Αλπικοί τρίτωνες στη Θεσσαλία!

ΣΤΗ ΣΠΑΝΙΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ «ΒΕΡΛΙΓΚΑ» ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2020 21:31

Κοντά στο βορειότερο χωριό του Ασπροποτάμου στον ν. Τρικάλων, το Χαλίκι στο όρος Λάκμος (ή Περιστέρι), θα συναντήσετε σε υψόμετρο 2.050 μ. την τρίτη «θρυλική» δρακόλιμνη της Πίνδου, Βερλίγκα ή Βρίγγα, που στα βλάχικα σημαίνει κύκλος. Είναι

στρογγυλή, καταλαμβάνει έκταση περίπου 10 στρ. και σχηματίζεται από δέκα φιδόμορφες νεροσυρμές, που αποτελούν την αρχή του Αχελώου ποταμού.
Πολλοί είναι οι φωτογράφοι που έχουν «αιχμαλωτίσει» με τις φωτογραφίες τους κατά καιρούς την αλπική λίμνη Βερλίγκα, περιοχή που βρίσκεται στη δυτικότερη τοποθεσία της Θεσσαλίας, στον Ασπροπόταμο, και που αυτήν την εποχή αλλάζει μέρα με τη μέρα, από σκούρο «άγριο» πράσινο με χιόνια στις κορυφές, σε πιο ανοιχτές πράσινες αποχρώσεις. Η φωτογραφία που απαθανάτισε ο Γιάννης Τσουμέτης είναι μοναδικής ομορφιάς, καθώς η μισή είναι τραβηγμένη υποβρύχια και αποτυπώνει το σήμα κατατεθέν της λίμνης, που σε λίγους είναι γνωστό, ενώ σ’ αυτή κολυμπά ένας «ένοικός» της. Πρόκειται για έναν αλπικό τρίτωνα (Ichthyosaura alpestris), έναν μεσαίου μεγέθους τρίτωνα που απαντάται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα απαντάται σε μεγάλα υψόμετρα (1.200-2.200 μ.). Έχει γκρίζα-καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες.
Ελπίζουμε οι ασχολούμενοι με τον ντόπιο τουρισμό –ίσως η Περιφέρεια Θεσσαλίας- να εκμεταλλευτούν την αυξανόμενη φήμη της Βερλίγκας και να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, εξετάζοντας ειδικότερα αυτήν την εναλλακτική μορφή τουρισμού, που θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και επισκέπτες στη Θεσσαλία. Αυτή την εποχή την περιοχή της δρακόλιμνης Βερλίγκας επισκέπτεται πλήθος ορειβατών, καθώς πρόκειται για τοποθεσία σπάνιας ομορφιάς που δεν συναντάει κάποιος εύκολα σε άλλο μέρος της Ελλάδας.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ
Ο δράκος της λίμνης αυτής ήταν ένα θεριό που δεν φαινόταν. Έχοντας τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας για ένα διάστημα, βρήκε μια τρύπα και βυθίστηκε πάλι στη γη, στο μέρος όπου τα νερά χάνονται. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Ξεκινώντας από τον χωματόδρομο στο Χαλίκι, με βορειοδυτική κατεύθυνση, θα φτάσετε στη βρύση Καρβελού και από εκεί μέσω μονοπατιού θα οδηγηθείτε στη Δρακόλιμνη. Η διαδρομή γίνεται με πεζοπορία (δεν προτείνεται για αρχάριους) ή με αγροτικό αυτοκίνητο 4x4.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΝΤΕΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass