Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2020 15:08

Χαμόγελα για τα σιτάρια

Οι βροχές των τελευταίων ημερών θα πάνε πίσω τη συγκομιδή των σιτηρών στον θεσσαλικό κάμπο, με τον αλωνισμό

να τοποθετείται περί τα μέσα Ιουνίου. Η αρχή της συγκομιδής για τα δημητριακά θα γίνει τις επόμενες ημέρες από τα κριθάρια, εκεί όπου η κατάσταση δεν προδιαγράφεται καλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες εταιρείες ζυθοποιίας σκέπτονται να κάνουν... εκπτώσεις στα συμβόλαια που έχουν συνάψει τόσο στην τιμή, όσο και στην ποσότητα απορρόφησης. Έτσι αντί για 17 λεπτά, ίσως η προσφορά πέσει στα 13 λεπτά. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η κατάσταση στα σιτηρά, για τα οποία υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ακούγεται ότι η τιμή παραγωγού μπορεί να διαμορφωθεί στα 24 με 25 λεπτά το κιλό (πέρυσι κάποιοι Συνεταιρισμοί δώσανε 22 λεπτά) για τις καλές ποιότητες (ειδικό βάρος 80 kg/hl, υγρασία 12%, πρωτεϊνη 14% και υαλώδη 80%), με βάση τη σημερινή εικόνα αγοράς και τις αναλογίες που προκύπτουν από τη χρηματιστηριακή τιμή της Φότζια το τελευταίο διάστημα. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί ανυπομονούν να φθάσει η ώρα της συγκομιδής και να μην έχουμε περίεργη συμπεριφορά του καιρού. Ο καύσωνας της 15-17ης Μαΐου ταλαιπώρησε την καλλιέργεια, στρεσάροντας τα φυτά την περίοδο της ωρίµανσης.

 

Επιτρέπονται τα φωτοβολταϊκά δίπλα σε δρόμους;
Τελειωμό δεν έχουν τα παράπονα παραγωγών που ενδιαφέρονται για την εκμίσθωση της έκτασής τους σε εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων. Αυτή τη φορά το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκαλεί αντιδράσεις σχετικά με τη ρύθμιση, η οποία απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας που βρίσκονται δίπλα σε οδικό δίκτυο. Όπως καταγγέλλει αγρότης στη στήλη «το άρθρο 128 καταργεί την παράγραφο 11 του άρθρου 51 του προηγούμενου νομοσχεδίου και δημιουργεί προβλήματα σε όσους επιθυμούσαν να παραχωρήσουν τις εκτάσεις τους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων». Ο διαμαρτυρόμενος αγρότης έχει ενημερώσει σχετικώς τους βουλευτές του νομού, αναμένοντας περαιτέρω διευκρινίσεις για το σκεπτικό της νέας απόφασης. Ωστόσο εκπρόσωπος εταιρείας της περιοχής μας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, δήλωσε στη στήλη πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εφόσον το πάρκο δεν θα ξεπερνά το 1 MW, δυναμική που επιλέγουν οι περισσότεροι αγρότες. Το πρόβλημα αφορά κυρίως μεγάλες εταιρείες που στοχεύουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις». Παραδέχεται ακόμη ότι «στο νομό Λάρισας παρατηρείται τελευταία αυξημένη κίνηση στην εκμίσθωση αγροτεμαχίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς οι μεγάλες εκτάσεις και οι καιρικές συνθήκες του κάμπου προσφέρονται για τέτοιες επενδύσεις».

Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών Δήμου Τεμπών
Υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο πιθανότατα θα πρέπει να κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών, οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό πριν από τρία χρόνια. Κι αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ έδωσε προτεραιότητα στην έκδοση πορισμάτων για την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών, οι οποίοι τα τρία τελευταία χρόνια πλήττονται μονίμως από τις καιρικές συνθήκες. Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης επικοινώνησε και με τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο και με τον προϊστάμενο του τοπικού υποκαταστήματος κ. Λιόντο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία κοινοποίησης των πορισμάτων. Όπως όλα δείχνουν, αυτά θα εκδοθούν αρχές Σεπτεμβρίου, με τους ελαιοπαραγωγούς να ελπίζουν ότι θα λάβουν την αποζημίωση μέσα στον χρόνο, διότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.


Η αναφορά Μάξιμου για τους κτηνοτρόφους
Στην ομιλία του στη Βουλή για το Ν/Σ του ΥΠΑΑΤ ο κ. Χαρακόπουλος, αφού υπενθύμισε τις προσπάθειες που ξεκίνησαν επί θητείας του στο υπουργείο για την εξεύρεση επιλέξιμων βοσκοτόπων, ώστε να μην χαθούν οι επιδοτήσεις, χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη την πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ για να εκπονήσει τα σχέδια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ». Σχολιάζοντας δε «την ευτυχή κατάληξη για τη χώρα με την επιστροφή 466 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί ως πρόστιμα την περίοδο 2008 – 2012, με τη δικαστική διεκδίκηση που ξεκινήσαμε τότε με τον εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον κ . Χαλκιά», ο Λαρισαίος βουλευτής θυμήθηκε με νόημα τους κτηνοτρόφους «που τη διετία 2013- 2014 απώλεσαν μέρος των ενισχύσεών τους χωρίς υπαιτιότητά τους και για τους οποίους θα πρέπει να αναληφθεί μία μέριμνα, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η απώλεια εισοδήματος που είχαν εκείνη την περίοδο».


Τα Κελλα(ηδίσματα) στους πολιτικούς του αντιπάλους
Μία... ιδιαίτερη σχέση φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Aραχωβίτη ο Χρήστος Kέλλας. Η αίσια έκβαση αποζημίωσης των κτηνοτρόφων της επαρχίας Τυρνάβου για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού το 2014 από την κυβέρνηση της ΝΔ, φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του Λαρισαίου πολιτικού, όταν χρειάζεται να διασταυρώσει τα ξίφη του με τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Κέλλας θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, υπενθύμισε στον βουλευτή Λακωνίας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή αδιαφόρησε, μετά έδειξε ανικανότητα και στο τέλος ενέπαιξε τους κτηνοτρόφους όταν παραμονές εκλογών του 2015 είπε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, πράγμα το οποίο δεν έκανε ποτέ. Και δεν φτάνει αυτό, χρησιμοποίησε και κάποιους κομματικούς συνεταιριστές, να δράσουν εις βάρος των συμφερόντων των κτηνοτρόφων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός. Όπως φαίνεται κάθε φορά που θα αντιπαρατίθεται με τον κ. Αραχωβίτη, ο κ. Κέλλας θα ανεβάζει τη... θερμοκρασία του πρώην υπουργού, θυμίζοντάς του την περίπτωση του καταρροϊκού πυρετού στα ζώα των Τυρναβιτών κτηνοτρόφων.


Ζημιές στην αγροτική παραγωγή
Αγροτικές εκτάσεις στους Δήμους Κιλελέρ, στην Υπέρεια Φαρσάλων, στην περιοχή της Ζαγοράς στο Πήλιο, στη Δεσκάτη στα Γρεβενά, στη Γαλάτιστα στη Χαλκιδική, στα αμπέλια στη Χρυσούπολη Καβάλας, κι αλλού έχουν πληγεί σε μέγιστο βαθμό από τις βροχοπτώσεις-χαλαζοπτώσεις της 26ης Μαΐου και των προηγούμενων ημερών, με τους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, γνωρίζοντας την προβληματική και γραφειοκρατική λειτουργία του ΕΛΓΑ.


Επιδρομές στα χωράφια  
Έξω φρενών είναι οι αγρότες στην περιοχή της Καρίτσας και των γειτονικών περιοχών στον Δήμο Αγιάς, από τις επιδρομές που πραγματοποιούν στα χωράφια τους άγνωστοι δράστες. Όπως κατήγγειλαν αγρότες στη στήλη «δεν προλάβαμε να μαζέψουμε από τα χωράφια μας τα κεράσια και άλλα φρούτα, αφού τα μαζεύουν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενώνα της περιοχής». Την παραπάνω καταγγελία επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Καρίτσας, ο οποίος συμπληρώνει ότι «η δράση αυτών των ατόμων επεκτείνεται και σε βανδαλισμούς που έχουν σημειωθεί στα νεκροταφεία και σε άλλες εγκαταστάσεις του χωριού. Έχει ενημερωθεί επανειλημμένα η Ελληνική Αστυνομία. Ελπίζουμε στη συμμόρφωσή τους για να μην ξεφύγει η κατάσταση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Δελτίο καιρού

Σήμερα Παρασκευή αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις που τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ορεινά-ημιορεινά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες που θα επηρεάσουν και πεδινές περιοχές. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (11...24°C). Το Σάββατο η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιόλουστο καιρό στις περισσότερες περιοχές. Γρήγορα όμως στα ορεινά-ημιορεινά πρώτα του Κισσάβου και του Ολύμπου και τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ορεινά της υπόλοιπης περιφέρειας θα σημειωθούν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες που θα επηρεάσουν πεδινές περιοχές που βρίσκονται κοντά στα βουνά. Την Κυριακή στην πόλη της Λάρισας αναμένονται νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Ο υδράργυρος από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass