«Εφορμήσεις» αντιχαλαζικών αεροπλάνων στον κάμπο

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΓΑ-ΚΕΜΕ -Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2020 15:00

Του Γιώργου Ρούστα

Ευεργετικά αποτελέσματα φαίνεται να έχει στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας η εναέρια αντιχαλαζική προστασία

που προσφέρει ο ΕΛΓΑ με τα αεροπλάνα του, καθώς, παρά τον άστατο καιρό των τελευταίων ημερών, οι καταιγίδες περιορίστηκαν σε έντονες βροχοπτώσεις και αποφεύχθηκε το χαλάζι. Η εποχή που διανύουμε είναι κρίσιμη, καθώς σε μία σειρά από προϊόντα αναμένεται η συγκομιδή και μία πιθανή χαλαζόπτωση θα ήταν καταστροφική για τον αγρότη. Από τις 21 Μαΐου, οπότε και ξεκίνησε το φθινοπωρινό σκηνικό με τα μαύρα σύννεφα καθημερινά να αποτελούν εφιάλτη για τον παραγωγό, το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) προχώρησε σε 23 εναέριες επιχειρήσεις στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα, βομβαρδίζοντας με τα αεροπλάνα του τα σύννεφα.
Τα 3 αεροπλάνα που προβλέπει η σύμβαση, τύπου Piper PA-31T Cheyenne, απογειώνονται από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και επιχειρούν για περίπου 2-3 ώρες σε ύψος 15.000- 17.000 ποδιών.
Στον θεσσαλικό κάμπο συγκεκριμένα σημειώθηκαν έξι περιπολίες, οι οποίες σε πέντε περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε πτήσεις σποράς. Ωστόσο, υπήρχαν περιοχές όπως το Αργυροπούλι Τυρνάβου και η Ζαγορά Πηλίου στις οποίες σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες. Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του ΚΕΜΕ κ. Κυριάκος Τσιτουρίδης «η εναέρια αντιχαλαζική προστασία προσφέρει ενεργητική κάλυψη, αλλά με τη φύση δεν μπορεί να τα βάλει κάνεις. Θα υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η καταιγίδα θα εξελιχθεί σε χαλάζι».
Ο Κυριάκος Τσιτουρίδης μιλώντας στην «Ε» για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, αναφέρει ότι «αυτό χρηματοδοτείται από τον ΕΛΓΑ με εισφορές των αγροτών και προσδίδει όφελος 58% και μείωση της έκτασης που θα πληγεί κατά 30% και στις κοινότητες σε ποσοστό 20%.
Η σύμβαση είναι τετραετής, λήγει το 2023, ενώ προαιρετικά ο ΕΛΓΑ στο πέμπτο έτος, το 2024 δύναται να αποφασίσει την παράτασή της για ένα έτος. Την ευθύνη των επιχειρήσεων έχει ο ΕΛΓΑ, ενώ τον πτητικό τομέα (συντήρηση αεροσκαφών- πρόσληψη πιλότων) η Εταιρεία. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτουρίδη «υπάρχει άριστη και συνεχής συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, αλλά και με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων».

ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.) εφαρμόζεται από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.), οργανική μονάδα του ΕΛ.Γ.Α. που εδρεύει στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η επιχειρησιακή λειτουργία του Προγράμματος υλοποιείται από εξειδικευμένο μετεωρολογικό και ιπτάμενο προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Επειδή ο ΕΛ.Γ.Α. δεν διαθέτει τον πλήρη απαιτούμενο εξοπλισμό και επαρκές ιπτάμενο προσωπικό, μισθώνει ύστερα από διεθνή διαγωνισμό τον κατάλληλο αριθμό χειριστών αεροσκαφών, μετεωρολογικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό με τεχνική υποστήριξη, καθώς επίσης προμηθεύεται υλικό σποράς και υλικά ραδιοβολίσεων. Οι επιχειρήσεις πτήσεων σποράς των χαλαζοφόρων νεφών υποστηρίζονται με την πρόγνωση του καιρού και με την παρατήρηση των καταιγίδων με ραντάρ καιρού. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή στη διάρκεια του 24ώρου εμφανισθούν στις περιοχές προστασίας αναπτύξεις καταιγίδων με δυναμικό να εξελιχθούν σε χαλαζοφόρες, ο μετεωρολόγος ελεγκτής ραντάρ αποφασίζει την απογείωση αεροπλάνου, το οποίο προσεγγίζει την περιοχή της εξελισσόμενης καταιγίδας.
Εφόσον υφίστανται τα κριτήρια σποράς σε ένα κύτταρο καταιγίδας, το πλήρωμα του αεροπλάνου διενεργεί σπορά ελευθερώνοντας πυρήνες ιωδιούχου αργύρου, εφαρμόζοντας κατάλληλη τεχνική σποράς. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Ε.Π.Χ.Π. περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς τομείς: Τον μετεωρολογικό εξοπλισμό και την πρόγνωση καιρού, τα ραντάρ καιρού, τα αεροπλάνα σποράς με τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και το δίκτυο των χαλαζομέτρων.

Ο ΕΛ.Γ.Α. διαθέτει δύο ραντάρ καιρού, WSR74-S 10 cm, Doppler με ψηφιακούς δέκτες, τα οποία διαχειρίζεται από κοινού με την Πολεμική Αεροπορία. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είναι εγκατεστημένο το ένα ραντάρ, ενώ το δεύτερο, ίδιου τύπου ραντάρ, είναι εγκατεστημένο στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Για τη διενέργεια των επιχειρήσεων σποράς χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο μισθωμένα ραντάρ C-band5 cm, ένα εγκατεστημένο στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης για την κάλυψη της περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και το άλλο στο Λιόπρασσο Τρικάλων για την κάλυψη της περιοχής της Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Τα δεδομένα όλων των ραντάρ είναι διαθέσιμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.Μ.Ε. με τη μεταφορά τους μέσω Δικτύου Ευρείας Περιοχής Η/Υ και την απεικόνισή τους από ειδικό λογισμικό.
Στη Θεσσαλία-Στ. Ελλάδα το πρόγραμμα εφαρμόζεται κυρίως στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας με την αυτοτελή περιοχή Τυρνάβου, καθώς και μικρό τμήμα του νομού Φθιώτιδας, συνολικής έκτασης 2.456.000 στρέμματων, με χρονική περίοδο εφαρμογής από 20 Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μεριμνώντας στην κατεύθυνση της προληπτικής προστασίας των καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, υπέγραψε τη 2η πρόσκληση της προκήρυξης του Υπομέτρου 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων».
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου Υπομέτρου ενθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων στο πεδίο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή ζημιών στις ελληνικές καλλιέργειες από χαλάζι. Παράλληλα, απαλλάσσει τον ΕΛΓΑ από τις συμβατικές του υποχρεώσεις και ενισχύει εμμέσως τη ρευστότητά του στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του ρόλου του Οργανισμού. Υπογραμμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός υπέγραψε και τα οριστικά αποτελέσματα της 1ης σχετικής πρόσκλησης επιταχύνοντας την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass