Μαζεύουν ό,τι τους άφησε η παγωνιά...

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΠΑΣΤΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΕΡΙΚΟΚΩΝ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2020 21:03
Η χρονιά «χάλασε» στις 17 Μαρτίου στα Δένδρα Τυρνάβου. Αιτία η παγωνιά που έπληξε την περιοχή. Η συγκομιδή βερίκοκου –και όχι μόνο- λιγοστή φέτος Η χρονιά «χάλασε» στις 17 Μαρτίου στα Δένδρα Τυρνάβου. Αιτία η παγωνιά που έπληξε την περιοχή. Η συγκομιδή βερίκοκου –και όχι μόνο- λιγοστή φέτος

Δύσκολη προβλέπεται η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς δένδρων στην επαρχία Τυρνάβου και συγκεκριμένα

στην κοινότητα Δένδρων, καθώς ο παγετός της 17ης Μαρτίου προκάλεσε σημαντικές ζημιές στα βερίκοκα αλλά και σε άλλα προϊόντα, όπως στα ροδάκινα και λιγότερο στα αχλάδια.
Να σημειωθεί ότι στα Δένδρα Τυρνάβου καλλιεργείται το 80% του βιομηχανικού αχλαδιού (ποικιλία Κοντούλα) στην Ελλάδα, ενώ εξίσου σημαντικές ποσότητες παράγονται και στα βερίκοκα- ροδάκινα.
Κι ενώ οι αγρότες της περιοχής αναμένουν με αγωνία τους αλλοδαπούς εργάτες γης -περί τις 15 Ιουνίου- μετά την κυβερνητική ρύθμιση που δόθηκε για τη συγκομιδή των αχλαδιών, εν τούτοις δεν χρειάστηκαν τελικά τη βοήθειά τους για να μαζέψουν τα βερίκοκα. Και αυτό γιατί φέτος ο καιρός τους τα χάλασε! Ο παγετός της 17ης Μαρτίου και οι μεγάλες διαφορές που σημειώθηκαν στη θερμοκρασία μέρα και νύχτα, προκάλεσαν ζημιές που ανέρχονται σε ποσοστό 80 έως και 100%, κυρίως στις ποικιλίες watercot, magicot, lilicot. Έτσι προ ημερών η συγκομιδή ξεκίνησε στις ποικιλίες borra και xarcot.


ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ-ΤΙΜΗ
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία Fruit» Στέλιο Κουτούκα «συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Προ ημερών καλέσαμε κλιμάκιο του Δήμου Τυρνάβου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Κόκουρα, της Περιφέρειας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λαδόπουλο, παράγοντες του ΕΛΓΑ και τον καθηγητή Δενδροκομίας Γιώργο Νάνο, προκειμένου να συντάξουμε υπόμνημα προς τον ΕΛΓΑ με το οποίο εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποζημιωθούμε για τη φετινή ζημιά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι φέτος η τιμή πώλησης λόγω μειωμένης παραγωγής κυμαίνεται πάνω από 1.10 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι αυτή ήταν περίπου στα 40 λεπτά».
Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass