«Η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο»

ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ * ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ * ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ «Ε» ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 20:00
Για τα περιθώρια κρατικής παρέμβασης στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ρωτήθηκε από την «Ε»  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «θα γίνει ό,τι είναι εφικτό στο πλαίσιο της ΚΑΠ» Για τα περιθώρια κρατικής παρέμβασης στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ρωτήθηκε από την «Ε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «θα γίνει ό,τι είναι εφικτό στο πλαίσιο της ΚΑΠ»

Ρεπ.: Γ. Ρούστας
Φωτ.: Αλέξ. Παπαγεωργίου

«Το κοινωνικό συμβόλαιο για να πάει η χώρα μπροστά θα είναι λειψό αν δεν συνοδεύεται και από ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες του τόπου, ώστε αυτός να μην στηρίζεται

μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και βεβαίως να είναι στηριγμένος στο συνεταιριστικό κίνημα, που πρέπει να ανανεωθεί για να δώσει τη δυνατότητα ανάκαμψης της παραγωγής».
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το Κιλελέρ όπου βρέθηκε χθες, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία. Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγρότη και αμέσως μετά συναντήθηκε με συνεταιριστές στην πλατεία του χωριού, όπου άκουσε τα προβλήματα που του εξέφρασαν οι άνθρωποι του μόχθου για τον πρωτογενή τομέα, όπως κόστος παραγωγής, έλλειψη συνεταιριστικού κινήματος, ανάγκη στήριξης των εξαγωγών.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με διάθεση περισσότερο να ακούσει, παρά να μιλήσει και σημείωσε όλα όσα του ανέφεραν οι Λαρισαίοι παραγωγοί. Θέματα που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου και αγροτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα παρουσιαστεί στο αγροτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται σοβαρά να το διοργανώσει στο Κιλελέρ, όπως πρότεινε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην τοποθέτησή του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «τις αποσπασματικές κινήσεις της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα», μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ακούει τους αγρότες», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, «το οποίο θα βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Μείωση του κόστους παραγωγής, πάταξη των οργανωμένων καρτέλ, που ασκούν ασφυκτική πίεση με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, δημιουργία υγιών συνεταιριστικών σχημάτων και λύσεις στην έλλειψη ρευστότητας, καθώς το σημερινό τραπεζικό σύστημα δεν ευνοεί τους αγρότες».
Κληθείς από την «Ε» να σχολιάσει αν προτίθεται στο αγροτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο συνέδριο του κόμματος να συμπεριλάβει «την περαιτέρω κρατική παρέμβαση στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος», ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι «είναι στις προθέσεις του να το πράξει -στο μετρό του εφικτού- με την αύξηση του προϋπολογισμού για τη γεωργία και τη μείωση των φόρων».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «μια χώρα που δεν παράγει, μια χώρα που δεν εξάγει δεν μπορεί να πάει μπροστά κι αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ: να ενώσουμε τις φωνές με τις φωνές δεκάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, προκειμένου η Πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες τους, να χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, να τους δώσει ανάσες ρευστότητας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά ταυτόχρονα να συζητήσουμε και για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου».
Λίγο μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «βρίσκομαι σε έναν ιστορικό τόπο, όπου θέλω να επαναλάβω ότι το επόμενο διάστημα θα αγωνιστούμε για τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου. Να μην αισθάνεται, τουλάχιστον, ο κόσμος της παραγωγής ότι είναι δεύτερης κατηγορίας».
Τον Αλ. Τσίπρα στο Κιλελέρ συνόδευε ο τομεάρχης Αγροτικού του κόμματος Σταύρος Αραχωβίτης και ο αναπληρωτής τομεάρχης, βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, ενώ παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Λάρισας του κόμματος κ. Άννα Βαγενά, Μαγνησίας κ. Αικ. Παπανάτσιου και Αλ. Μεϊκόπουλος, ο πρώην βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Τσακνάκης, ενώ από τους συνεταιριστές που συναντήθηκαν και μίλησαν μαζί του, τον ρόλο του οικοδεσπότη είχε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλελέρ Αποστόλης Μούσιος, ενώ τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης, ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Γιώργος Καραΐσκος, ο πρόεδρος του ΘΕΣΓΗ Παναγιώτης Καλφούντζος, ο Χρ. Παπαδημητρίου από τον Καπνικό Συνεταιρισμό Ελασσόνας, ο εκπρόσωπος του ΘΕΣΤΟ Αστέριος Σαπουνάς, ο Νίκος Κωστούλης από τον Συνεταιρισμό Χάλκης, καθώς και οι αγρότες Κώστας Κακούσιος και Παναγιώτης Καλογιάννης.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το σκόρδο Πλατυκάμπου, το οποίο είναι ανάρπαστο στις διεθνείς αγορές, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή του. Έγινε συζήτηση για το όπλο του Θεσσαλού αγρότη έναντι των εισαγωγών που είναι η ποιότητα των προϊόντων, για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ «Ε»
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το «αν θα συμπεριλαμβάνεται στο αγροτικό πρόγραμμα του κόμματός του, σχέδιο περαιτέρω κρατικής παρέμβασης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την αναγκαιότητα εξασφάλισης της διατροφικής αυτάρκειας κάθε χώρας, ενώ κάποιες χώρες ήδη προχώρησαν προς την κατεύθυνση αυτή, κάποιες αποφάσισαν μέχρι και τον περιορισμό των εξαγωγών, για να την εξασφαλίσουν. Ταυτόχρονα ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ήδη σχετική ερώτηση στη Βουλή, ώστε να μην πωλούνται αγροτικά προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής, υιοθετώντας το ισπανικό μοντέλο, αλλά αυτό προϋποθέτει κρατική στήριξη».
Στην απάντησή του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «στο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» προβλέπεται ήδη εισόδημα έκτακτης ανάγκης και για τους αγρότες, ενώ δήλωσε θετικός στην αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τη γεωργία και στη μείωση της φορολογίας για τους αγρότες. Όσον αφορά στη διατροφική επάρκεια, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί στο πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά σίγουρα μπορεί να εγγυηθεί τη διατροφική ασφάλεια».
Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
Η Άννα Βαγενά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εκτενή αναφορά του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖΑ. στο Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ, για τη δημιουργία του οποίου, ως γνωστόν, η ίδια έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρθηκε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την ανέγερσή του, ενώ ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Νασιακόπουλος, τον διαβεβαίωσε ότι η επικαιροποίηση της μελέτης πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί. Η Άννα Βαγενά τότε απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Ελπίζω σε τρία χρόνια να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του μουσείου και να είστε εσείς ο πρωθυπουργός που θα το εγκαινιάσει». Ο δε δήμαρχος Κιλελέρ σχολίασε πως «έχει ο καιρός γυρίσματα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass