Ο Ερυθρός Σταυρός στα δύσκολα της υγειονομικής κρίσης

Τεράστια η συμβολή του με θερμομετρήσεις σε Φυλακές και Δικαστήρια -Η υποστήριξη των αιμοδοσιών και η βοήθεια στους απομονωμένους κατοίκους της Νέας Σμύρνης

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2020 15:05

Του Δημ. Κατσανάκη

Το μήνυμα του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνη Αυγερινού στον προ ημερών εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών

– Νοσηλευτριών έδωσε ανάγλυφα το στίγμα της τεράστιας διαχρονικής προσφοράς των εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού στην ελληνική κοινωνία. «Η ιστορία του νοσηλευτικού επαγγέλματος στη χώρα μας είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγερινός, για να δηλώσει υπερήφανος, όπως άλλωστε δηλώνει υπερήφανος και για τη συνολική δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας.
 Είναι χαρακτηριστική η πολυδιάστατη δράση και των τριών υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού στη Λάρισα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις φυλακές αλλά κυρίως στη Νέα Σμύρνη, τμήμα της οποίας τέθηκε ως γνωστό σε καραντίνα. «Ο Ερυθρός Σταυρός δεν είναι για περίοδο ειρήνης αλλά για περιόδους κρίσεων ή και πολέμου.

Γι’ αυτό άλλωστε εκπαιδεύονται οι εθελοντές μας...» δηλώνει η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Ελισάβετ Καρανίκα μιλώντας για τις εξορμήσεις των νοσηλευτριών, των Σαμαρειτών και των ανθρώπων της Πρόνοιας όπου ζητούσαν τη συνδρομή τους.
Οι πρώτες εξορμήσεις των νοσηλευτριών και των Σαμαρειτών έγιναν με την έναρξη της κρίσης στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας όπου οι εθελοντές κλήθηκαν και μέχρι τη λήξη των περιοριστικών μέτρων θερμομετρούσαν σε δύο βάρδιες την είσοδο σε αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεταφοράς του κορονοϊού εντός των φυλακών. Θερμομετρήσεις κλήθηκαν να κάνουν με την άρση των περιοριστικών μέτρων και στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου για το σύνολο των εισερχομένων σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές και τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Την ίδια ώρα εθελόντριες νοσηλεύτριες κλήθηκαν να υποστηρίξουν τις υπαίθριες αιμοδοσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στην Κεντρική πλατεία, τη διαρκή αιμοληψία των φορέων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής στο ιστορικό κτίριο της Κλινικής Κατσίγρα, καθώς και τις αιμοδοσίες στον Αμπελώνα, τον Τύρναβο και τη Φαλάνη για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε αίμα.
Η πλέον σημαντική επιχειρησιακά εξόρμηση υπήρξε η συμμετοχή των εθελοντών για τρεις εβδομάδες στην πληροφόρηση, στη συσκευασία και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην περιοχή καραντίνας στη Νέα Σμύρνη αλλά και στα όρια του στρατιωτικού αεροδρομίου, μετά την ανίχνευση της νόσου Covid-19 σε Ρομά μετά από αίτημα του Δήμου Λαρισαίων.

Οι εθελοντές με την καθημερινή παρουσία και επίβλεψη της διοίκησης τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, αποστάσεις κ.α.) βρίσκονταν στους οικίσκους, που τοποθετήθηκαν από υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων και βοηθούσαν τους κατοίκους της απομονωμένης περιοχής και κυρίως τους Ρομά στις βασικές ανάγκες τους για διατροφή, ενημερώνοντάς τους παράλληλα για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ακολουθούν ώστε να βγουν νικητές από αυτήν την κρίση. «Ουσιαστικά οι εθελοντές είχαν επιφορτιστεί με τις συναλλαγές των αποκλεισμένων και απομονωμένων κατοίκων με τον έξω κόσμο...» σημειώνει η κα Καρανίκα, επισημαίνοντας πως εκτός της προμήθειας τσιγάρων και καρτών για τα κινητά τηλέφωνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι στη διάρκεια της καραντίνας ήταν η έλλειψη χρημάτων. Πρόβλημα που κλήθηκαν πολλές φορές οι εθελοντές να επιλύσουν παίρνοντας τις κάρτες των Ρομά για να κάνουν αντί αυτών συναλλαγές με την τράπεζα κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας.
Ενδεικτικά των μέτρων προστασίας είναι ότι όλοι οι εθελοντές ελέγχθηκαν μοριακά για τη νόσο, είχαν εντολές να μην μπαίνουν σε κλειστούς χώρους για οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενώ αρνήθηκαν την παρουσία τους σε δύο οικίσκους της Νέας Σμύρνης που είχαν στηθεί στην περιοχή της καραντίνας μέσα από την κόκκινη κορδέλα με την οποία οριοθετήθηκε η περιοχή της καραντίνας.
Στις «μαύρες ημέρες» της καραντίνας οι εθελοντές έζησαν μια μοναδική εμπειρία στη Νέα Σμύρνη. Στη διάρκεια των εξορμήσεών τους γνώρισαν τον κ. Τάκη, έναν ηλικιωμένο Λαρισαίο να κάθεται στα σκαλιά του σπιτιού του και του έκαναν παρέα. Εκείνες τις ημέρες, όπως γράφουν οι ίδιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι με τα κόκκινα, όπως τους αποκαλούσε, έγιναν οι δικοί του άνθρωποι!
Κάποια ημέρα ο 87χρονος κ. Τάκης είχε τα γενέθλιά του. Η κόρη του ζει μόνιμα στην Ιταλία και λόγω της κατάστασης δεν μπόρεσε να έρθει στη Λάρισα για να γιορτάσει με τον πατέρα της. Αναζήτησε και βρήκε τους εθελοντές από τους οποίους ζήτησε να παρευρεθούν σε αυτήν τη σημαντική μέρα. Και εκείνοι όχι μόνο δέχθηκαν αλλά με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας τραγούδησαν στον ποντιακής καταγωγής κ. Τάκη τα χρόνια πολλά!
Παράλληλα με τους νοσηλευτές και τους Σαμαρείτες οι εθελοντές της Κοινωνικής Υπηρεσίας συνέχισαν αθόρυβα την προσφορά τους μοιράζοντας τρόφιμα σε άπορες οικογένειες της πόλης και στηρίζοντας τη λειτουργία τόσο του Δημοτικού Γηροκομείου όσο και του «Αριστέα».
Τι έμεινε τελικά από αυτή την πρωτόγνωρη κινητοποίηση του Ερυθρού Σταυρού για την κάλυψη αναγκών στην υγειονομική κρίση; Το δέσιμο μεταξύ των εθελοντών καθώς, όπως παραδέχεται η κα Καρανίκα, οι τρεις υπηρεσίες δεν συνεργάστηκαν ποτέ στο παρελθόν για τόσο χρονικό διάστημα και όπως αποδείχθηκε η συνεργασία ήταν άριστη.
Η πρόεδρος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην τεράστια εμπειρία που αποκόμισαν οι εθελοντές για να αναδείξει ένα ακόμα σημαντικό κέρδος: «Από τις εξορμήσεις μας κερδίσαμε σημαντική προβολή του έργου του Ερυθρού Σταυρού μέσω της οποίας βρίσκουμε νέους εθελοντές...» σημειώνει χαρακτηριστικά. Μια προβολή που ήρθε στην κατάλληλη ώρα καθώς ο Ερυθρός Σταυρός αντιμετώπιζε προβλήματα στην εξεύρεση νέων εθελοντών...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass