το 2020 εκτελείται στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού και στην Παρακάρλια περιοχή, στα διοικητικά όρια των Δήμων Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ, καθώς και στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Επιπλέον στις περιοχές εφαρμογής του περιλαμβάνονται και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργούν στα όρια της Π.Ε. Λάρισας. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου. Ανάδοχος των εργασιών αναδείχτηκε, ύστερα από ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, η εταιρεία «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η σύμβαση της Περιφέρειας με την ανάδοχο εταιρεία υπογράφηκε στις 23-4-2020. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος και πριν την έναρξη εφαρμογής ψεκασμών, προηγήθηκαν:
-Ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών.
-Ο προσδιορισμός των θέσεων ελέγχου (δειγματοληπτικών σταθμών).
-Η αποτύπωση των σταθμών ελέγχου σε ψηφιακά χαρτογραφικά υπόβαθρα.
-Η δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών
-Η επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφηση των φυσικών συστημάτων. Οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της αναδόχου εταιρείας «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» και βασίστηκαν στην εμπειρία και στα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί κατά την εκτέλεση του έργου τα τελευταία χρόνια. Για την ακριβή απεικόνιση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακoί γεωαναφερόμενοι επιχειρησιακοί χάρτες.

Στους χάρτες απεικονίσθηκαν όλες οι θέσεις ελέγχου και παρέμβασης και πραγματοποιήθηκε επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των περιοχών παρέμβασης. Από την οικολογική χαρτογράφηση προέκυψαν χάρτες επικινδυνότητας ανά περιοχή που αποτύπωσαν την πιθανότητα εκτεταμένης ή περιορισμένης εκκόλαψης για κάθε γένος κουνουπιού.
Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου, πέραν των φυσικών υγροτοπικών συστημάτων, στα οποία υλοποιήθηκε η οικολογική χαρτογράφηση εντοπίστηκε, καταγράφηκε, οριοθετήθηκε και τοποθετήθηκε επί χάρτου το σύνολο των εστιών αναπαραγωγής της περιοχής παρέμβασης του έργου. Για το περιαστικό σύστημα ως βασικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών χαρτογραφήθηκαν, σε απόσταση 2 – 3 χιλιομέτρων από οικισμούς:
* Ρέματα, κανάλια, αυλάκια.
* Αποστραγγιστικό δίκτυο, ταμιευτήρες, δίκτυο άρδευσης.
* Πλημμυρισμένες εκτάσεις δενδροκαλλιέργειας, πλημμυρισμένα χωράφια.
* Χώροι απόθεσης λυμάτων.
* Εκτάσεις κτηνοτροφικής γης, απόβλητα εγκαταστάσεων σταβλισμού.
* Αποχετευτικό σύστημα αστικού (ανοιχτά αποχετευτικά αυλάκια, σχάρες όμβριων υδάτων).
* Πλημμυρισμένες χέρσες εκτάσεις (συνήθως από διαρροές).
* Διάφορες μικροεστίες (λακκούβες, διαρροές νερού στους αγροτικούς δρόμους κ.λπ.).
Οι εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών παρακολουθούνται καθημερινά από συνεργεία τεχνικών, υπό τον έλεγχο των υπευθύνων της εταιρείας. Γενικά ακολουθείται εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιφοράς, δηλαδή η κάθε εστία ελέγχεται μία φορά την εβδομάδα για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών. Ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε επιφάνειες στις οποίες προηγουμένως είχε πιστοποιηθεί η παρουσία προνυμφών. 

Εάν κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, θα πραγματοποιηθεί και αεροψεκασμός (με ελικόπτερο χαμηλής πτήσης ή drones).

Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου γίνεται από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των εμπλεκόμενων Δήμων με την επιτόπου παρουσία τους αλλά και με την on line ηλεκτρονική παρακολούθηση της κίνησης των συνεργείων ψεκασμών της αναδόχου εταιρείας. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι 15-10-2020, ημερομηνία λήξης της σύμβασης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1